מהם דמי מזונות?
דמי מזונות הם תשלומים קבועים הנמצאים (בדרך כלל) תחת אחריותו של הגבר העומד בראש המשפחה המפורקת. חובת התשלומים הללו עלולה להיגרם בעקבות גירושין בין בני הזוג, פרידה ללא גירושים ואף הורות משותפת שלא בתוך מסגרת של נישואים.
דמי מזונות נחלקים לרוב לשלושה סוגים עיקריים:
1. מזונות אישה- החובה על סוג תשלום זה חלה במקרה והזוג החליט להפרד ולא להמשיך לחיות תחת אותה קורת גג, אך נשאר נשוי על פי חוק.
הבעל אז מתחייב בעצם לדאוג לכל צרכיה הגישמיים של אישתו כגון מגורים, מזון, בגדים וכדומה, כאשר רמת האיכות שלהם נקבעת על פי מה שהיה נהוג כשגרו יחד בבית שלהם, או על פי רמת החיים שהיתה נהוגה בבית הוריה של האישה טרם הנישואים, הגבוהה מבין השניים.
יש להדגיש כי על האישה להגיש בקשה מיוחדת לסוג כזה של מזונות ושהם אינם אוטומטיים. קיימים מקרים בהם בית המשפט יחליט כי הגבר פטור מחובה זו, למשל במידה והגבר אינו כשיר לעבודה ואינו מסוגל לכלכל את עצמו או אם האישה ביצעה בגידה.
2. מזונות מעוכבת- אישה תקבל אותם במידה ובעלה מסרב לתת לה גט. תשלומים אלו יהיו בדרך כלל גבוהים מהרגיל מאחר והסיבה העיקרית לקיומם היא "לשכנע" את הגבר המסרב שכדאי לו לתת גט לאישתו ולהמנע מלשלם לה סכום כה גבוה על עצם הסירוב.
בנוסף, הם משמשים כסוג של פיצוי לאישה על כך שעל פי חוק אינה יכולה להתחתן בשנית כל עוד היא נשואה לגבר אחר, ועל הגבר לשאת בהשלכות של מצב זה.
3. מזונות ילדים- עד הגיעם לגיל 18, חייב האב על פי חוק לדאוג לרווחת ילדיו. חובה זו כוללת בין היתר תשלום עבור בית מגורים, אוכל, חינוך, הלבשה. מזונות ילדים אינם תלויים בסטטוס האקונומי של האב והם באים קודם לרווחתו האישית.
נוהגים לחלק תשלומים אלה לשני סוגים: מזונות (תשלומי החובה הנמצאים באחריות הבלעדית של הגבר) ודין צדקה. תחת דין צדקה נכללים כל הצרכים שהם לא הכרחיים וקיומיים, כגון חוגים למשל. בתשלומים אלו ישאו שני ההורים בנטל במידה שווה.
בין אם את אישה שבעלה מחוייב על פי חוק לשלם לה מזונות עבורה או עבור הילדים ובין אם אתה גבר הרוצה לדעת את זכויותיך וחובותיך, עליך לפנות לקבלת ייעוץ בנושא מזונות. אנחנו כאן לכל שאלה או בעיה! לפרטים נוספים פנה למשרדינו, בן-דרור ושות'.