מאמר - האתר הראשי להפצת מאמרים וקידום מקצועי
כניסה למערכת כותבי מאמרים כתיבת מאמר חיפוש מאמר מאמרים
 
 
 

מחלת סכרת שירות צבאי

תביעות משרד הביטחון - האם התפרצות של מחלת הסכרת במהלך השירות הצבאי מאפשרת תביעת תגמולים

/ אלי דורון
תביעות משרד הביטחון - האם התפרצות של מחלת הסכרת במהלך השירות הצבאי מאפשרת תביעת תגמולים
אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) - עדי נויוביץ, משפטנית
 
סעיף 1 לחוק הנכים קובע כי כאשר מוגשת תביעה לקבלת תגמול בגין מחלה על החייל להוכיח כי חיי הצבא או אירוע ספציפי הקשור לחיי הצבא הם שהביאו להתפרצותה של מחלה בגופו.

לשם ההוכחה דרושים שני תנאים מצטברים:
1. הוכחה של קשר סיבתי עובדתי
2.הוכחה של קשר סיבתי משפטי

ע"מ להוכיח את הקשר העובדתי לרוב יש להצביע על קיומה של אסכולה רפואית אשר תומכת בטענה.

בכל הנוגע למחלת הסוכרת חלוקות הן דעות המומחים שכן המחלה מוגדרת כמחלה אוטואימונית ומשכך חלוקות הן דעותיהם של המומחים בתחום האם אכן יכולים הם חיי הצבא או אירוע חריג בהם לגרום להתפרצות או החמרה במחלה.
עקב חילוקי הדעות ברפואה, חלוקות הן דעות השופטים גם כן, ומשכך פעמים רבות תידחה תביעה כבר בתחילת הדיון תחת הקביעה כי לא קיימת אסכולה אשר תומכת בטענה.
ברע"א 2027/94 קליג' נ' קצין התגמולים (פ"ד נ(1) 529), נדונה השאלה, מתי ניתן לומר כי דעה של מומחים מסוימים הפכה אסכולה:
"שאלה יפה היא, מתי דעה נעשית אסכולה. מסתמא, אין תשובה ברורה לשאלה זאת, כשם שאין תשובה ברורה לשאלה כמה כבשים עושות עדר. מצד אחד ברור כי אין צורך שדעה תזכה להסכמת הכל, ללא מחלוקת, כדי שתהווה אסכולה. אף אין צורך שדעה תהיה נתמכת בראיות המבססות אותה ברמה של קרוב לוודאי כדי לומר שהיא אסכולה. אך מן הצד השני, אין די בכך שיש מספר רופאים או חוקרים הדוגלים בדעה מסויימת כדי לומר שדעתם מהווה אסכולה, ואף אין די בכך שדעתם באה לידי ביטוי בספרות הרפואית. כדי שדעה תגיע למעמד של אסכולה, צריך שהיא תהיה מקובלת כדעה מבוססת במרכזים רפואיים חשובים, או על דעת מומחים מוכרים בעולם, ואף תוצג כדעה מבוססת בספרי לימוד חדשים בעלי מעמד מקצועי מכובד. בדרך כלל דעה כזאת תהיה מבוססת על מחקרים מדעיים רציניים המצביעים באופן משכנע על תופעה, קשר או הסבר, להבדיל מהשערות, ואפילו הן השערות סבירות שלא הופרכו על-ידי מחקרים".  
למרות האמור, נמנע בית המשפט להכריע בשאלה לגופו של עניין.
בהעדר הכרעה בשאלת האסכולה לא קיימים מבחנים וכללים ברורים אשר בעזרתם ניתן להוכיח כי המחלה נגרמה בעקבות השירות או אירוע בו.
יתרה מכך, ב- 1996 התכנסה ועדה  שמטרתה הייתה שמטרתה הייתה לבחון את הקשר בין התפרצות המחלה או החמרה במחלה לשירות צבאי ("ועד רז". מסכנות הוועדה היו עמומות ואף מסכנה קונקרטית לא הושגה.
כך למשל בסעיף 1 לדו"ח נקבע כי "אין הוכחה מדעית חד משמעית לכך כי מצבי לחץ נפשי גורמים להתפתחות סכרת מסוג 1..."  עוד נקבע בסעיף 3 כי "באם החייל עבר אירוע קשה רפואי או נפשי, בסמוך מאוד להתגלות הסוכרת ניתן ליחס לאירוע תפקיד של גורם לחשיפת הסוכרת .... ובמידה והסכרת תתגלה תוך 3 חודשים מהאירוע, יש לקבוע כי יש קשר בין שני האירועים."


