מאמר - האתר הראשי להפצת מאמרים וקידום מקצועי
כניסה למערכת כותבי מאמרים כתיבת מאמר חיפוש מאמר מאמרים
 
 
 

דיני חוזים

דיני חוזים - עושק/ כפייה כעילה לביטול חוזה

/ אלי דורון

דיני חוזים - עושק/ כפייה כעילה לביטול חוזה

אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) - רותם סלע, משפטנית

 

סעיפים 17-18 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973 (להלן: "חוק החוזים") מתייחסים לאפשרות של ביטול חוזה שנכרת עקב "כפיה" או "עושק".

סעיף 17 לחוק החוזים קובע כדלקמן:

 

כפיה

 
"(א) מי שהתקשר בחוזה עקב כפיה שכפה עליו הצד השני או אחר מטעמו, בכוח או באיום, רשאי לבטל את החוזה".

(ב) אזהרה בתום לב על הפעלתה של זכות אינה בגדר איום לענין סעיף זה".

 

כפיה מתפרשת כלחץ קיצוני, השולל יכולת להפעיל את הרצון החופשי או גורע מיכולת זו. אדם הפועל תחת כפיה, מודע לנתונים ולעובדת היות החוזה גרוע מבחינתו, אך הלחץ המופעל עליו שולל את חופש הבחירה במידה ניכרת. היות והלחץ לא שולל את הבחירה לחלוטין, החוזה נחשב כחוזה בר ביטול.

סעיף 18 לחוק החוזים אשר עניינו "עושק" קובע כדלקמן:

 

עושק

 
י שהתקשר בחוזה עקב ניצול שניצל הצד השני או אחר מטעמו את מצוקת המתקשר, חולשתו השכלית או הגופנית או חוסר נסיונו, ותנאי החוזה גרועים במידה בלתי סבירה מן המקובל, רשאי לבטל את החוזה".

 

עושק הנו ניצול מצוקת המתקשר, חולשה שכלית או גופנית או חוסר ניסיון (אלו הן אפשרויות חלופיות, אשר די כי התקיימה אחת מהן),  כדי להשיג יתרונות בלתי סבירים בחוזה. עילת הביטול בשל עושק מניחה שהחוזה נחתם תוך ידיעת הנסיבות, אך החוק מוצא לנכון להתערב מטעמי מוסר, הגינות וצדק חברתי.

סיטואציית העושק חייבת להיות כבדת משקל ועל בית המשפט להשתכנע כי העושק פעל את פעולתו על העשוק והסיט את שיקול דעתו סטייה של ממש מנתיבו הנכון.

 

על פי ההלכה הפסוקה, ניתן למנות מספר יסודות מצטברים לקיום עילת העושק:

 

א.      ההתקשרות החוזית הינה בעלת תוקף משפטי: כלומר, לא מדובר בפעולה שנעשתה ע"י "פסול דין" או תוך גרימת פגם חמור ברצון של הצד המתקשר, שאז מדובר בהסכם בטל (Void).

ב.      מצב העשוק: נדרש כי תתקיים אחת משלוש החלופות הנזכרות בחוק, כאשר בענייננו החלופה הרלוונטית הינה "מצוקת המתקשר".

ג.       קיים קשר סיבתי בין מצב העשוק ובין אופי החוזה: במקרה שהחוזה כולל תנאים בלתי סבירים הרי שיש בכך כדי להקים קשר סיבתי זה, כאשר נטל ההוכחה מוטל על הטוען לקיום עילת העושק. הקשר הסיבתי הנדרש הוא סובייקטיבי ונקבע לפי פעילות המתקשר הספציפי. על פי הפסיקה, העושק לא צריך להוות את הסיבה היחידה או המכרעת להתקשרות החוזית, אלא די בכך שהוא קיים ומשפיע.

ד.      ניצול: המתקשר (או אחר מטעמו) ידע על מצב העשוק וניצל זאת לטובתו.

ה.     תנאי החוזה: גרועים או לא סבירים בהשוואה למקובל או, כשאין כללים מקובלים בעניין, בהשוואה למה שאמור היה להיות מקובל בעניין.

