מאמר - האתר הראשי להפצת מאמרים וקידום מקצועי
כניסה למערכת כותבי מאמרים כתיבת מאמר חיפוש מאמר מאמרים
 
 
 

משבר כלכלי

אז מי אשם במשבר הכלכלי העולמי

/ גיא יריב

אז מי אשם במשבר הכלכלי העולמי

ג'ורג' סורוס אומר שהמשבר הכלכלי הוא החמור שהוא אי פעם ראה.  בן ברננקי מזהיר מגלישה למיתון עמוק וארוך, עשרות בנקים פשטו את הרגל או הולאמו וכעשרה טריליון דולאר נעלמו משווי השוק של הבורסות בעולם (נכון לכתיבת המאמר, והיד עוד נטויה). מה בעצם קורה כאן ולמה זה קרה?

הזמנה להרצאה: הכלכלה העולמית, איכות הסביבה והסינים

קיימים מספר הסברים לגבי המקורות של המשבר הפיננסי שפרץ באמצע 2007 והחריף בסתיו 2008.  כולם נשמעים הגיוניים, וכנראה שרובם לפחות תרמו למשבר.  חשוב להבין שהקריסה הכלכלית היא כל כך מקיפה ונרחבת שכנראה צריך יותר מגורם אחד כדי להסביר אותה.  אז הנה כמה מועמדים משכנעים במיוחד:

א. האשראי הזול

אין ספק שהאשראי ב7 השנים האחרונות היה זול מאד.  ב-12 לספטמבר 2001 הזרים הבנק המרכזי של ארצות הברית מיליארדי דולארים לבנקים כדי להתמודד אם משבר הנזילות שגרמו התקפות הטרור ביום שלפני. בחודשים שלאחר מכן הבנק המרכזי (ששמו ה'פדרל ריזרב') ואלן גרינספן שעמד בראשו חתכו את הריבית באגרסיביות כדי להתמודד עם המיתון אליו נקלע המשק האמריקאי
המיתון ההוא אמנם היה מהפחות חמורים ועמוקים - כנראה בזכות ההזרמה המאסיבית של נזילות ואשראי - אבל גם ההתאוששות בעקבותיו היתה איטית וחלשה.  כתוצאה מכך נשארה הריבית האמריקאית נמוכה מאד במשך ארבע שנים.

התוצאה של כל הכסף הזול הזה היתה טרם הושלם

ב. הנדסה פיינסית מתקדמת (איג"וח הלוואות)

הרעיון המקורי של איגו"ח הלוואות ושאר הטכניקות הפיננסיות המורכבות היה טוב - לפזר ולהקטין את הסיכון במתן אשראי.  כידוע, בהלוואה רגילה ישנו מלווה אחד הנותן כסף ללווה אחד.  אם הלווה מפסיק לשלם נאלץ המלווה לשאת בכל ההפסד.  באו חכמי וול-סטריט והציעו לפזר את הסיכון: לפצל כל הלוואה (משכנתא, חוב בכרטיס אשראי או הלוואה עסקית) ולפצל אותה בין מיליוני מלווים כך שפשיטת רגל תגרום רק נזק קטן לכל אחד מהם. שיטת הביצוע היא לקחת אלפי משכנתאות שבנק נותן וולארוז אותן לחבילה אחת גדולה. את החבילה הזו חותכים למיליוני חתיכות קטנות שאותן מוכרים למשקיעים, וכל חתיכה כזו נקראת אג"ח (איגרת חוב). כל איגרת חוב מייצגת נתח קטן של הרבה הלוואות, ומחזיק האג"ח מקבל את התשלום בהתאם להחזרי המשכנתאות שהלווים משלמים. ואיך מחזיק האג"ח יודע שהמשכנתאות בהן הוא משקיע ישולמו? לשם כך הבנקים העסיקו סוכנויות דירוג שנתנו ציונים לכל אג"ח והבנקים שילמו בהתאם (ככל שהאג"ח נחשבו מסוכנות הבנקים שילמו יותר). ליתר ביטחון אפשר היה לקנות ביטוח נגד פשיטת רגל כדי להגן על האג"ח.

מה היו היתרונות בשיטה? היא איפשרה להרבה משקיעים קטנים להרוויח מפעילות הלוואה מסוכנת שלרוב אין להם את ההון והכלים לבצע, והיא איפשרה לבנקים להיפטר מסיכון אשראי ולהשתמש בהון שלהם כדי לתת הלוואות ומשכנתאות חדשות. כתוצאה מך שיטות ההנדסה הללו הגדילו מאד את יכולתם של הבנקים לתת הלוואות, דבר שהגדיל עוד יותר את הנזילות ואת הפעילות במשק.

ולמה זה נגמר כל כך רגע? כי ברגע שלפקיד הבנק לא איכפת אם מקבל המשכנתא ישלם אותה אז אין לו סיבה להתאמץ לבדוק את זה (אם הלווה פושט רגל זו בעיה של מחזיק האג"ח, לא של הבנק), והתוצאה היתה מתן אשראי באיכות נמוכה שלא תיאמן.  זה התחיל בהלוואות "סאב פריים" כלומר לאנשים שלא אמורים לקבל הלוואה נורמלית והגיע לסיפור המדהים על פועל בניין מקסיקני (לא חוקי) שהשתכר 14,000$ בשנה וקיבל הלוואה של מאה אחוז לקנות בית בקרוב למיליון דולאר. ואיפה היו חברות הדירוג? אז מתברר שמכיוון שהבנק הוא זה ששילם להן על הדירוג הן, אהמ.. , הלכו קצת לקראתו בציונים שהן נתנו להלוואות. ומה לגבי הביטוח פשיטת רגל? אז כאן התברר שזה היה בעצם "חוזה חילופי סיכון" ולא פורמלית ביטוח עם פוליסה וחיתום. לפיכך ה'ביטוח' הזה לא היה כפוף לפיקוח של הממונה על הביטוח ולכן לא בדקו שכנגד ה'פוליסה' יש כסף אמיתי שיגבה אותה בעת הצורך.