אך הועדה נמנעה מלקבוע מהו אותו "אירוע קשה" ואף נמנעה מלספק דוגמאות לאירוע שכזה.
יחד עם זאת ולמרות קיומם של פסיקות שונות בנושא, הפסיקה לא שללה לחלוטין את האפשרות כי אירוע מסוים אשר אירע בזמן השירות הצבאי עשוי היה להאיץ את התפרצות המחלה או לגרום להחמרה בה:

"כדי להכיר בתביעתו של חייל, דורש חוק הנכים הוכחה כי נכותו נגרמה "עקב" השירות הצבאי. משמעותה של דרישה זו היא הוכחת קשר סיבתי בין  הופעת המחלה או החמרתה לבין השירות הצבאי. קשר סיבתי זה מסיק בית-המשפט, תוך התבססות על המידע הרפואי המוצג לפניו, אך גם תוך הפעלת שיקולים נוספים של מדיניות משפטית. זוהי שאלה שבמשפט המסורה להכרעתו של בית המשפט" (ע"א 137/64 וינשטיין נ' קצין התגמולים)
כלומר, גם בהעדרה של הכרה באסכולה עדיין פתוחה הדרך לתביעה- על הטוען לשכנע את בית המשפט כי לכל הפחות התפרצות המחלה הוחשה עקב אירוע שאירע במהלך השירות הצבאי.
נשאלת השאלה, מהו אותו אירוע אשר יוכיח את הקשר הסיבתי הן העובדתי והן המשפטי?

בדומה להמלצותיה של ועדת  רז גם בפסיקה שאלה זו נשארה שאלה פתוחה, אך יחד עם זאת קיימת מוסכמה אשר קובעת כי -
"במקרה מתאים, כאשר מוכח קיומו של דחק חריג וקיימת סמיכות זמנים של ממש בין מצב הדחק בשירות לבין התפרצות המחלה, ניתן לקבוע קיומו של קשר סיבתי במקרה הקונקרטי, גם בהעדרה של אסכולה"
(
ראה ע"א (ת"א) 2557/03 לופו נ' קצין התגמולים (לא פורסם, 25.1.2006))

ב-רע"א 6270/98 פוטשניק ז"ל נ' קצין תגמולים נקבע לעניין הדחק כי "יש להוכיח שמדובר ב אירוע שאינו טריוויאלי, שולי או שגרתי, אלא אירוע הקשור לייחודיות והמיוחדות של השירות בצבא. קשר רופף בין פריצת המחלה ובין השירות הצבאי אינו מספיק. נדרש אירוע שיש בו "ממשות"
כלומר, הוכחת הטענה היא אינה משימה פשוטה שכן דחק חריג נותר כמושג פתוח שמשתנה ממקרה למקרה ותלוי בדעתו האישית של השופט אשר בוחן את מכלול נסיבות המקרה ובניהם את הגורם אשר נטען כסיבה לדחק, את הטוען הספציפי אשר עומד בפניו וכיצד אותו אירוע השפיע עליו ועליו בלבד, את תיקו הרפואי של הטוען הספציפי ועוד.
לאור האמור אין זה מן הנמנע כי יתרחש מצב שאותו אירוע יביא שני תובעים שונים להגיש תביעה לתגמול ואצל האחד הטענה תתקבל ואצל השני תדחה.
לדוגמא- בע"א 2974/02 קצין תגמולים נ' פלונית, שם הוכר קיומו של קשר סיבתי בין התפרצותה של מחלת הסוכרת לבין היתקלותה של חיילת בנחש אשר חדר לאוהל בו התגוררה.
בפס"ד זה קיבל השופט את טענת החיילת באשר לקשר בין האירוע לפרות המחלה וקבע כי החיילת עמדה במבחן הסובייקטיבי.
 למרות האמור, נשאלת השאלה האם כל שופט היה מקבל את טענת החיילת? קשר סובייקטיבי זה הוא קשה מאוד להוכחה ולא ברור אם הפסיקה הייתה עומת בהינה במידה והיה מוגש ערעור בנושא.

יצוין כי גם עניין סמיכות הזמנים נותר כמושג עלום ונשאלת השאלה האם נדרש כי יחלפו מספר ימים, שבועות חודשים או שנים מרגע האירוע עד לפרוץ המחלה.
אומנם כעקרון קבעה תקופה של שלושה חודשים מקרות האירוע, אך ממתי מתחילה הספירה במידה ומדובר באירוע מתמשך? לדוגמא- במקרה של חייל קרבי אשר נכח בקרב ראשון בחודש הראשון שלאחר הטירונות והמחלה התפרצה רק כעבור שנה וחצי? האם תיפסל טענתו עקב כך?
כאמור, אין תשובה או מבחן ודאי בנושא.

