גרפולוגיה משפטית
רבים שוגים בהנחה שכל גרפולוג יכול להופיע כעד מומחה בבתי משפט. למעשה, כל אחד יכול להופיע כ"עד מומחה", אך השאלה הינה כיצד תתקבל העדות שלו ומה יחשבו השופטים. הבעיה היא שגם חלק נכבד מהשופטים אינם בקיאים בהבדלים שבין מומחה להשוואת מסמכים וגרפולוג שבודק אישיות, כישורים, אופי ונטיות.
גרפולוגיה משפטית, בניגוד לגרפולוגיה של האישיות, עוסקת אך ורק בפרטים הטכניים של כתב היד, ללא הניתוח הפסיכולוגי או האישיותי של סימני הכתב. מומחים לכתב יד בודקים את לחץ הכתיבה, תנועה, את זווית הכתיבה, גודל, שינויים, כיון הכתב ועוד פרמטרים רבים אחרים. נעזרים בזכוכיות מגדלת ובמקרוסקופיים אשר מגדילים פי 30, מד מעלות, סרגלים, שולחן אור, אור אולטא סגול, ובדיקות כימיות לשם גילוי זיופים.
בעוד שהגרפולוגיה האישיותית עוסקת בפירוש הפסיכולוגי של כתב היד - הרי שגרפולוגיה המשפטית עוסקת בהשוואה טכנית של כתבי יד, חתימות ואפילו ספרות, כל זאת ללא כל פירוש. רק השוואה טכנית.
בגרפולוגיה המשפטית משווים בין המסמכים ומשתדלים להגיע למסקנה באם יש התאמה בין כתב היד שבטיעון (בתיקים פליליים) מחלוקת (בתיקים האזרחיים) לבין הדוגמאות הוודאיות, בלתי מוכחשות של אותו כותב.
הגרפולוגיה המשפטית מבוססת על העובדה שלכל כתב יד תכונות כתב ייחודיות בדומה לטביעת אצבע, שהיא אישית כמו ה- DNA של האדם. עם זאת, טביעת האצבע אחידה בדרך כלל ולכתב היד ולחתימות יש ואריאציות. על המומחה לבדוק אם טווח הווריאציה סביר אם לאו. אף אחד לא יכול לכתוב באותה צורה בדיוק פעמים ברציפות. כתב יד איננו פונט והאדם איננו מכונה... יתרה מזאת, כאשר אנו נתקלים בשתי חתימות זהות ב – מאה אחוז, אין מקום לספק כי נעשה כאן זיוף. זיוף יכול להיעשות בכל מיני צורות. הצורה הנפוצה היא "השתלה". לוקחים חתימה אותנטית, מדביקים על גבי מסמך אחר ומצלמים. אפילו החותם שיראה את החתימה ה"מושתלת" יחשוב שהיא שלו...
שופטים רבים ממנים גרפולוגים או מומחים לזיהוי מסמכים לבדוק את החתימות שבמחלוקת ולמסור לבית המשפט את חוות דעתם המקצועית. במקרים רבים יש והצדדים מסכימים מראש כי חוות דעתו של הגרפולוג – המומחה תהיה הקובעת.