 

 

 

רמת גן: רח' בן גוריון 2, (מגדל ב.ס.ר 1)
טל': 03-6127446, פקס: 03-6127449
חיפה: שדרות המגינים 58
טל': 04-8526693 פקס: 04-8555976
רומניה: רח' פרנקלין 7, סקטור 1,  בוקרסט
שאלות לגבי המאמר ניתן להעביר לעורך דין אלי דורון
משרד עורכי דין - דורון, טיקוצקי, עמיר

אלי דורון
דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי - עורכי דין ונוטריון,מתמחה במגוון תחומי משפט ומספק שרותים כגון: מיסים, נדל"ן, משפט ימי, משפט מסחרי, אזרחי
דורון, טיקוצקי, צדרבוים - עורכי דין ונוטריון,מתמחה במגוון תחומי משפט ומספק שרותים כגון:מיסים, נדל"ן, משפט ימי, משפט מסחרי, אזרחי
דורון, טיקוצקי, צדרבוים עורכי דין
רמת גן: רח' בן גוריון 2, (מגדל ב.ס.ר 1) טל': 03-6127446, פקס: 03-6127449 חיפה: שדרות המגינים 58 טל': 04-8526693 פקס: 04-8555976 רומניה: רח' פרנקלין 7, סקטור 1, בוקרסט
בן גוריון 2. ב.ס.ר 1
רמת גן
036109100
036127449
קישור לאתר
חוק ומשפט - אזרחי
תאריך: 18/8/2011
תגיות:   דיני חוזים    עושק    כפייה    ביטול חוזה   


ממומן

מאמרים נוספים בתחום חוק ומשפט - אזרחי

מיהו אויב, מהי מלחמה / אלי דורון
לכאורה, "מלחמת הסנקציות" העכשווית מול איראן מספקת לסוחרים חוקים וכללים ספציפיים וברורים: מועצת הביטחון של האו"ם מטילה סנקציות, מדינות שונות מחוקקות חוקים ובהם שלל עונשים ואיסורים, "רשימות שחורות" מתפר
תנאים להכרה בעמותה כמוסד ציבורי וכמלכ"ר / אלי דורון
השאלות העומדות לבחינה בנושא זה הינן: האם העמותה עומדת בתנאים הנדרשים על מנת להיחשב "מוסד ציבורי" לפי סעיף 9(2) לפקודה? האם העמותה עומדת בתנאים הנדרשים על מנת להיחשב "מלכ"ר" לפי סעיף 1 לחוק מע"מ?
דיני חוזים - עושק/ כפייה כעילה לביטול חוזה / אלי דורון
סעיפים 17-18 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973 (להלן: "חוק החוזים") מתייחסים לאפשרות של ביטול חוזה שנכרת עקב "כפיה" או "עושק".
שטר בטחון- כיצד לפעול / יוסף ויצמן
כיצד מוסרים "שיק בטחון"? מה הסיכונים הכרוכים בזה? מאמר שנכתב ע"י עו"ד יוסף ויצמן אשר מתמחה בתחום ההוצל"פ בו מתומצת ומוסבר הסיכונים הכרוכים במסירת שיק בטחון וכיצד לבצע זאת ולא לסכן את המוסר
על מי חלה החובה לשאת בדמי מזונות הילדים? / מירי כהן
על פי החוק, דמי מזונות הילדים נקבעים בהתאם לדין האישי החל עליהם, לומר אם בני הזוג הם יהודים, הדין החל עליהם הוא הדין הרבני, ואם הם בני זוג מוסלמים יחול עליהם הדין השרעי וכך הלאה .
מי זכה לקבל אפוטרופסות הבן או הנכדה? / מירי כהן
טיבעו של אדם הוא להתבגר ולהזדקן וכתוצאה מכך כוחו נחלש וכך גם קטנים יכולותיו לטפל בענייניו. ברוב המקרים הילדים הם אלה אשר נוטלים את המושכות ועוזרים להוריהם לטפל בעניינים הכספיים שלהם
יוסף אלברק – משרד עורכי דין / לילך כהן
להיות עורך דין נחשב למקצוע מאוד מכובד ובעל יוקרה. נראה שלאחרונה ישנו פיחות במעמדו של עורך דין, וזאת עקב העובדים שנפתחו לצד האוניברסיטאות גם מכללות, ורף הקבלה ללימודים ירד.
למי שייך האוצר שבים? / אלי דורון
מצאתם אוצר באניה טרופה – למי שייכים האוצר והאנייה? לבעלי האנייה? ליורשים? לחברה המבטחת? ומהן הזכויות שלכם כמוצאי השלל? גם בעניין איתור אניות טרופות וחילוצן חלים כללים משפטיים.
עבירות על פי חוק המים / אלי דורון
עבירות על פי חוק המים אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) - רותם סלע, משפטנית מקורות המים במדינה הינם קניין ציבורי, ככאלה הינם ניתנים לשליטתה של המדינה ומיועדים לצרכי תושביה. חוק המים
סמכותה של ועדת ערר לפסוק הוצאות / אלי דורון
במאמר קצר זה, נטען כי ככלל, ערכאת ערעור לא תתערב בשאלה של לפסיקת הוצאות אשר הוחלטה על ידי ועדת ערר.
מאמרים תפריט ראשי
שאלות ותשובות
יתרונות
אודות
הסבר
צור קשר
 
 
 
אודות | צור קשר | מפת האתר | אינדקס אתרים | sitemap | סניפים