מאמר - האתר הראשי להפצת מאמרים וקידום מקצועי
כניסה למערכת כותבי מאמרים כתיבת מאמר חיפוש מאמר מאמרים
 
 
 

פירוק שיתוף בין בני זוג

פירוק שיתוף בין בני זוג

/ אלי דורון
פירוק שיתוף בין בני זוג
אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) - שירה לוי, עו"ד
 
עוד בטרם אכנס לעובי הקורה בנושא שבנדון אבהיר כי שיטת חלוקת הרכוש תלויה במועד נשואי הצדדים כאשר המועד הקובע הינו 01/01/1974 (מועד כניסתו של חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג - 1973). הסמכות לדון בענייני הרכוש בין בני זוג הינה מקבילה לבית המשפט לענייני משפחה ולביה"ד הרבני כאשר הסמכות תיקבע על פי מרוץ הסמכויות.
עוד אציין כי לכל "שיטה" לחלוקת הרכוש ישנם חריגים ופסיקה ענפה בנושא, וכי בסופו של יום, כל מקרה ייבחן לגופו ועל פי נתוניו הספציפיים.
 
השיטה הראשונה  – חזקת השיתוף- על זוגות שנישאו לפני יום 01/01/74 וכן על ידועים בציבור, חלה חזקת השיתוף בנכסים. חזקת השיתוף בנכסים היא יציר הפסיקה, ולפיה כל מה שנרכש במהלך הנישואין במאמץ משותף, לרבות נכסים עסקיים, ללא קשר לרישום הנכסים, יתחלק בין הצדדים בחלקים שווים. השיתוף הוא מיידי, וכל אחד מן הצדדים יכול לדרוש את חלקו בנכסים בכל עת, ללא קשר למועד פקיעת הנישואין. חזקת השיתוף חלה על כל זכות לרבות נכסים עסקיים, קופות גמל, מניות, זכויות פנסיוניות, חסכונות, מוניטין, חובות וכדומה, והיא קובעת כי כל מה שנרכש במהלך החיים המשותפים של בני הזוג גם אם מדובר בנכס הרשום על שם אחד מבני הזוג, שייך לשני בני הזוג באופן מלא, אם בגלל המאמץ המשותף ו/או עקב כוונת השיתוף. מכאן, שבעת פרידה ו/או גירושין של זוגות שנשאו לפני המועד הנקוב, יחולק הרכוש אותו צברו במהלך חייהם המשותפים בחלוקה שווה. כאמור, על פי חזקת השיתוף הרכוש אותו צברו הצדדים במאמץ משותף, במהלך נישואיהם, שייך להם בחלקים שווים, בכל רגע נתון. לפיכך, בן זוג שתובע מבן זוגו שיתוף בנכסים, לא צריך להוכיח חיים הרמוניים במיוחד לצורך קיום החזקה, אלא שהפסיקה קבעה שדי בכך שיוכח שבני הזוג ניהלו חיים משותפים ביחידת מגורים משותפת, תחת קורת גג אחת, כדי ללמוד על קיום חזקת השיתוף. חזקה זו מבוססת, בין היתר, על ההנחה כי שני בני הזוג תורמים, כל אחד לפי דרכו, במידה שווה לתרומת המשפחה (הן כספית והן בגידול הילדים ועובדות הבית). חזקת השיתוף היא חזקה הניתנת לסתירה, אך צד הטוען כי נכס מסוים אינו נכס משותף, עליו נטל ההוכחה. ככלל חזקה היא כי נכסים שנצברו לאחד מבני הזוג לפני הנישואין, או שקיבל במתנה או בירושה במהלך הנישואין אינם נחשבים בדרך כלל כנכסים משותפים, אולם נישואין הרמוניים וממושכים עשויים להחיל את הלכת השיתוף גם על הנכסים הללו, בין היתר, נכסים עסקיים ודירת המגורים (חזקה היא שדירת המגורים מצויה בבעלות שני בני הזוג, היות וההנחה היא שבני הזוג התכוונו שהבעלות בדירה תהיה לשניהם). עובדה נוספת וחשובה לא פחות היא כי כאשר חלה הלכת השיתוף בנכסים, השיתוף הקנייני הוא מיידי, וכל צד יכול לפנות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני, בתביעה לחלוקת הרכוש, בכל עת, ללא קשר לפקיעת הנישואין.
 
