למה בכלל צריך לעשות צוואה ?
פנתה אלי אישה מבוגרת הנשואה במשך למעלה מ-30 שנה ולה שלושה ילדים בוגרים ושאלה אותי: " מדוע אני צריכה לערוך צוואה?" לשם מה זה טוב בכלל"?
אישה זו הוסיפה וסיפרה לי על הגיעה לגיל פנסיה ועל כי סוף כל סוף הגיעה לגיל שאינה צריכה לעבוד יותר והוסיפה בפני:
"הרי אני נשואה באושר וחיה טוב יחד עם בעלי ואני לא מבינה מדוע אני צריכה לערוך צוואה?"
שאלתי את האישה על אורח חייה ועל מצב בני משפחתה והיא סיפרה כי כל ילדיה נישאו והם חיים טוב והוסיפה כי לזכותה צברה נכסים וכספים רבים שאת כולם היא רוצה להוריש בבוא העת לכל ילדיה באופן שווה ביניהם .
שמעתי את דברי האישה ובמקום לייעץ לה מיד, סיפרתי ללקוחה סיפור והרי הוא לפניכם:
לפני 5 שנים הגיעו אלי זוג נשוי ולהם 4 ילדים בוגרים ,כאשר שניהם כבר בגיל פנסיה וחיים את חייהם בכבוד, האישה ביקשה לערוך צוואה והבעל סירב בטענה שהוא עדין לא הגיע לגיל מבוגר ואין צורך לעשות צוואה כי זה מביא מזל רע ולמעשה מקרב את קיצו .
הזוג הזה לא ערך צוואה וכעבור כמה שבועות נפטר הבעל באורח פתאומי ועקב כך האישה ביקשה לערוך צו ירושה ולקבל את חלקו, אבל התברר לה שמאחר ולא נערכה צוואה החלק של בעלה מתחלק מחצית לה ומחצית לילדיה.
בדרך כלל במקרים כאלה הילדים מסתלקים מחלקיהם לטובת האם ,אולם במקרה זה אחד הילדים התעקש וסירב להסתלק מחלקו, עניין שגרם לויכוחים בקרב המשפחה ועקב כך האם סירבה לדבר עם בנה במשך שנים רבות .
לאחר ששמעה האישה את הסיפור היא הבינה את משמעות עריכת הצוואה וביקשה לערוך צוואה ביחד עם בעלה.
צוואה בין בני זוג שהיא למעשה דומה בתנאיה נקראת: "צוואה הדדית" לפיה בני הזוג מורישים את כל רכושם איש לרעהו ובבוא זמנם הם מעבירים את רכושם לילדיהם.
בסוג צוואה זו, קיים עיקרון ההסתמכות לפיו צד אחד מסתמך על צד שני כך שהרכוש יעבור לילדים ולא לבן זוג אחר .
לכן המלצתי לכל אחד לערוך צוואה, כאשר עלותה הינה בטלה בשישים לעומת הערך והשקט הנפשי שהיא מקנה.