עקרונות ושיקולי תכן ל מתקנים מתנפחים למניעת הילכדות
מרכיב משמעותי בתכן מתקנים מתנפחים הינו עיקרון בטיחותי שנועד להבטיח מניעת הילכדות המשתמשים / הילדים במתקן המתנפח בעת השימוש בו. עיקרון זה מכתיב דרישות תכן עבור מבנה המתקן המתנפח שעמידה בהן מהווה תנאי הכרחי לעמידת המתקן המתנפח הן בתקני בטיחות בינלאומיים והן בתקן והישראלי.
הילכדות הראש והצוואר
מתבנה המתקן המתנפח יהיה כזה שלא יהיו בו פתחים היוצרים גורמי סיכון של הילכדות הראש והצוואר, בין שעוברים בהם כשהראש תחילה ובין שעוברים בהם כשהרגליים תחילה.
להלן דוגמאות למצבים מסוכנים שבהם יש גורמי סיכון של הילכדות:
א. פתחים מתוחמים במלוא היקפם, שהמשתמש יכול להחליק דרכם כשהראש תחילה או כשהרגליים תחילה.
ב. פתחים מתוחמים חלקית או פתחים בצורת V.
ג. פתחי גזירה או פתחים נעים.
הילכדות בגדים
מבנה המתקן המתנפח יהיה כזה שלא ייווצרו מצבים מסוכנים כאלה:
א. מרווחים או פתחים בצורת V שבהם יכול חלק של בגד להילכד כאשר המשתמש נמצא בתנועה מאולצת, או רגע לפני שהוא מתחיל תנועה מאולצת.
ב. בליטות שבהן יכולה לקרות הילכדות בגדים.
הילכדות אצבעות
מבנה המתקן המתנפח יבטיח שלא ייווצרו מרווחים מסוכנים שבהם עלולות להילכד אצבעות כאשר שאר הגוף נמצא בתנועה או ממשיך בתנועה מאולצת, למשל בעת החלקה, התנדנדות, נפילה.
הילכדות גוף
משטחים מתנפחים סמוכים יהיו מרוחקים יותר מ – 120 מ"מ זה מזה אם עומק הפתח שנוצר הוא יותר מ – 200 מ"מ.
במתקנים המכילים מנהרות מתנפחות, נדרש לשמור על יחס אורך / קוטר פנימי שיבטיח תנאים המונעים הילכדות גוף, לדוגמא – מנהרה שאורכה בין 75 ס"מ ל – 2.0 מ', קוטרה הפנימי יהיה 50 ס"מ לפחות.
רשתות
בדרך כלל משתמשים ברשת עצירה כדי להגדיר את אזור המשחק, לעצור את המשתמשים ולשמור על הפריטים הניידים של מתקנים המשחקים, כמו כדורים. רשת העצירה תהיה כזו שלא תפגום באופן משמעותי בראות. בנוסף, על הרשת להיות חזרה מספיק לשאת את המשתמש הכבד / הגדול ביותר שהמתקן המתנפח נתכן עבורו. במטרה למנוע טיפוס על רשת העצירה, במקום שבו הרשת בגובה אנכי הגדול מ – 1 מ, והיא נגישה למשתמש, יהי גודל העינה 30 מ"מ או פחות, כדי למנוע את לכידת כף רגלו של המשתמש. במקום שבו משתמשים ברשת כגג והיא נגישה למשתמש, יהיה גודל העינה קטן דיו למנוע הילכדות אצבע.
המאמר פורסם בחסות - הופלך – מתנפחים מצחוק
מתנפחים להשכרה / השכרת מתנפחים מתל אביב ונס ציונה