מאמר - האתר הראשי להפצת מאמרים וקידום מקצועי
כניסה למערכת כותבי מאמרים כתיבת מאמר חיפוש מאמר מאמרים
 
 
 

שופטי העליון

שופטי העליון – Quo Vadis

/ אברהם פכטר

שופטי העליון – Quo Vadis

 

 

פסק הדין, בערעור על דריסתה של מיטל אהרונסון ז"ל, ופציעתה הקשה של חברתה מזל יזדי, שבו שופטי העליון, הקלו משמעותית בעונש המורשעים – הוא "סקנדל" משפטי העומד בפני עצמו.

בית המשפט העליון – הוא הוא הקובע את הסטנדרטים ורף הענישה בעבירות השונות.

אם זילות בחיי אדם – לא נחשבת לעבירה חמורה, יש לנער, לטלטל ולרענן את בית המשפט העליון.

 

* מאת: עו"ד אברהם פכטר

 

 

לקרוא ולא להאמין. בית המשפט העליון, הממונה על יצירת תקדימים, רף ענישה, יצירת סטנדרטים חדשים, שינויים בהרגלי שתייה נהיגה וענישה, איבד שליטה על הגה המשפט, והקל משמעותית בעונש דריסת שתי נערות צעירות, מלאות חיים ותקווה ופגע קשות בצער המשפחות – ובציבור כולו.

בית המשפט המחוזי – הרשיע את שני הדורסים הנהג וחברו שישב לידו, שדרסו וברחו ולא גילו מינימום של אנושיות כדי לעצור ולעזור לפצועים.

ואם לא מספיק במעשה, התברר גם ששני החברה יצאו מאיזור נמל תל-אביב אחרי בילוי עם משקאות משכרים ובמצב רוח פרחחי למדי.

העונש שהוטל ע"י בית המשפט המחוזי, היה 20 שנות מאסר על הנהג (כמה סעיפים במצטבר) ועונש קל יותר על חברו שותפו לרכב (5 שנות מאסר).

בית המשפט העליון – כותב בפסק הדין את כל הדברים הנכונים, על החומרה, הסכנה, המעשה הנורא, ההתנהגות אחרי התאונה, ניתוח הענישה והצורך בהחמרה, אך שוכח משום מה להוציא את המסקנה הנכונה. לאמור: ענישה חמורה ומרתיעה המכבדת חיי אדם – כפי שעשה בית המשפט המחוזי.

מה תפקיד של שופטי העליון:

להתוות דרך, להיות סיירים לפני המחנה, לפרוץ לאיזורים עמומים לא מכוסים ע"י החוק ולמלא הלקונות (חורים – חלל), בפרשנות חדשנית אמיצה ומתקדמת.

ומה עשו שופטי העליון במקרה הספציפי – נצמדו לפסיקה הישנה, לסטנדרטים שעבר זמנם, לעונשים שלא מבטאים את חומרת המעשים ההולכים ורבים והעבריינים שהולכים ונעשים אלימים יותר וחוצפנים יותר.

וכל זאת – בשל אזלת ידה של מערכת המשפט בענישה מרתיעה חדה וקשה, באותן עבירות נפוצות, שזורעות הרס ואבלות על משפחות רבות.

הזילות בחיי אדם – בעבירות רבות - זועקות לשמיים.

הכוונה לאלימות החברתית, האלימות כלפי נשים, כאשר מספר הרציחות עולה מדי שנה, אלימות במגרשי כדורגל, בבתי ספר, בבתי חולים כלפי רופאים ובמוסדות ציבור.

כמובן – שהפתרון אינו רק משפטי עונשי, אלא גם חינוכי חברתי שבא מהבית, מבית-הספר, מהסביבה – אבל ללא ספק יש אלמנט הרתעה בסיסי ורב בענישה קשה ומידית.

כאשר העונשים על גרימת מוות בתאונות דרכים, מסתיימות במקרים רבים בעבודות שירות או מאסר קצר, אין בכך לא חינוך ולא הרתעה.

כאשר אלימות במקומות ציבור או כנגד אנשי ציבור או ממלאי תפקידים ציבוריים – לא נענית בענישה מרתיעה – זה לא מרגיע ולא מרתיע.

כבר הוקמו בעבר – מספר וועדות מטעם משרד המשפטים, מטעם לשכת עו"ד – עמותת אור ירוק נלחמת בתאונות יום יום, אך הנושא לא זז ולא נע בקצב משביע רצון.

בצר לנו – אנחנו פונים לבית המשפט, ובמיוחד לעליון אולי ממנו תבוא עזרה – והנה קבלנו פסק דין שהוא בלשון העממית "חיתול רטוב בפרצוף" – וזה לא גשם.

מאחר ובית המשפט העליון – בתחום הענישה הוא האינסטנציה העליונה, נשאר רק לחץ ציבורי, תקשורתי לשינוי המצב, או כמוצא אחרון תיקון בחוק וקביעת עונשי מינימום.

זה לא רצוי – אבל אם לא יהיה שינוי – לא תהיה ברירה.

