המדריך המלא למחפשים דירה למכירה
קניית דירה הינה אחת ההחלטות החשובות שתידרשו לקחת בחייכם. האם לקנות דירה יד שניה או מקבלן? בית פרטי או דירה בבניין עם מעלית? בקרבת העבודה או בשכנות למשפחה? האם לקחת משכנתא, ואם כן, איפה ובאיזו ריבית?
קניית דירה הינו תהליך ממושך ומורכב הרבה יותר משכירת דירה. קניית דירה כרוכה בתשלומים גבוהים וכן במחוייבות לטווח זמן ארוך, מה שאוטומטית מקרין על חיפוש הדירה לקנייה והופך אותו לארוך ומעמיק יותר מאשר חיפוש דירה להשכרה. אם החלטתם שקניית דירה עדיפה על פני מגורים בדירה שכורה, קחו בחשבון שיעברו כמה חודשים מרגע ההחלטה עד הרגע בו תיכנסו לגור בדירה משלכם.
קניית דירה מתחילה בבדיקת מוכנותכם הכספית. כיום, רוכשי דירות נדרשים להון התחלתי של כ- 30%-40% ממחירי הדירה כתנאי לקבלת משכנתה. לשם כך, כדאי להיכנס ללוח נדל"ן כלשהו ולהתרשם ממחירי הדירות העדכניים באיזורים ובגדלים הרצויים לכם. בשלב זה, כדאי לערוך ביקור באחד הבנקים למשכנתאות על מנת לקבל אישור עקרוני לקבלת משכנתה, וכן לקבל מושג כללי על גובה ההוצאות הצפוי לכם עם לקיחת משכנתה לרכישת דירה.
עם אישור עקרוני (או מלוא הסכום לרכישת דירה), אפשר להתחיל ולחפש דירות המוצעות למכירה. דירות למכירה ניתן לחפש בלוחות אינטרנט, עיתונים מקומיים, בעזרת מתווכים או מכרים. מומלץ להכין מראש מעין "צ'קליסט" שיכלול את הדרישות מהדירה המיועדת, ולעקוב אחריו תוך כדי התבוננות בדירה. למשל: מרפסת, מזגן, מצב לוח החשמל, חדר המדרגות וכו'. אם הדירה נראית לכם, כדאי לחזור ולראות אותה בתנאי תאורה שונים, ולהתעניין בסביבת המגורים הקרובה (אופי השכנים, האם יש מפגעי רעש בקרבת מקום) והרחוקה יותר (קרבה לבתי ספר או שירותים ציבוריים אחרים). אם מדובר בדירה ישנה, כדאי לשכור את שירותיו של מהנדס מומחה בבדיקת מבנים, שיעריך את מצב הדירה מבחינת תחזוקתית.
לאחר מכן, יש לבדוק את מצב הדירה מבחינה משפטית: האם נסח הטאבו אכן רשום על שם המוכרים? האם אין חוב או הערת אזהרה הרשומים על שם הדירה? לשם כך, כדאי להיעזר בעורך דין, שיסייע לכם גם בניסוח חוזה מכירת הדירה וייצג את האינטרסים שלכם מול מוכרי הדירה.