אומנות יהודית
מהי אומנות יהודית?
אומנות יהודית היא שם כללי ליצירות המתייחסות ליהדות, לתנ"ך או אל התרבות היהודית. ז'אנר זה כולל מגוון של תחומי יצירה. בין מדיומים אלו הופיעו ז'אנרים רבים כגון ציור, פיסול ורישום ועיטור של ספרים, כלי קודש, מצבות, חותמות ותכשיטים. המגוון של היצירות הנכללות תחת שם זה יכול להביא למספר בעיות בהגדרת מהי אומנות יהודית: אין רצף כרונולוגי בין היצירות השונות ואין אחידות במסרים או במידת העיסוק בושאים היהודיים. בנוסף, העיסוק בנושאים יהודיים אינו בלעדי ליצירותיהם של יהודים בלבד, וישנו עיסוק רב בנושאים מהתנ"ך באומנות נוצרית.
התפתחות כרונולוגיה טרם האמנסיפציה
ישנה הנחה כי הדת היהודית נמנעה מיצירת אומנות במהלך ההיסטוריה. דעה זו היא מוטעית והיא נובעת מהבנה לא נכונה של הדיבר השני בעשרת הדיברות (הדיבר אוסר על עבודת אלילים ולא על יצירת עבודות אומנות באופן מוחלט) וישנן יצירות במדיומים מגוונים דוגמת ציור או פיסול. יצירות של אמנות יהודית נוצרו כבר בימי העת העתיקה (החל מן המאה ה-2 לספירה). כך, לדוגמה נשתמרו ציורים שנוצרו במאה ה-3 לספירה. ציורים אלה הופיעו על שירדי בית כנסת בדורה אירופוס. האומנות היהודית שנמצאה מתקופת ימי הביניים מכילה בעיקרה עיטורים שהופיעו על כתבי יד (דוגמת הגדות מצויירות של פסח).
השיפור במעמדם של האמנים היהודיים לאחר האמנסיפציה
במאה התשע עשרה חל שיפור במעמדם של היהודים באירופה בעקבות האמנסיפציה, ויהודים החלו ללמוד בבתי ספר ובאקדמיות לציור. בנוסף, טרם תקופה זו היה קשה לאמנים יהודים להיכנס לשיח האומנותי כיוון שהיצירות היו דתיות בעיקרן. האמנים היהודים בתקופה שלאחר האמנסיפציה התבדלו מהאמנים האחרים בכך שהוצגה ביצירתם המציאות של החיים היהודיים אותה הם הכירו. הצייר היהודי המפורסם ביותר מתקופה זו הוא מוריץ דניאל אופנהיים הגרמני. אמן חשוב אחר הוא יוסף ישראלס, שהיה אחד ממייסדי אסכולת האג (אסכולת ציור שפעלה החל מ-1860 בהולנד ולאחר מכן גם בצרפת, ועסקה במוטיבים מחיי היומיום תוך שימוש בצבעים כהים יחסית). במקביל לפתיחת האקדמיות בפני האמנים היהודיים, נוצרה גם שכבה של אנשים שהתעניינו בזרם זה ואף קידמו אותו.