אומגה 3 תוסף מזון ? – מדוע הוא מעורר מחלוקת ?
הדעות בקרב אנשי מקצוע בנושא אומגה 3 רבות, ניתן למצוא מומחים בעלי שם אשר מכריזים כי אין צורך לצרוך תוסף אומגה 3. הסבר לכך שלמעשה תוסף אומגה 3 בא להחליף תזונה נאותה אשר תכלול מזונות עשירים ברכיבי תזונה הנקראים "חומצות אומגה 3" הן ממקור חי(שמן דגים) והן מקור צמחי כמו מרווה למשל.
בריאות עם ובלי תוספי מזון
יש יטענו כי תוספי מזון באו כדי לתקן מצב של תזונה חסרה, ומכאן שמם "תוספי מזון".
אם נחזור לנושא הצורך, תוסף אומגה 3, לפי תפיסה זו, יבוא למלא את החסר בתזונה שאר חסרה אומגה 3.
נשאלת השאלה: "האם תזונה מערבית ממוצעת חסרה אומגה 3 ?" – מסתבר שהתשובה חיובית.
מאז המהפיכה (1900) חלה ירידה בצריכת אחד המקורות העיקריים של אומגה 3 – דגים. במקביל, חלה עליה בחומצת שומן הנקראת "אומגה 6".
היחס האידאלי בין אומגה 3 לבין אומגה 6 צריך להיות 3:1, שינוי דרמטי חל במאה האחרונה בתרבות תזונה של מאות מליוני אנשים, תמורה אשר ערערה את משק אומגה 3 בכל מה שקשור לערכי תזונה נאותים במובן זה.
צריך תוסף אומגה ?3
כדאי לזכור כי אומגה 3 היא חומצת שומן אשר מצוייה בטבע בצורה צמחית הנקראת "חומצת שומן אלפא לינולנית" ומסומנת "אלא". תוספי אומגה 3 נקשרים אל שמן דגים בתודעה הציבורית כי שמן דגים מכיל שתי חומצות שומן חיוניות נפותות מסוג "אומגה 3" – EPA&DHA.
אומגה 3 צמחי מצוי בסוגי עלים ירוקים שונים, מרווה, אגוזי מלך ועוד. אומגה 3 צמחי מומרת לדגים אשר ממירים אותה לחומצות שומן אשר מצוינות על גבי תוספי אומגה 3 שעל מדפי תוספי מזון בחנויות טבע.
דוגמה מוכרת של תוסף אומגה 3 צמחי היא שמן פשתן אשר נחשב למקור נפוץ של לחומצת שומן אלפא לינולנית - .ALA.
תזונה עשירה בדגים או שמן דגים יכולה לספק את שתי חומצות השומן הדגיות, אם כי חומצת שומן אלפא לינולנית תתקבל בצריכת אומגה 3 צמחי בלבד ממקורות תזונה שהוזכרו.
תזונה עשירה בחומצות אומגה 3 צמחי תביא להמרתן אל אומגה 3 דגים אך לא להיפך! תוסף אומגה 3 שמן דגים אשר אינו מכיל אומגה 3 צמחי לא יספק לגוף חומצת שומן אלפא לינולנית (אומגה 3 צמחי).
תוסף אומגה 3 יכול למלא חוסר תזונה אצל אנשים אשר אינם בעלי תזונה עשירה בחומצות אומגה 3. לעומת זאת, אנשי מקצוע אשר מצדדים בקבלת ערכי תזונה מתוך המזון יאמרו כי יש לצרוך מקורות אומגה 3 בחי ובצומח וכך להגיע לאיזון של אונגה 3 ל 6 בגופנו.