השיטה השניה- איזון המשאבים- על זוגות שנישאו לאחר יום 01/01/74, חל חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג – 1973. חוק זה מסדיר את איזון המשאבים הדחוי בין בני הזוג. קרי, עם פקיעת הנישואין (בעקבות גירושין או מות בן הזוג), כל הרכוש אשר נצבר במהלך הנישואין מתחלק בין בני הזוג בחלקים שווים וזאת במסגרת איזון המשאבים. לפי שיטה זו כל שנצבר במהלך הנישואין במאמץ משותף, למעט חריגים המצוינים בחוק (נכסים אשר היו שייכים ורשומים על שם אחד מבני הזוג טרם הנישואין, ו/או נכסים אשר קיבל אחד מהם בירושה ו/או במתנה בתקופת הנישואין, ו/או גמלה המתקבלת מהמוסד לביטוח לאומי, ו/או גמלה המתקבלת כתוצאה מנזקי גוף, ו/או נכסים אשר בני הזוג הסכימו ביניהם בכתב, במסגרת הסכם ממון, כי לא יחול עליהם חוק איזון המשאבים), יאוזן בין הצדדים שווה בשווה, אך איזון המשאבים הוא דחוי, כלומר, רק במקרה של פקיעת הנישואין עקב גירושין או פטירה, קמה זכותו של בן הזוג לחלקו ברכוש. על פי שיטת חלוקת הרכוש של איזון המשאבים, תביעה שתוגש לערכאות השיפוטיות, שעניינה חלוקת הרכוש, בטרם פקיעת הנישואין, תדחה ועל כן לבן הזוג המעונין להבטיח את זכויותיו ברכוש ולמנוע הברחת נכסים פתרונות שונים בחוק בין היתר, תביעה לשמירת זכויות (צווי עיקול וצווי מניעה), הסכם יחסי ממון (אם ישנו ונחתם מבעוד מועד) וכו...  איזון המשאבים קובע כי נכסי כל אחד מבני הזוג יכללו בנכסי האיזון, ויערך אומדן לשווים, כך שלרוב, יחס החלוקה באיזון הוא שוויוני, אולם ניתנת לערכאה השיפוטית שיקול דעת לסטות ממנו ולשנות את בסיס האיזון או להוציא/להכליל נכסים במאגר האיזון. חשוב לציין את תיקון 4 לחוק יחסי ממון אשר נכנס בנובמבר 2008, התיקון מאפשר לחלק את הרכוש המשותף טרם פקיעת הגירושין, בתנאי שהוגשה בקשה לבית המשפט לביצוע הסדר של איזון משאבים ומתקיים לפחות אחד מהתנאים הבאים – האחד- חלפה שנה מיום פתיחת הליך להתרת הנישואין או תביעה לחלוקת רכוש או בקשה לפסק דין לעניין שמירת זכויות ברכוש או בקשה לביצוע הסדר איזון משאבים; השני- קיים קרע (למשל אלימות ) בין בני הזוג או שהם חיים בנפרד תקופה העולה על 9 חודשים.
כפי שניתן לראות, ההבדל בין חזקת השיתוף לאיזון משאבים מוצא את ביטויו בעת בקשה לפירוק השיתוף.חזקת השיתוף מאפשרת פירוק שיתוף בכל רגע נתון בזמן הנישואין ואף יוצרת מצב של פירוד כלכלי נטו ללא צורך בפירוד ממשי של בני הזוג או גירושין על פי חוק.  לעומת זאת, הסדר איזון משאבים לרוב, מאפשר פירוק שיתוף רק עם פקיעת הנישואין (למעט מקרים חריגים).
 