 
 
 
רמת גן: רח´ בן גוריון 2, (מגדל ב.ס.ר 1)
טל´: 03-6127446, פקס: 03-6127449
חיפה: שדרות המגינים 58
טל´: 04-8526693 פקס: 04-8555976
רומניה: רח´ פרנקלין 7, סקטור 1,  בוקרסט
שאלות לגבי המאמר ניתן להעביר לעורך דין אלי דורון
משרד עורכי דין - דורון, טיקוצקי, עמיר

 
 
 
 
 




 
 
 
 
אלי דורון
דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי - עורכי דין ונוטריון,מתמחה במגוון תחומי משפט ומספק שרותים כגון: מיסים, נדל"ן, משפט ימי, משפט מסחרי, אזרחי
דורון, טיקוצקי, צדרבוים - עורכי דין ונוטריון,מתמחה במגוון תחומי משפט ומספק שרותים כגון:מיסים, נדל"ן, משפט ימי, משפט מסחרי, אזרחי
דורון, טיקוצקי, צדרבוים עורכי דין
רמת גן: רח' בן גוריון 2, (מגדל ב.ס.ר 1) טל': 03-6127446, פקס: 03-6127449 חיפה: שדרות המגינים 58 טל': 04-8526693 פקס: 04-8555976 רומניה: רח' פרנקלין 7, סקטור 1, בוקרסט
בן גוריון 2. ב.ס.ר 1
רמת גן
036109100
036127449
קישור לאתר
חוק ומשפט - נזיקין
תאריך: 31/8/2010
תגיות:   משרד הביטחון   


ממומן

מאמרים נוספים בתחום חוק ומשפט - נזיקין

נגד משוב על שופטים – בעד ביקורת, מעקב והערכה / אברהם פכטר
יו"ר לשכת עו"ד הנכנס דורון ברזילי הודיע, כחלק ממסע הבחירות שלו לראשות הלשכה על חידוש משוב השופטים. השופטים בראשות הנשיאה דורית ביניש ויו"ר נציגות השופטים, השופטת המחוזית וורדה אלשייך מתנגדות בחריפות.
חשיבות הייצוג על ידי עורך דין מנוסה, בתביעות לנזקי גוף / עורך דין שי וקנין
מאמר זה סוקר את הדקויות השונות בין תביעות נזקי גוף שונות וחשיבות ההבדלים ביניהן.
נזקי גוף עקב נפילה בשל מפגע ברחוב / עורך דין שי וקנין
אפשרויות הפיצוי העומדות בפני נפגע עקב המצאות מפגע ברחוב כמו גם היקף הפיצוי האפשרי.
נזקי גוף עקב נפילת ענף עץ אקליפטוס / עורך דין שי וקנין
אפשרויות הפיצוי העומדות בפני נפגע מנפילת ענף אקליפטוס כמו גם היקף הפיצוי האפשרי.
"אשם תורם" / עורך דין שי וקנין
משמעות הביטוי "אשם תורם", כמו גם המקרים בהם משתמש בית המשפט בביטוי ומשמעותו מבחינת הפיצויים להם זכאי התובע.
אחריות ברשלנות של מפעיל אתר תיירותי הכולל טיולי סגווי / עורך דין שי וקנין
מקרה אמיתי שבו מדובר על אשה שנפגעה במהלך טיול באתר תיירותי המפעיל טיולי סגווי
עצות פרקטיות במקרה של תאונת דרכים / אילן זריהן
ישנן מספר עצות מעשיות לנפגע תאונת דרכים.
אימתי יסטה בית המשפט ממסקנות בחוות דעתו של המומחה הרפואי אותו מינה? / אילן זריהן
ככלל, בית המשפט לא ייטה להתערב בתוכן חוות דעת המומחה הרפואי שמינה אולם, אם חוות הדעת שניתנה מראה כי היא נשענת על תשתית עובדתית רעועה ובלתי מהימנה אזי, בית המשפט ישקול את האפשרות להתערב.
החלקה במקום ציבורי / אלי דורון
החלקת אדם במקום ציבורי, עשויה לזכותו, בתור ניזוק, בפיצויים . במה דברים אמורים?
תאונות עבודה - מדריך / יואב גפני
לתאונת עבודה עשויים להיות שלושה מישורים מקבילים. במאמר זה נעמוד על ההבדלים בין מישורים אלה ונסביר מה וכיצד כדאי לעשות לאחר תאונת עבודה.
מאמרים תפריט ראשי
שאלות ותשובות
יתרונות
אודות
הסבר
צור קשר
 
 
 
אודות | צור קשר | מפת האתר | אינדקס אתרים | sitemap | סניפים