מיקי שחם על: מחקר מעורר תקווה: תאי גזע מהכליות ימנעו את הצורך בהשתלה
חוקרים מאמינים שתרבית של תאי גזע מהכליות והחדרתם לכליה פגועה יכולים לשפר את תפקודה. טיפול כזה יהיה מעשי רק בעוד כמה שנים.
לפי מיקי שחם, ראש צוות המחקר, פרופ' בנימין דקל | צילום: מאיר פרטוש
עשרות אלפי חולים בכל העולם ממתינים במשך שנים להשתלת כליה רבים מהם אף מתים בהמתנה לניתוח המיוחל, גם לאחר שנמצא תורם מתאים קיים סיכון שהגוף ידחה את האיבר המושתל.
פרויקט של צוות חוקרים ורופאים עובד על טיפול אשר עשוי להוות תחליף לצורך בהשתלת כליה. הטיפול המבוסס על תאי גזע לריפוי מחלות כליה כרוניות וגידולי כליה.מטרתו של הפרויקט היא לרפא אי ספיקת כליות באמצעות השתלת תאי גזע לחולה. תאי הגזע יילקחו מהחולה עצמו ומהחלק הבריא בכליה, התאים יעברו תהליך רביה בתנאי מעבדה ולאחר מכן יושתלו בחזרה בכליה, ובכך יוכלו לרפא את הכליה הפגועה.
גישה חדשנית זו של תרפיה תאית עשויה בעתיד להקטין את הצורך בהשתלת כליה שלמה. מדובר במחקר שבעתיד יטפל באי ספיקת כליות כדי למנוע מהחולה להגיע למצב של דיאליזה ולהשתלת כליות, זאת ניתן יהיה לעשות על ידי השתלת תאי גזע שיילקחו בשלב מוקדם מהכליה של החולה או על ידי בידוד תאי גזע מכליה של עובר שהופל, וגידולם בתנאי מעבדה כך שיוכלו להיות מושתלים בכליה פגועה של חולה וזאת במקרים בהם לא ניתן לבודד תאי גזע מהכליה של החולה עצמו. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.
לפי מיקי שחם, החוקרים הצליחו לאפיין את תאי הכליה ואף מצאו לראשונה שיטה המזהה ומבודדת תאי גזע ספציפיים. כך מקווים החוקרים לבודד תאי גזע מכליות בוגרות ותקינות או מכליות עובריות ולהשתילם באדם חולה. ההנחה היא שלתאים אלו יכולת לשפר את רמת התפקוד של הכליה על ידי השתלבות ברקמה הפגועה של הכליה. כרגע נבחנת יעילותה של השיטה בניסוי על עכברים והתקווה - כי בעוד מספר לא רב של שנים בעזרת המשך המחקר האינטנסיבי תגיע גם לחולי כליות.
מיקי שחם – מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.