תהליך ייצור בירה – מתי החל ומה כולל במסגרתו
הכנת בירה ביתיתnנעשית בעזרת כלים פשוטים, ההופכים את ההכנה לקלה וכזו המתאימה לכל אחד. ייצור בירה על ידי מבשלות בירה מקצועיות, בעזרתו של מכשור מתקדם, מאפשר גם הוא ייצור מהיר ויעיל של בירה טובה ואיכותית. אולם, בעת העתיקה תהליך ייצור בירה טובה, היה ארוך ומורכב יותר. ייצור בירה זה כלל תהליכים שונים, שנמשכו זמן רב, ונעשו ללא שימוש באמצעים מורכבים. מתי החל תהליך ייצור בירה וכיצד הוא נעשה? על כך, בכתבה הבאה.
מתי החל תהליך ייצור בירה
תהליך ייצור בירה (הנקרא גם "בישול" או "מיבשול" על פי האקדמיה ללשון העברית) הינו תהליך עתיק במיוחד, שהחל עוד לפני אלפי שנים בתרבויות המזרח התיכון, כמו מצרים העתיקה ומסטופטמיה. תהליך ייצור בירה בתקופה זו כלל רכיבים שונים, בהתאם למקום בו נעשה, ולכן גם הביא לתוצר סופי שונה, בעל טעם אחר, ריח וצבע שונים. על פי מחקרים, תהליך ייצור בירה החל כבר באלף השמיני לפני הספירה, אולם ישנן עדויות קדומות יותר מהאלף השישית, כמו כלים שונים, כלי חרס וציורים, המרמזים על תהליך ייצור בירה בתקופה זו. מבשלת הבירה העתיקה ביותר הינה מסוף האלף הרביעי לפני הספירה, וזו נמצאה בהירקונפוליס שבמצריים. בנוסף, גם בארצנו ישנן עדויות לתהליך ייצור בירה עתיק בעין הבשור שבנגב, תהליך ייצור בירה שהתקיים באלף השלישי לפני הספירה. תהליך ייצור בירה עתיק זה כלל חלוקת כמות הגרעינים, לשני חלקים: שליש מהכמות הושרו במים והחלק השני – שני שליש הגרעינים, הונבטו, עד להפיכת העמילן שבהם לסוכר, ואז יובשו לעצירתו של התהליך. תהליך זה הביא ליצורו של לתת (המרכיב העיקרי של הבירה). לחלקה העיקרי של הכמות הוסיפו תבלינים שונים, כמו דבש, תאנים או עשב הפיגם המריר, כדי ליצור בצק לצורך אפיית לחם. כיכרות הלחם שהתקבלו, הלתת והמים עורבבו יחדיו לכדי עיסה, עד שזו החלה לתסוס ולהפוך לאלכוהול. בשלב הבא סוננה התערובת לקנקנים, שם תססה עד שהפכה למשקה. תהליך ייצור בירה בעת העתיקה היה נפוץ ומקובל בבתים רבים ונעשה בעיקרו על ידי הנשים. בסיום תהליך ייצור בירה בעת ההיא, ניתנה הבירה המיוצרת כמנחה לאלים ואף כמתנה באירועים מיוחדים.
ייצור בירה במבשלות מקצועיות
ייצור בירה, במסגרתן של מבשלות בירה מקצועיות, שלא כמו ייצור בירה במסגרתה של מבשלת בירה ביתית, כולל מערכות מכשור מתקדמות ביותר, בעלות שליטה ובקרה על תהליך ייצור בירה זה החל מהשלב הראשוני ועד לסופו. ייצור בירה באמצעים טכנולוגים מתקדמים אלה מאפשר מעקב אחר תהליך הייצור ורישומו, לצורך חיזוקו ושיפורו.