דליות
במערכת הדם קיימים שני סוגים עיקריים של כלי דם. סוג אחד הם העורקים המעבירים דם מהלב אל איברי הגוף השונים. הסוג השני של כלי הדם הם הוורידים המעבירים דם בחזרה ללב. מבין שני סוגים אלה של כלי דם, לוורידים יש משימה קשה יותר. שלא כמו העורקים, הם אינם יכולים להסתמך על תנועת השאיבה של הלב באופן ישיר כדי להעביר את הדם ליעדו. במקום זאת, תנועת השאיבה נובעת מהתכווצות והחרפות של שרירים המקיפים את הוורידים. למרבה המזל, הוורידים מצוידים בסדרה של מסתמים המסייעים לדם לזרום בכוון אחד בלבד - לעבר הלב.
כשאחד מהמסתמים האלה אינו מתפקד או כשדופנות הווריד נתלשות מסיבה מסוימת, הדם אינו יכול להמשיך לזרום באופן תקין והוא מצטבר בוורידים. הצטברות זו של דם גורמת לעומס על הוורידים. הם הופכים להיות חלשים יותר, נמתחים ומתנפחים. כלי דם מוגדלים ובולטים אלה נקראים דליות. בדרך כלל הדליות מופיעות באזור הרגליים, במיוחד בירכיים או בחלק האחורי של השוקיים - שם על הוורידים להילחם בכוח הכבידה כשהם דוחפים את הדם בחזרה למעלה, לכוון הלב. דליות עלולות להופיע גם באזורים אחרים בגוף, כמו פי הטבעת(שם הן נקראות טחורים). למידע נוסף על טחורים, עיינו בערך העוסק בבעיה בריאותית זו.
הדליות עלולות להיות רגישות למגע ומכאיבות ולגרום לתחושה של לחץ ונפיחות ברגליים. אולם באופן כללי, אין מדובר בסיכון אמיתי לבריאות. הדליות שכיחות למדי. כ-50% מהאמריקאים בגיל העמידה סובלים מדליות. אצל אנשים רבים מדובר בנטייה גנטית של חולשה בדופנות הוורידים או במסתמים, אולם הדליות עלולות להתפתח כתוצאה מכל לחץ המופעל על הוורידים. תזונה עשירה בשומנים ודלה בסיבים תזונתיים עלולה לגרום ללחץ בוורידים (מאחר שהיא תורמת להתפתחות של עצירות) כמו גם השמנת-יתר ותקופות ארוכות של ישיבה או עמידה. נשים רבות מפתחות דליות ברגליים במהלך ההיריון, כשהרגליים נושאות משקל רב יותר. במקרים רבים, נשים הסובלות מחוסר איזון הורמונאלי, סובלות גם מדליות, במיוחד נשים הנוטלות תחליפי הורמונים סינתטיים.
תסמינים
♦ ורידים נפוחים ובולטים שעלולים להיות רגישים למגע ומכאיבים
♦ רגליים כבדות, מכווצות, נפוחות או עייפות
♦ פצעים באזור הפגוע
♦ עור מגורה באזור הקרוב לדליות
הופעת כיבים מעל לדליות
גורמים עיקריים
* נטייה תורשתית לחולשה בוורידים או במסתמי הוורידים
* תזונה עשירה בשומנים ובמזון מעובד ודלה בסיבים תזונתיים
* חוסר איזון הורמונאלי בגוף
* השמנת־יתר
* מחלות כבד
מזונות מומלצים
תזונה עשירה בסיבים תזונתיים היא הנשק הטוב ביותר נגד הדליות, הקטינו את הסבירות שלכם לסבול מעצירות באמצעות אכילת מלאי של ירקות ופירות טריים, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים.
אכלו ו-2 כפות זרעי פשתה טחונים מדי יום בצרוף כוס מים. זרעי הפשתה מכילים כמות גדולה של סיבים תזונתיים מועילים. כדי לשפר את זרימת הדם בגוף, תבלו את מזונכם בשום, בצל, זנגביל או פפריקה. ויטמין E מועיל לזרימה תקינה של הדם ומסייע למנוע היווצרות של קרישי דם. נבט החיטה הוא מקור מצוין לוויטמין E, כמו גם פולי סויה וירקות עליים.
מזונות שיש להימנע מהם
שומנים רוויים, בצרוף שמנים מוקשים או מוקשים בחלקם (כמו מרגרינה), מאטים את זרימת הדם ומחריפים את הדלקות בכלי הדם. אל תאכלו מהם.
סוכר לבן ו״פחמימות מעובדות" אחרות עלולים לגרום לעלייה במשקל הגוף ולעצירות. הפחיתו בצורה דרמטית את צריכת הממתקים והמזון המעובד.
קפאין ואלכוהול גורמים להתייבשות ומחריפים את הדליות.