מאמר - האתר הראשי להפצת מאמרים וקידום מקצועי
כניסה למערכת כותבי מאמרים כתיבת מאמר חיפוש מאמר מאמרים
 
 
 

הכנסה שאינה מיצגת

אין למסות הכנסה שאינה מייצגת התעשרות כלכלית

/ אלי דורון

אין למסות הכנסה שאינה מייצגת התעשרות כלכלית

אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) - רוסלן ביקנוב, משפטן

בהתאם לתורת המקור שאומצה בפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה"), מונה סע' 2 לפקודה את מקורות ההכנסה השונים אליהם יש לשייך כל הכנסה בגינה מבוקש להטיל מס.

"מס הכנסה" כשמו כן הוא, מוטל על הכנסתו של אדם, אלא שקביעה מהי הכנסה אינה משימה קלה כלל ועיקר.

ואולם, כלל ידוע הוא, בהתאם לתורת המקור הנהוגה בתחום המס, כי הכנסה חייבת במס מבטאת התעשרות כלכלית. הטיב לבטא זאת אמנון רפאל בספרו "מס הכנסה" (הוצאת שוקן- 1994) כרך ראשון בעמ' 26:

"בצורה כוללנית אפשר לומר, כי המונח "הכנסה" בא לתאר תוספת ל"עושרו" הכלכלי של אדם כתוצאה מאירוע כלכלי מסוים בין בכסף ובין בשווה כסף".

יחד עם זאת, קורה לעיתים קרובות, כי רשויות המס מטילות מס על הכספים (או באופן כוללני יותר על כל זכות) המתקבלים בידי הנישום בהתעלמות ממהותם ומטרתם. לצורך המחשת הנאמר נביא דוגמא אחת מדיני קניין רוחני. בעל המצאה ופטנט עליה מנסה למכור את הפטנט או זכות שימוש בו. לשם כך הוא מתקשר עם חברה פלונית המעוניינת בהמצאה. ואולם, כדי לבדוק את היתכנות הפטנט, החברה צריכה לבחון את ההמצאה. החברה מעבירה אל בעל הפטנט סכום כסף מסוים לצורך בניית אב טיפוס בציפייה שאם אב הטיפוס יתאים לה, יחתמו הצדדים על ההסכם ויבצעו עסקה. פקיד שומה ממסה את הכספים שהתקבלו. האם הוא רשאי למסות כספים אלו? אנו סבורים שלא.

דיני המסים מבוססים על 4 עקרונות בסיסיים: (1) מס טוב הוא מס יעיל וזול; (2) ודאי (certain) וידוע מראש; (3) מתחשב בנישום; ומעל לכל, (4) הוגן ומבוסס על עקרונות היושר האופקי והאנכי.

לעניין העקרון האחרון בימ"ש בפסיקות  עקביות העלו על נס את חובת הרשות לנהוג כלפי האזרח בהגינות ובסבירות. יפים הדברים שנאמרו בעניין קונטרם בע"מ (בג"צ 164/97 קונטרם בע"מ נ' משרד האוצר-אגף המכס והמע"מ, פ"ד נב(1) 289:

"חובת ההגינות החלה על הרשות כלפי האזרח היא המקור הרעיוני של כללים שונים המסדירים את היחסים שבין הרשות לבין האזרח... לא ניתן לקבוע כלל אחיד על-פיו חייבת הרשות לכלכל צעדיה בכל ענין וענין, זולת זה שעליה להתייחס לאזרח יחס הוגן...".

התעלמות של רשויות המס ממהות ומטרת "ההכנסה" שהנן כיסוי הוצאות בניית אב טיפוס כפי שתואר בדוגמא לעיל, אינה עומדת במבחן ההגינות והסבירות.

