מאמר - האתר הראשי להפצת מאמרים וקידום מקצועי
כניסה למערכת כותבי מאמרים כתיבת מאמר חיפוש מאמר מאמרים
 
 
 

צוואה אדם חסוי

האם צוואתו של אדם המוכרז כחסוי תהיה צוואה תקפה?

/ מירי כהן

האם צוואתו של אדם המוכרז כחסוי תהיה צוואה תקפה?

 

שאלה מעניינת זו עמדה להכרעתו של בית המשפט לענייני משפחה בחיפה בפני כבוד השופטת אלה מירז.

 

חשוב להבין כי חסוי הכוונה לאדם שאינו כשיר או מנטלית או פיזית לנהל את ענייניו, כאשר ניתן למנות לו אפוטרופוס הן על רכושו ,אם הוא כשיר מנטלית והן אפוטרופוס על גופו ורכושו אם הוא לא כשיר כלל.

 

וכדברי כבוד השופט חשין "בפס"ד בינשטוק":

 

"עיקר הוא כושרו של אדם לשפוט כראוי את המציאות הסובבת אותו; יכולתו לגבש כוונה ורצון; ולבסוף - יכולתו וכוחו לכוון את התנהגותו על-פי אותה מציאות ובהתאם לאותה כוונה ולאותו רצון. הגבלת כשרות תבוא במקום שכושר שיפוטו של אדם נפגם כדי-כך שהחברה רואה צורך להגן עליו מפני עצמו - מפני מעשיו ומפני מחדליו שמקורם בשיפוט מציאות לקוי - ומפני הזולת, העשוי לנצל לרעה את רפיסות דעתו ואת כושר שיפוטו הלקוי"

 

 

ומעשה שהיה כך היה:

 

 המנוחה שהייתה ערירית בת 97 ,ערכה שתי צוואות האחת בשנת 1999 ובה הורישה את כל רכושה הרב לבני זוג אשר טיפלו בה , אשר למעשה היו שכניה ולאחר שנתיים בערך בשנת 2001 ערכה צוואה אחרת ובה הורישה את כל רכושה למדינה ,עקב היותה ערירית ובקשה שבמידה וימצאו קרובי משפחתה היא מבקשת להוריש להם את רכושה ובמידה ולא ימצאו ,המדינה תהא זכאית לקבל את כל הרכוש.

 

לאחר שהסתבר למנוחה כי זוג השכנים שטיפל בה מושכים כספים מחשבונה וכי הם מתנגדים לאפשר לה לקנות ספר תורה כדי להנציח את בעלה המנוח, היא מיד בקשה עט ונייר וכתבה בכתב ידה בשפה הגרמנית בנוכחות עדים  צוואה ,בה הינה מבטלת את הצוואה הקודמת שבה נתנה את כל רכושה לבני הזוג ומורה למדינה לאתר את בני משפחתה ובאם אלה לא ימצאו ,היא מורישה את כל הרכוש הרב שיש לה למדינה .

 

כמובן שלאחר פטירת המנוחה הגישה המדינה את הצוואה האחרונה ודרשה לקיימה ,אולם בני הזוג התנגדו וטענו שהמנוחה לא הייתה כשירה ולמעשה הוכרזה כחסויה ולכן אינה יכולה לערוך צוואה ולהבין את משמעותה ,כמו כן הם טענו שהייתה השפעה בלתי הוגנת של בית האבות בו שהתה והם אלה אשר השפיעו עליה לשנות את צוואתה .

 

מסתבר לאחר שמיעת כל העדויות כי המנוחה ידעה על מה היא מדברת וערכה את צוואתה בכתב ידה ,תוך שהיא מודעת ומבינה את המשמעות של כתיבת הדברים בה ועושה זאת בלא כל השפעה או אילוץ מצד כלשהוא .

 

לסיכום בית המשפט טען כי "אמנם למנוחה מונה אפוטרופוס לדין אולם אין בכך בכדי לפגוע בכשרותה לערוך צוואה ....ו"רצונו של האדם כבודו" ויש לכבד את רצון המנוחה".

 

המלצתי בעניין  זה שכל אדם צריך לערוך צוואה גם אם הוא אינו חסוי ואפילו אם הוא  צעיר כי אי אפשר לדעת מה ילד יום ובעניין זה ארחיב במאמר נוסף בהמשך....

