זהירות!!! יהלומים סינטטיים.
אחת הבעיות הקשות עמן מתמודדת כיום תעשיית היהלומים בעולם היא היהלומים הסינטטיים – יהלומים מעשה ידי בני אדם = יהלומים שגודלו במעבדה.
הבעיה העיקרית היא הקושי בזיהוי יהלומים אלו גם ע"י בעלי מקצוע בענף היהלומים.
הזיהוי הוודאי היחיד הקיים כיום ליהלומים סינטטים הוא זיהוי מעבדתי בלבד. יש לציין שלרוב המעבדות הגמולוגיות בעולם אין מכשיר לבדוק את היהלום הסינטטי. יש מספר קטן מאד של מעבדות בהן ניתן לבדוק האם היהלום טבעי או סינטטי. הבעיה היא שמחירו של היהלום הסינטטי נמוך ב- 70% מזה של היהלום הטבעי ולצערנו לא ניתן להבחין בהבדל ביניהם בוודאי לא באמצעים רגילים המקובלים בין היהלומנים. הבעיה העיקרית היא שמידיי פעם מופיעות תעודות מקוריות ובתוכן במקום היהלום הטבעי נמצא יהלום סינטטי שהותאם במידותיו בהתאם לתעודה.
יש לציין שהיהלום הסינטטי נושא אותן תכונות כמו היהלום הטבעי ומכך נובע הקושי בזיהוי.
להלן סקירה קצרה על היהלומים הסינטטיים וכיצד נוכל להתגונן מפני הונאות הקשורות ביהלומים אלו.
מהם יהלומים סינטטיים?
יהלומים סינטטיים הם יהלומים מלאכותיים המיוצרים על ידי האדם בתנאי מעבדה, אשר משחזרים את התנאים שבהם נוצרים יהלומי גלם במעמקי כדור הארץ – לחץ של 70 אלף אטמוספרות וטמפרטורה של 3000 מעלות צלזיוס. על אף שטכנולוגיה זו קיימת כבר למעלה מיובל שנים, ייצור מאסיבי של יהלומי נוי סינטטיים החל רק בשנים האחרונות.
בשנים האחרונות חלה התקדמות ניכרת גם בפיתוח יהלומי נוי הדומים מאוד למקור (וזולים מהם באופן ניכר) הגבירה את החשש בתעשייה מפני נוכלים ורמאים, אשר מציגים ומוכרים יהלומים סינטטיים כטבעיים. ההערכות הרשמיות של הבורסה ליהלומים מדברות על כך שהיהלומים הסינטטיים מהווים רק 2% מהשוק. המספרים האמיתיים, כך מעריכים גורמים בענף, גבוהים בהרבה. אין שום בעיה עם יהלומים סינטטיים – כל עוד הם מוצגים ככאלה.
האיום הגדול מבחינת תעשיית היהלומים הטבעיים מגיע מכיוון טכנולוגיה חדשה, הקרויה CVD (Chemical Vapor Disposition), שבאמצעותה ניתן לייצר כמות גדולה של יהלומים מושלמים. אין להשיג טכנולוגיה זו בשוק הפתוח, והיא מצויה בידי גורמים מעטים בלבד. דה בירס היא אחד מהם.
תעשיית היהלומים עושה מאמצים רבים כדי לבדל ולהסדיר את הסחר ביהלומים סינטטיים. בקונגרס היהלומים ה- 33 שנערך בשנחאי התקבלה החלטה לכנות יהלומים אלו גם בשמות "מגודלים במעבדה, "מיוצרים במעבדה" ו"מעשה ידי אדם", שאליהן יתלוו המילים "יהלום" או ,יהלומים". החוקים החדשים קבעו גם כי על מנת למנוע בלבול בינם לבין יהלומים טבעיים, בשום פנים לא יוצמד לשמם המונח "מעובד" או המילה "מתורבת", שעלולה ליצור אסוציאציה לפנינים מתורבתות, שתהליך הגידול שלהן טבעי.
מאחר ותכונות היהלום הסינטטי זהות לחלוטין לתכונותיו של היהלום הטבעי לא ניתן באמצעים רגילים לזהות יהלום סינטטי. מכשירים לגילוי יהלומים סינטטיים נמצאים במעבדות גמולוגיות ספורות כמו G.I.A (מכון גמולוגי אמריקאי) או H.R.D (מכון גמולוגי בלגי) אי לכך מומלץ מאוד להסתמך על מעבדות אלו בלבד. לחילופין, אנו מציעים לקנות יהלומים ממקור מוכר בבורסת היהלומים ולוודא כי המוכר הוא חבר בבורסת היהלומים ולבקש לראות את תג החברות-תג לבן עם מלבן כחול בצרוף תמונה וכיתובית "חבר בורסה"
מאחר וחברי הבורסה כפופים לתקנון מחמיר סביר להניח שלא ימכרו לכם יהלום סיננטי או מטופל ללא הודעה.
איך מתגוננים בפני הונאות הקשורות ליהלומים סינטטיים:
- קונים יהלומים ממקור מוכר בלבד כמו חבר בורסת היהלומים מוודאים שיש ליהלום תעודה גמולוגית עדכנית בה מצוין שיהלום טבעי.
- ניתן לשלוח את היהלום לבדיקה נוספת במכון גמולוגי מוכר כמו G.I.A המכון הגמולוגי האמריקני ולקבל תעודה עדכנית להיום.
- חשוב להשוות את ממצאי היהלום בפועל לממצאים הרשומים בתעודה.
- כדאי לרשום בחשבונית שבמידה ויתברר שהאבן סינטטית או עברה טיפול השבחה על המוכר להחזיר לקונה את כספו גם אם עברה תקופת ההחזר.