רבות נכתב ונאמר על דיני המס ועל התכלית אותם הם מבקשים להגשים. ואולם, נדמה כי אין כל מחלוקת כי אין מקום להטיל מס מקום בו הדבר מוביל לפגיעה בקניינו של הנישום. יפים לעניין זה דברי בימ"ש העליון בעניין ע"א 165/82 קיבוץ חצור נ' פקיד שומה רחובות, פד"י לט (2) 70 שם התייחס בית המשפט לפרשנות הראויה של דיני המס וליחס שבין הטלת מס לפגיעה בחופש הקניין:

"אכן, לעתים עשוי השופט למצוא עצמו במצב, שבו לשון החוק נשארה סתומה, שכן לא עלה בידו לחשוף מתוך החוק ותולדותיו מטרה חקיקתית, שתדריך אותו בהסרת הספק. במקרה זה על השופט לפרש את חוק המס על רקע עקרונותיה הכלליים של השיטה. אחד מאותם עקרונות כלליים, שהוא רלוונטי לחקיקת מס, הוא השמירה על חופש הפרט ועל הקניין הפרטי וההגנה עליהם מפני התערבות שלטונית. בהניחו עיקרון זה נר לרגליו ובהעדר כוונת מס ספציפית, עשוי השופט להגיע למסקנה, השוללת הטלת מס שיש בו פגיעה בחופש הפרט ובקניין. זאת, לדעתי, המשמעות, שיש ליתן לעיקרון, שחוק מס יש לפרש באופן דווקני".

זכות הקניין מוכרת במשפט הישראלי כזכות חוקתית וזאת במסגרת סע' 3 לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. מתוקף מעמדה, לא ניתן לקבל פגיעה בזכות זו אלא בתנאי פסקת ההגבלה, הדורשת, בין היתר, שהפגיעה תיעשה לתכלית ראויה.

אלא שבדוגמתנו לא ניתן למצוא בשומת פקיד השומה כל תכלית ראויה לחיוב בעל הפטנט  במס, ההיפך הוא הנכון- הטלת מס הכנסה על הכנסה שאינה מייצגת התעשרות כלכלית, יוצרת מניה וביה פגיעה חמורה בקניינו של בעל הפטנט, בניגוד גמור לתכלית העומדת בבסיס דיני המס (הטלת מס על התעשרות כלכלית).

לענייננו, יפים הם דבריו של המלומד, גרנות במאמרו: "פרשנות תכליתית בדיני המס: מהצהרת עקרונות לפרקטיקה מעשית", מיסים יח/2 (אפריל 2004) א-79:

"נדמה שנוכל לומר כי בעבר לשון החוק גילמה את השיקולים הפיסקאליים שהיו זרים לבית המשפט, במובן זה שבית המשפט נהג בה בזהירות יתרה. כיום, משנדחקה חשיבותה של הלשון ואין היא אלא נקודת אחיזה ארכימדית, על בית המשפט לעמוד בעצמו על השיקולים הפיסקאליים שבבסיס החקיקה ומורכבותם ולהטמיעם במלאכת הפרשנות. אין הכוונה כי בית המשפט יהיה רביזור עליון של סדרי הכלכלה והמשק הבוחן את תבונתה של מדיניות כלכלית, אלא כי בחינת השיקולים הפיסקאליים ומורכבותם, תשמש את בית המשפט כמדד לסבירותו של הדין הפרשני החל ולצורך, כמו גם לאפשרות, לשנותו". 

רמת גן: רח' בן גוריון 2, (מגדל ב.ס.ר 1)

טל': 03-6127446, פקס: 03-6127449

חיפה: שדרות המגינים 58

טל': 04-8526693 פקס: 04-8555976

רומניה: רח' פרנקלין 7, סקטור 1,  בוקרסט

שאלות לגבי המאמר ניתן להעביר לעורך דין אלי דורון

משרד עורכי דין - דורון, טיקוצקי, עמיר

 

 
 
אלי דורון
דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי - עורכי דין ונוטריון,מתמחה במגוון תחומי משפט ומספק שרותים כגון: מיסים, נדל"ן, משפט ימי, משפט מסחרי, אזרחי
דורון, טיקוצקי, צדרבוים - עורכי דין ונוטריון,מתמחה במגוון תחומי משפט ומספק שרותים כגון:מיסים, נדל"ן, משפט ימי, משפט מסחרי, אזרחי
דורון, טיקוצקי, צדרבוים עורכי דין
רמת גן: רח' בן גוריון 2, (מגדל ב.ס.ר 1) טל': 03-6127446, פקס: 03-6127449 חיפה: שדרות המגינים 58 טל': 04-8526693 פקס: 04-8555976 רומניה: רח' פרנקלין 7, סקטור 1, בוקרסט
בן גוריון 2. ב.ס.ר 1
רמת גן
036109100
036127449
חוק ומשפט - דיני מיסים
תאריך: 25/7/2010
תגיות:   מס הכנסה   