 

 

מירי כהן
מנהלת משרד כעשר שנים ומשמשת כיועצת משפטית ברשת חברתית "הלב" למשפחות חד הוריות.
מנהלת משרד כעשר שנים ומשמשת כיועצת משפטית ברשת חברתית "הלב" למשפחות חד הוריות.
עו"ד מירי כהן ושות'
מרכז גישור לעסקים ועינייני משפחה
הגעתון 14
נהריה
04-9925057
04-9928852
קישור לאתר
חוק ומשפט - דיני ירושה
תאריך: 6/10/2010
תגיות:   צוואה   


ממומן

מאמרים נוספים בתחום חוק ומשפט - דיני ירושה

המטפלת שהשתלטה על הקשיש שערך צוואה לטובתה / מירי כהן
זוג קשישים טופלו במשך שנים רבות על ידי מטפלת, הקשישה הלכה לעולמה זה מכבר והמטפלת המשיכה לטפל בקשיש במשך מספר שנים עד שנפטר. במהלך השנים הקשיש ניתק כל קשר עם בניו וכל עולמו סבב סביב המטפלת.
ידועה בציבור תבעה לקבל מחצית הזכויות בעיזבון בן זוגה / מירי כהן
מקרה מעניין שניתן בו פסק דין לאחרונה מספר על אישה גרושה עם 2 ילדים מבת ים שהכירה איש גרוש אף הוא עם 2 ילדים מחולון.
כל מילה חשובה – למה התכוון המצווה בצוואתו? / מירי כהן
במקרה שלפנינו: בני זוג גרושים הכירו זה את זה כאשר לאישה, הייתה דירה בבאר שבע ולאיש דירה בירושלים. האישה הייתה מגיעה לבקר את בן זוגה בביתו בירושלים ושוהה בביתו מספר ימים וחוזרת לביתה בבאר שבע . האיש נ
למה בכלל צריך לעשות צוואה ? / מירי כהן
צוואה בין בני זוג שהיא למעשה דומה בתנאיה נקראת: "צוואה הדדית" לפיה בני הזוג מורישים את כל רכושם איש לרעהו ובבוא זמנם הם מעבירים את רכושם לילדיהם. בסוג צוואה זו, קיים עיקרון ההסתמכות לפיו צד אחד מסתמך
האם צוואתו של אדם המוכרז כחסוי תהיה צוואה תקפה? / מירי כהן
שאלה מעניינת זו עמדה להכרעתו של בית המשפט לענייני משפחה בחיפה בפני כבוד השופטת אלה מירז. חשוב להבין כי חסוי הכוונה לאדם שאינו כשיר או מנטלית או פיזית לנהל את ענייניו, כאשר ניתן למנות לו אפוטרופוס ה
סעיף 114 לחוק הירושה והבן הממשיך / גלעד שרגא, עו"ד
הבן הממשיך החזיק והפעיל את המשק במשך עשרות שנים גם לאחר פטירת ההורים, ובחלוף כ- 30 שנה "נזכרו" אחיו להגיש כנגדו תביעה לפיצוי כספי ולדמי שימוש ראויים בגין השימוש שנעשה בנחלה ע"י הבן הממשיך, במשך השנים.
מינוי בן ממשיך במשק בהסכם דו צדדי / גלעד שרגא, עו"ד
ברבים מהמושבים בארץ, בהם הסוכנות היהודית לארץ ישראל, כבר אינה צד להסכם המשבצת, ממשיכים להתקיים הליכים למינוי בן ממשיך, כאשר כוונת הצדדים הינה להחיל את תוקף המינוי שהיה קיים בעבר, גם על ההסכם הדו צדדי.
מה הזכויות של הנותר מבין השניים בעת מותו, / מירי כהן
מה הזכויות של הנותר מבין השניים בעת מותי.
המיסוי הכרוך בירושת נחלה במושב / גלעד שרגא, עו"ד
כמו בכל דבר גם בעניינו, תכנון מראש של חלוקת הירושה בעודם של ההורים בחיים, מביא לחסכון כספי ולהימנעות מחובת תשלום מס בגין העברת הזכויות, דבר הנכון שבעתיים כאשר המדובר בירושת נחלה במושב.
הליך הירושה תחת החוק הרומני / אלי דורון
ההליך יחל ע"פ בקשתו של כל אדם אשר מביע בכך עניין או ע"פ בקשתו של מזכיר המחוז באם הירושה כוללת בתוכה נדל"ן.
מאמרים תפריט ראשי
שאלות ותשובות
יתרונות
אודות
הסבר
צור קשר
 
 
 
אודות | צור קשר | מפת האתר | אינדקס אתרים | sitemap | סניפים