תוספי תזונה להריון
מדובר ללא ספק באחת התקופות המשפיעות בחייה של אישה, עם זאת, הריון הוא תקופה מכוננת גם עבור חייו ובריאותו העתידיים של העובר ברחם. המשאבים הרבים הנדרשים מהאישה ההרה צריכים להיות מפוצים ע"י לא מעט חומרי בניין נכונים, בתקופה הרלוונטית, ע"מ שגם לאם וגם לעובר תהייה אפשרות מירבית להגיע להריון אופטימלי מבחינה ביולוגית..
קיימים כיום תקנים חמורים וקפדניים המנוסחים במחלקות שונות ומעודכנים מעת לעת. רשימת התוספים, הכוללים ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן ואבות מזון למינהם ארוכה. ואולם, ישנם כמה תוספי מזון אשר חשיבותם נזכרת שוב ושוב בכתבות ומחקרים שונים, אלו הם חומצת שומן אומגה 3 וסידן. בכל מה שקשור לתוספי אלו ישנו מגוון רחב של מקורות, אשר נבדלים במידת הזמינות שלהם לגוף, התוויות השימוש בהם, התועלת ומידת הספיגה שלהם בגוף.
אומגה 3 פשתן בהריון
הדיון לגבי התועל בתוספי מזון מאחורינו במובן זה שכמעט ואין גורמים בתחום הבריאות והרפואה אשר מתכחשים לצורך המיוחד של האישה ההרה בתזונה מותאמת לחודשי ההריון. הדיון מורחב היום לשאלה אילו תוספים לצרוך?
כאמור, תוסף אומגה 3 וסידן נמצאים בהחלט ברשימה כזו, ולעיתים בראשה. נשאלת השאלה מה מועיל אומגה 3 לעובר? ומה תפקידו של הסידן?
כדי להבין טוב יותר את תפקידם עבור העובר כדאי תחילה להבין במה הם מועיליםללא קשר להריון.
אומגה 3: מהווה חלק חשוב במעטפת התא("ממברנה"), נקשר בהפרעות קשב וריכוז, כולסטרול, בריאות המוח ועוד.
סידן: מהווה את הבסיס לשלד.
מקור טוב וזמין לסידן הוא "סידן ציטראט".
קל לראות שתועלות כאלו אשר קשורות בגוף האדם הבוגר חשובות באותה מידה ואף יותר בגופו של עובר אשר נמצא בשלבי "בנייה" חשובים כל כך!
אם נחשוב לרגע על אבני הבניין בגוף העובר נבין כי הם לא שונים מהתאים המרכיבים אותנו, יתרה מכך, תהליכים המתרחשים בשלבים מודקמים כאלה יכולים לעצב את המערכת הביולוגית העתידית של התינוק בעתיד.
מהן ההשלכות של חוסרים בתזונה בתקופת ההריון?
מאחר וגוף האישה מספק את התצרוכת של העובר, ייתכן והביטוי לחוסרים יהייה אצל האישה ההרה.
במחקר שבוצע בנושא "דיכאון שאחרי לידה" למשל, נתגלה כי נשים אשר צרכו אומגה 3 במהלך ההריון היו חשופות פחות לדיכאון!
הריון הוא רק ביטוי אחד שניתן לייחס לאומגה 3, מה בדבר כל שאר התחומים הפחות נחקרים?
מקורות אומגה 3 בתזונה
פשתן:
יתרון: מכיל מעל 50% של אומגה 3 צמחי הנקרא גם "חומצת שומן אלפא לינולנית".
חסרונות: עשוי להכיל פיטו אסטרוגנים ובנוסף מתחמצן במהירות.
דגים:
יתרונות: מכילים כמות טובה של אומגה 3 בדגים המצוייה במוח ותורמת להתפתחות המוח.
חסרונות: מקורות שמן דגים עלולים להכיל חומרים מסוכנים שמקורם באוקיינוסים, בהם מסרטנים או גורמים למומים בלידה.
מרווה מרושתת:
מדובר במקור חדש מאוד יחסית לאומגה 3 במובן הזה שהוא נתגלה ופותח במכון ולקני רק בעשור האחרון במדינת ישראל והוא נותן מענה מצויין הן לבעיית חשש הזיהום בתוספי שמן דגים, והן לבעיית היציבות במקורות צמחיים אחרים כגון פשתן.
"סלביה סקלריאה" בשמה הקדום מכילה בזרעיה שמן המכיל כחמישים אחוז אומגה 3 צמחית ובנוסף ויטמינים ונוגדי חמצון נוספים..
כדי לסכם ניתן לומר היום כי ישנם מקורות רבים של אומגה 3.
כדי לתת מענה מצויין לאם ולתינוק כדאי לקחת בחשבון את כלל המרכבים של "שמן דגים בתקופת הנקה". חשוב להיות מעודכנים ולדעת מה החסרונות של ימנו והיתרונות של הקידמה! המשמעות של שמן דגים בעידן של זיהום סביבתי משתנה בהתאם לתנאים וכדאי לדעת מציעה הטכנולוגיה החקלאית של ימנו.