רמת גן: רח' בן גוריון 2, (מגדל ב.ס.ר 1)

טל': 03-6127446, פקס: 03-6127449

חיפה: שדרות המגינים 58

טל': 04-8526693 פקס: 04-8555976

רומניה: רח' פרנקלין 7, סקטור 1,  בוקרסט

שאלות לגבי המאמר ניתן להעביר לעורך דין אלי דורון

משרד עורכי דין - דורון, טיקוצקי, עמיר
אלי דורון
דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי - עורכי דין ונוטריון,מתמחה במגוון תחומי משפט ומספק שרותים כגון: מיסים, נדל"ן, משפט ימי, משפט מסחרי, אזרחי
דורון, טיקוצקי, צדרבוים - עורכי דין ונוטריון,מתמחה במגוון תחומי משפט ומספק שרותים כגון:מיסים, נדל"ן, משפט ימי, משפט מסחרי, אזרחי
דורון, טיקוצקי, צדרבוים עורכי דין
רמת גן: רח' בן גוריון 2, (מגדל ב.ס.ר 1) טל': 03-6127446, פקס: 03-6127449 חיפה: שדרות המגינים 58 טל': 04-8526693 פקס: 04-8555976 רומניה: רח' פרנקלין 7, סקטור 1, בוקרסט
בן גוריון 2. ב.ס.ר 1
רמת גן
036109100
036127449
קישור לאתר
חוק ומשפט - כללי
תאריך: 6/9/2010
תגיות:   יחסי ממון   


ממומן

מאמרים נוספים בתחום חוק ומשפט - כללי

רווח הון ממכירת ניירות ערך / אלי דורון
רווח הון מוגדר בפקודה כ"סכום שבו עולה התמורה על יתרת המחיר המקורי". "יתרת המחיר המקורי" - המחיר המקורי של נכס לאחר שנוכו ממנו סכומי הפחת;
נאשם – שלא עולה להעיד בבית משפט / אברהם פכטר
הגב' שולה זקן, המואשמת ביחד עם אולמרט, בשורה של עבירות, הצהירה שלא תעלה להעיד בבית משפט. לטענתה היא לא רוצה להיות עדת תביעה ויותר מכך כלי משחק בידי התביעה.
ילד בן 40 תבע את אביו להכרה באבהותו ! / מירי כהן
בן 40 הגיש תביעה כנגד אביו שהינו בן 70 שנה ודרש מהאב לבצע בדיקת אבהות כדי להוכיח את היותו בנו
החשד והכתם – שבכוחם להרוס ולפגוע / אברהם פכטר
סדרת הכתבות בטלויזיה (ערוץ 10 – מיקי רוזנטל), תחת הכותרת "הכתם שנשאר", הוא מסמך משפטי חברתי בעל חשיבות רבה.
גבולות – חופש הדיבור / אברהם פכטר
פרשת רבני הימין מחד ופרשת המרצים הקיצוניים מאידך, שניהם נאחזים במטריה של "חופש הדיבור" – במדינה דמוקרטית.
מבוא לתקן הישראלי למתקני משחקים מתנפחים / ofer rashkes
המאמר מציג מבוא לתקן הישראלי למתקני משחקים מתנפחים
בחירות בלשכת עורכי דין – ניצחון לצעירים / אברהם פכטר
לא העסקנות, לא ההבטחות, לא ההשמצות ההדיות ניצחו את הבחירות אלא "רוח הצעירים".
בית המשפט העליון – נגד הנשיא קצב / אברהם פכטר
שתי הבקשות שהגישו פרקליטי קצב, נדחו ע"י בית המשפט העליון והנשיאה ביניש. לגבי דחיית הדיונים לצרכי חופשת הפרקליטים, ניתן להבין את דחיית הבקשה, למרות שגם להם מגיעה פגרה אחרי שנה כה מאומצת.
השפעת התקשורת – על שופטים / אברהם פכטר
שופטת השלום דניאלה שריזלי, הצהירה בכנס עו"ד באילת של וועד מחוז ת"א, כי שופטים אכן מושפעים מהתקשורת, אך הם מפתחים הגנות שלא משפיעות על פסקי הדין.
מאמרים תפריט ראשי
שאלות ותשובות
יתרונות
אודות
הסבר
צור קשר
 
 
 
אודות | צור קשר | מפת האתר | אינדקס אתרים | sitemap | סניפים