כמה גדול הברוך? גדול מאד. ענק. עצום. כנראה טריליוני דולארים. כמה בדיוק? קשה לדעת. מסתבר שהיתה עוד בעיה גדולה עם ההנדסה הפיננסית - היא היתה כל כך מתוחכמה שהרבה מהמהנדסים לא הבינו אותה בעצמם, המנהלים שלהם הבינו אותה עוד פחות ורשויות הפיקוח לא הבינו כמעט בכלל. כך כל העסק יצא משליטה ומה שאמור היה להגן על הבנקים מסיכונים ידועים חשף אותם לסיכונים לא ידועים בהיקף לא ידוע, אבל גדול מספיק כדי להביא אותם לסף פשיטת רגל - ומעבר לו.

גיא יריב
גיא הוא המייסד של בית הספר לדיבור מול קהל– הגוף הראשון בישראל המתמחה בהקניית מיומנויות רטוריות, כולל התמודדות עם פחד קהל, שכנוע והעברת מסרים
גיא הוא המייסד של בית הספר לדיבור מול קהל– הגוף הראשון בישראל המתמחה בהקניית מיומנויות רטוריות, כולל התמודדות עם פחד קהל, שכנוע והעברת מסרים
בית הספר לדיבור מול קהל
במכון מעבירים מגוון של קורסים וסדנאות, כגון: סדנאות לחרדת קהל, קורסים והכשרות לדיבור פומבי באנגלית, קורסים להעברת מצגות ולמכירות, מועדון דיבייט לשיפור תרבות הדיון, הכשרות במיומנויות הנאום לנוער ועוד.
התע"ש 8
רמת גן
0778200210
קישור לאתר
מימון וכספים - שוק ההון
תאריך: 20/10/2010
תגיות:   משבר כלכלי    בנקים    מיתון    בורסה    כלכלה   


ממומן

מאמרים נוספים בתחום מימון וכספים - שוק ההון

תוכניות חיסכון והלוואות – הפכים שמשלימים אחד את השני / ירון כהן
תוכניות חיסכון והלוואות – הפכים שמשלימים אחד את השני
החודשים האחרונים היו קשים למשקיעים בבורסה / ירון כהן
החודשים האחרונים היו קשים למשקיעים בבורסה, אבל לא רק הם אלא גם לך. אי אפשר להתחמק מהבורסה , גם אם אתה חושב שאין לך השקעות בבורסה, תדע שיש לך בצורה עקיפה
הדרכת מסחר באופציות / LoadSEO SEO
הדרכת מסחר באופציות מעו"ף תלמד אותנו איך הופכים מסוחר מתחיל למומחה לאופציות. שימוש בתכנת Options-Expert כדאי שתתחיל להרוויח. מסחר באופציות טומן בחובו הזדמנויות לרווחים גדולים אך גם להפסדים כבדים.
להרוויח ממסחר באופציות / LoadSEO SEO
מכיוון שהצלחת מסחר באופציות תלויה ביכולת הסוחר לזהות את כיווני השוק או לבצע מהלכים התואמים את מגמת השוק - ניתן לגזור מספר פרמטרים להצלחת סוחרי האופציות.
ניהול השקעות באינטרנט / LoadSEO SEO
כאשר הבחירה היא לפנות למומחה לצורך ניהול תיקי השקעות, האינטרנט מהווה כלי עזר למשקיע בכך שהוא פורש באופן נגיש כמויות מידע הנוגעות להשקעותיו ולשוק ההון.
השוואת בתי השקעות / ירון כהן
מהם הפרמטרים בהם נוואה בין בתי ההשקעות בשיראל ומהם ההבדלים בין בתי ההשקעות לבין חברותה ביטוח?
שוק ההון – מסחר בבורסה - סוגי מסחר באופציות מעו"ף / Best Trader
וק ההון – מסחר בבורסה - סוגי אופציות בבורסה לניירות ערך בת"א נסחרות כמה וכמה סוגי אופציות. במאמר זה נעשה מעט סדר בכל הקשור לסוגי האופציות הנסחרות בארץ ובעולם. ונחיב מעט על ההבדלים בין סוגי אופציות.
לימודי שוק ההון עם "תשואות" / אלה קדושי
בימים אלה מביאה רשת מכללות מעוף בשורה חדשה ומרעננת, ומציעה לקהל הרחב מגוון רחב של קורסים בתחום לימודי שוק ההון. הקורסים מיועדים לכל מי שמתעניין בתחום ואינם דורשים ידע מוקדם!
ניתוח טכני לעומת פנדומנטלי / אסף לוי
ניתוח טכני היא אחת משתי שיטות מרכזיות לניתוח של השוק. ניתוח טכני היא שיטה אחת וניתוח פנדומנטלי היא השיטה השניה.
לימוד שוק ההון ככלי להגלת ההון האישי / יוסי רוז
המאמר מסביר את החשיבות של לימוד שוק ההון ומסביר באופן בסיסי את אפשרויות ההשקעה בשוק ההון והיתרונות שלהם
מאמרים תפריט ראשי
שאלות ותשובות
יתרונות
אודות
הסבר
צור קשר
 
 
 
אודות | צור קשר | מפת האתר | אינדקס אתרים | sitemap | סניפים