לילות לבנים ללא שינה הינם נחלתם של הורים לילדים אך גם מבוגרים רבים חווים את ה"חוויה" של הפרעות שינה. כשהתינוק נולד, סדר יומו הפוך דהיינו ביום הוא ישן ובלילה הוא ער. תופעה זו חולפת תוך כחודשים מהלידה, אך לעיתים הפרעות בשינה ממשיכות ללוות את הילדים ולהדיר שינה מעיני ההורים.
הפרעות שינה אינן נחלתן הבלעדית של ילדים. מבוגרים רבים סובלים מהפרעות שינה. הפרעות יכולות להתבטא בקשיי הרדמות או ביקיצה באמצע הלילה וחוסר יכולת לחזור לשינה. התוצאה הסופית תהיה עייפות מתמשכת, ירידה ביכולת התפקוד הן בעבודה והן בבית, עצבנות יתרה, חוסר יכולת להתרכז והרגשה כללית של תשישות קשה. בנוסף, ישנה נטייה לדכדוך ודיכאון, חוסר שמחת חיים ואנרגיות לעשות דברים וירידה בתפקוד המיני.
סיבות להפרעות בשינה
הסיבות להפרעות בשינה בגילאים השונים מגוונות ביותר. בתינוקות ובילדים קטנים לרוב הבעיה נובעת מהרגלי שינה לקויים כגון השכבת הפעוט במיטת ההורים, השכבת הילד בשעות מאוחרות, וכמובן חוסר הצבת גבולות והרצון של הילד להיפגש עם ההורים באמצע הלילה. ניתן לומר, שרוב הפרעות השינה בילדים הן על רקע התנהגותי ובהתאם לכך גם הטיפול יהיה התנהגותי.
בקרב מבוגרים, הסיבה העיקרית להפרעות שינה היא אורח החיים המודרני המכתיב נורמות חדשות המביאות לעיתים את האנשים ללחץ יתר ומרוץ מטורף אחרי הישגיות בעיקר בתחום התעסוקה הכולל שעות עבודה רבות, טיסות רבות לחו"ל המשבשות את הקצב התקין של גוף האדם, תזונה לא נכונה עם ארוחות לא קבועות בשעות לא קבועות.
בנוסף בקרב מבוגרים, הפרעות שינה יכולות להיגרם כתוצאה מבעיות בריאותיות כמו חסימה בדרכי הנשימה העליונות עקב צניחת החך העליון, השמנת יתר, אסטמה, אלרגיות. כל אלה גורמים לשינה בלתי סדירה וליקיצה מוקדמת ואח"כ קושי רב בהרדמות.
טיפים ועצות לטיפול בהפרעות שינה
הטיפול בהפרעות שינה שונה בילדים ובמבוגרים ותלוי בגורם להפרעת השינה.
הפרעות שינה אצל תינוקות
תינוקות, גם כאלה שרק עברו ברית מילה, צריכים לישון במיטתם, ורצוי לא בחדר ההורים.
יש להימנע מלהרדים אותם על הידיים ולהשתדל לא להרדים תוך כדי נענוע.
ילדים המתעוררים לאכול בלילה, יש לבצע את ההאכלה בחדרו של הילד ולאחריה להשכיב את הילד במיטתו
במקרים שהילד מבקש את תשומת לב הוריו באמצע הלילה וצורח במיטתו, יש להיכנס לחדר ולהרגיע אותו על ידי ליטוף ומוצץ, אך אין להוציאו מהמיטה.
יש להישאר עם הילד מספר דקות ואח"כ לצאת את החדר. במרבית המקרים הילד ישוב לצרוח ויש לתת לו לצעוק במשך 10-15 דקות ואז שוב להיכנס ולהרגיע חוזר חלילה. לאחר מספר לילות לא קלים הילד ילמד שהלילה אינו נועד למשחקים ויצליח לישון לילה שלם.
הפרעות שינה אצל ילדים גדולים יותר
ילדים גדולים המפתחים לפתע הפרעות שינה, יש לשלול גורמים בריאותיים כגון שקדים מוגדלים או שקד שלישי (פוליפים באף) החוסמים את דרכי הנשימה וגורמים להפרעות בשינה. בנוסף יש לשלול מצוקות נפשיות בגן או בבית הספר העלולים להטריד את הילד. כמו כן יש לבדוק שלא מדבור בתופעת לשון קשורה.
לעיתים רחוקות אנו משתמשים בתרופות לעידוד השינה בילדים הומאופתיה ילדים יש מספר תרופות המעודדות שינה בילדים, תוך הרגעה והפגת חרדות. תרופות אלו נטולות תופעות לוואי ויכולות לעזור ולגשר בתקופות משבר שונות.
הפרעות שינה אצל מבוגרים
במבוגרים, יש לשלול בראש ובראשונה בעיות בריאותיות. במידה והבעיה הינה נפשית במקורה, אזי ניתן להשתמש בתרופות נוגדות חרדה ומפיגות מתחים ובכדורי שינה.
כדורי שינה הינם בעלי פוטנציאל ממכר ולמטופלים הנוטלים כדורים אלה על בסיס יום יומי, יש להעלות את המינון מפעם לפעם כתוצאה מהתרגלות.
כמובן שאם כדור השינה לא עזר, המטופל יהיה עייף שבעתיים ביום המחרת. טיפולים פסיכולוגיים לפתרון הבעיות הנפשיות יכולים להועיל במידה רבה.
כדי להימנע מתופעות לוואי הבלתי רצויות של כדורי השינה, ניתן לפנות לטיפול באמצעות הומאופתיה מודרנית. בעזרת תרופות הומאופתיות ניתן להפיג מתחים, לעודד את השינה ולהגיע לפתרון ארוך טווח ללא תופעת ההתמכרות.