יש פער בין ההשקעה של המשטרה והפרקליטות – לבין התוצאה המשפטית. לא פעם אנו עדים לביקורת והתרעומת של המשטרה/פרקליטות על ענישה מקלה של עברייני מין, סמים, תאונות, בריונות, תקיפת נשים, איומים בין בני הזוג שמסתיימים ברצח ועל העובדה שבית המשפט, משחרר עבריינים מסוכנים פוטנציאליים למעצר בית או בערבות – עד לעבירה הבאה.

נכון שענישה מחמירה אינו פתרון יחידי – אבל הוא מרכיב חשוב ומרתיע בפאזל הקרוי – הרתעה ושמירה על שלטון החוק והציבור.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                

*    הכותב הוא עורך-דין, בעל תואר שני במשפטים, המתמחה במשפט פלילי, צבאי וציבורי, והיה בעבר מדריך בקורס קציני שריון, ראש לשכה של האלוף טל, פרקליט צבאי, יועץ משפטי ביו"ש וברצועת עזה, שופט צבאי בדרגת סא"ל, סגן פרקליט מחוז, משנה ליועץ המשפטי של מועצת העיתונות ופרשן משפטי בהווה.

אברהם פכטר
הכותב הוא עורך-דין, בעל תואר שני במשפטים
הכותב הוא עורך-דין, בעל תואר שני במשפטים
אברהם פכטר
המתמחה במשפט פלילי צבאי וציבורי והיה בעבר מדריך בקורס קציני שריון ראש לשכה של האלוף טל, פרקליט צבאי יועץ משפטי ביש"ע שופט צבאי בדר' סא"ל סגן פרקליט מחוז משנה ליועץ המשפטי של מועצת העיתונות ופרשן משפטי
תל-אביב
03-6990619
חברה ומדינה - אקטואליה
תאריך: 15/1/2011
תגיות:   פכטר    בית משפט עליון   


ממומן

מאמרים נוספים בתחום חברה ומדינה - אקטואליה

"תג מחיר" = תג אסיר / אברהם פכטר
יש למגר ומהר את התופעה של בריוני "תג מחיר" – המביאים נזק עצום לתדמית ישראל ולממשלת ישראל.
חוצפנים - נמאסתם / אברהם פכטר
מובילי המחאה – שהוכתרו ע"י התקשורת ומקבלים מהם גיבוי וכותרות – נתנו לנתניהו אולטימאטום של חודש ימים, הבנתם? וועדת טרכטנברג, עוד לפני שהחלה לפעול, כבר נפסלה ע"י יושבי האוהלים.
שלוש נקודות עקרוניות מבדילות בין נאומי / אברהם פכטר
מה אמרו על נאום אבו-מאזן. נאום של הסתה, נבזי, משעמם, מלא סתירות ועיוותים עובדתיים והיסטוריים. נאום נתניהו – היסטורי, ציוני, לאומני, מוגש בצורה דרמטית ומבריקה כיאה לנואם גדול.
ארדואן – רוצה לחדש את האימפריה העותומנית / אברהם פכטר
מתוסכל וממורמר, מאי קבלתו למשפחת המערב. מאוכזב מדו"ח פלמר של נציגות האו"ם שלא הצדיק את טענותיו השחצניות, מוציא את הכעס והזעם על ישראל.
פני המחאה – כפני מנהיגיה / אברהם פכטר
לא הפגנת המיליון, לא צעדת המיליון, אלא שאלת מיליון הדולר – פני המחאה לאן?
יום אחד, אולי – אפרוש כנפיים / אברהם פכטר
מי מאיתנו לא חלם על יום כזה. יש וחלומות אכן מתגשמים – ויש וחלומות מתגשמים לא לפי שתוכננו. אבל לפרוש כנפיים – שיסתבכו בסורגי הכלא, זה בוודאי לא היה בתכנית.
הכרמל, שוב בוער - בלבבות / אברהם פכטר
דו"ח המבקר על השריפה בכרמל, מצית מחדש אצל המשפחות השכולות את "אש התמיד" של הכרמל.
בהמשך לגלי המחאות השונות בארץ בחודשים האחרונים / ירון כהן
בהמשך לגלי המחאות השונות בארץ בחודשים האחרונים
העם דורש.... / אברהם פכטר
לא זכורה לי תקופה אחת מאז קום המדינה שהעם לא דרש. עם שדורש... זה טוב, בריא וצודק. אבל לזעוק: "העם דורש צדק חברתי" ולחשוב בתמימות שניתן לפתור את כל בעיות המחאה כבמטה קסם – זה נאיבי...
לא להתפתות - לאופוריה / אברהם פכטר
"האופוריה" של המחאה, מתחילה להדאיג ולהתפוגג. מחד, מחאת המונים (עם מספרים מנופחים ולא ריאליים) מאידך מפגן מרשים למדי של אזרחים הדורשים שינוי.
מאמרים תפריט ראשי
שאלות ותשובות
יתרונות
אודות
הסבר
צור קשר
 
 
 
אודות | צור קשר | מפת האתר | אינדקס אתרים | sitemap | סניפים