ממומן

מאמרים נוספים בתחום חוק ומשפט - דיני מיסים

הסרת מחדל בתיקי מס פליליים- שיקול לקולא? / אלי דורון
בטרם נדון לגופו של עניין מהי הסרת מחדל והאם הדבר מהווה שיקול לקולא בענישת הנישום, נציין תחילה את מדיניות הענישה השלטת כיום בבתי המשפט לאור ביצוע עבירות כלכליות ככלל ועבירות מס בפרט.
מולדובה- יעד אטרקטיבי לתכנוני מס / אלי דורון
כחלק משאיפתה של רפובליקת מולדובה למשוך משקיעים זרים ובכדי לעודד את הישארותם והשתקעותם במדינה לפרקי זמן ארוכים, עברה במהלך השנים האחרונות המדינה הסובייטית בדימוס מספר רפורמות מהותיות בשיטת המיסוי המונה
עידכונים בדיני החברות ודיני המס בקפריסין / אלי דורון
באוגוסט 2011 התקבלו בפרלמנט הקפריסאי מספר תיקונים לדיני החברות, חוק מס ההכנסה וכן חוק ה- Special Defence Contribution Tax, אשר נועדו להגדיל את הכנסות המדינה ממיסים. עיקרי התיקונים יפורטו להלן:
ייעוץ מס הכנסה –שיטת המס בישראל לפני הרפורמה הנקבעה ב"חוק לתיקון פקודת מס הכנסה" / אלי דורון
מיסוי הכנסה פרותית ככלל, שיטת המס הישראלית לפני הרפורמה הייתה מבוססת על הזיקה הטריטוריאלית אשר בחנה את גבולות סמכות המיסוי הישראלית בהתאם לגבולותיה הגיאוגרפיים של מדינת ישראל. אלא שבמספר הוראות בפקו
גביית מס אמת או נוחות לשלם- הוצאות רכב צמוד יוכרו בניכוי / אלי דורון
בפס"ד שניתן ע"י בימ"ש המחוזי בירושלים הוכרעה מחלוקת שנתגלעה בין פקיד השומה במס הכנסה לבין עירית מעלה אדומים. ליבת המחלוקת נולדה מעצם סירובו של פקיד השומה להכיר בהוצאות הרכב התפעולי השייכים לרשות והמשמ
גביית מס אמת או נוחות לשלם- הוצאות רכב צמוד יוכרו בניכוי / אלי דורון
בפס"ד שניתן ע"י בימ"ש המחוזי בירושלים הוכרעה מחלוקת שנתגלעה בין פקיד השומה במס הכנסה לבין עירית מעלה אדומים. ליבת המחלוקת נולדה מעצם סירובו של פקיד השומה להכיר בהוצאות הרכב התפעולי השייכים לרשות והמשמ
ייקור ארנונה במסלול הירוק של משרד האוצר/ אירמה חלי, עו"ד / הנריק רוסטוביץ
שר האוצר הגה רעיון מקורי לזירוז תהליכי מתן אישורים חריגים לשינויים בתעריפי הארנונה, אולם זה לא יפתור את בעיית הסחבת של משרד הפנים
גביית ארנונה לא חוקית של עיריית בת ים / הנריק רוסטוביץ
הליכי גבייה מנהליים מקנים לרשות זכויות רבות נגד חייבים כגון זכות עיקול ומימוש רק כאשר לאזרח יש חוב לא שנוי במחלוקת. אין לפעול בגבייה מנהלית כאשר מדובר בחובות ישנים, המשתרעים על פני שנים רבות.
בית המשפט: עיריית ירושלים גובה ארנונה באמצעות "התראות מבהילות, העשויות לערער את שלוותו של כל אדם" / הנריק רוסטוביץ
המאמר מדבר על מחדלה של עיריית ירושלים אשר שלחה הודעה על אי תשלום חוב ארנונה גבוה מאוד בטרם בדקה את העובדות באשר לנכס שלגביו הוצא החוב.
כיבוד הסכם שומת ארנונה אינו נחלתה של עיריית חולון / הנריק רוסטוביץ
הסתמכות נישום על שומת ארנונה הביאה לביטול הגדלת החיוב
מאמרים תפריט ראשי
שאלות ותשובות
יתרונות
אודות
הסבר
צור קשר
 
 
 
אודות | צור קשר | מפת האתר | אינדקס אתרים | sitemap | סניפים