חברים ועסקים - האם כדאי לצרף חבר לעסק משפחתי?
המלצה חברתית בלתי כתובה טוענת כי "לא כדאי לערב חברים עם עסקים", אלו שני תחומים שכשמחברים ביניהם יש סיכוי שהחיבור לא יצלח. שני אנשים יכולים להיות חברים טובים בשעות הפנאי, חברות שתתפרס על פני שנים רבות, אך חיבור בינהם במקום עבודה יכול להביא לידי התנגשות. העניין נהיה מורכב יותר כאשר אחד מהשניים הופך להיות בעל הסמכות המקצועית במקום העבודה.
כאשר מתעורר הצורך בעובד נוסף לצוות העבודה, ובמקביל אחד מהחברים מתאים בכישוריו לתפקיד זה, מתעוררת הדילמה האם להעסיק חבר זה ולצרפו לעסק או לחפש אחר עובדים אחרים.
ישנם יתרונות רבים הטמונים בסיבות להעסקת חבר: עובדים אלו מוכרים לנו, אופיים כבר מוכר וכך גם חולשותיהם וחזקותיהם, כך שזמן ההיכרות נחסך. הם לרוב בעלי מוטיבציה גבוהה יותר ורצון להצליח בעסק. מצד שני קיים הפחד שיחסי החברות יתדרדרו בעקבות האווירה העסקית השונה מהאווירה החברית. בעצם צירופו לעסק אנו לוקחים בחשבון שאנחנו עלולים לאבד חבר.
כבעלי עסק משפחתי, לפני קבלת החלטתם להעסיק חבר בעסק, אני ממליצה על שימת לב לנקודות הבאות:
◄ מקצועיות - העסק את העובד רק אם הוא מקצועי בתחום הנדרש לך בעסק ומתאים לתפקיד שאתה מייעד לו. כישוריו, מקצועיותו, והשכלתו יעמדו לטובתו ולא החברות בניכם. מומלץ לקבל חו"ד מקצועית מעמיתיו לעבודה הנוכחית, מכתבי המלצה וכו'. גם אם כרוכה כאן מידה של אי-נעימות הרי שהיא יכולה לחסוך אי נעימות גדולה יותר בעתיד. אחד המדדים לבחירתו לתפקיד תבחן לפי השאלה – האם היית מעסיק אותו גם אם לא היה חבר שלך?. על פי תשובתך לשאלה זו תדע האם להעסיקו או לא.
◄ הגדרת תפקיד – החבר יועסק בתפקיד אשר יוגדר לפני כניסתו לתפקיד. לתפקיד יוגדרו סמכויות, גבולות אחריות ותפוקות מצופות. החשש הוא באם אין תפקיד מוגדר, ימצא את עצמו החבר מחפש אחר עשייה כלשהי, תר אחר הגדרות תפקיד, מציק ומטריד למי שכבר עושה את מלאכתו ועל כן יש להימנע מכך.
הגדרת התפקיד תאפשר לו לבטא את עצמו בגבולות שהוגדרו לו.
◄ כללי התנהגות – מומלץ לבחון התנהגותו בתחילת הדרך ולוודא שפועל לפי כללי ההתנהגות המקובלים בעסק. יוגדרו נהלי עבודה תקינים המקובלים בעסק (שעות עבודה, מקום העבודה וכו'). חריגה מהתנהגות זו וסלחנות לגביה יוצרת תרעומת בקרב עובדים אחרים. הבהר לחבר כי החיים הפרטיים הם מחוץ לפעילות העסקית ושיש לעשות הפרדה ברורה בינהם. באם התנהגות "סחבקית" אינה מקובלת בעסק, כדאי להבהיר זאת מבעוד מועד כדי למנוע אי נעימויות.
◄ יחסם של בני המשפחה – מומלץ להתייעץ עם בני המשפחה העובדים בעסק כדי לבדוק מהו יחסם לחבר שנכנס לעבוד. באם קיימים מתחים בין בני המשפחה לחבר אזי רצוי לבדוק וללבן סוגיה זו. אין לסמוך שהזמן יעשה את שלו. כדאי להקשיב לבני המשפחה כדי לראות באיזה משקפיים הם רואים את החבר והאם יש מקום לבחון את ההחלטה שוב.
◄ תנאי שכר – מומלץ כי השכר אשר ישולם לחבר יהיה שכר הגון, שכר אשר יאפיין את רמות השכר לתפקידו בעסק. מחד, לא לשלם יותר מהמקובל בגלל היותו חבר. מאידך, לא לנצלו לטובת העסק ולהעסיקו במשכורת נמוכה. התנהגות זו יוצרת תרעומת ולא תחזיק מעמד זמן רב.
◄ פיטורין – אני מניחה שתחום זה אינו פשוט לכל נושא משרת ניהול, על אחת כמה וכמה אם זהו חברך. באם הוחלט כי החבר יעבוד בעסק אזי יש לקחת סוגיה זו בחשבון ואף להבהירה בפני החבר. באם יקרה מהלך זה אזי הסיכוי כי לאחר מכן תחזור החברות להיות כשהייתה הוא נמוך ביותר.
לסיכום, שילוב חבר בעסק משפחתי הוא אתגר מורכב לשני הצדדים, עם מאמץ ורצון טוב ניתן להגיע לידי הצלחות והישגים ביחד.
כותבת המאמר:
חדוה יוסף, יועצת ארגונית לעסקים משפחתיים ולמגזר השלישי,
חונכת מטעם מט"י / תמ"ת
מייל [email protected], נייד 054-9039990, טל 077-5020819