מה עדיף? לוח סילוקין שפיצר או לוח סילוקין רגיל?
לכל לוח סילוקין יש יתרונות משלו. עלינו לדעת אותם ובעזרתם לקבוע איזה לוח עדיף בתשלום ההלוואה.
על-פי הדוגמאות ניתן לומר כי לוח סילוקין שפיצר יקר יותר מלוח סילוקין רגיל וזול יותר מהלוואה מסוג "גרייס" ומהלוואה מסוג "בלון".
נוסף על כך ראינו שבתקופת ההלוואה יש שמונה פרמטרים עיקריים שעלינו להביא בחשבון בכל שלב בתקופת ההלוואה:
1. תקופת החזר.
2. יתרת הקרן.
3. החזר חודשי על חשבון הקרן.
4. החזר חודשי על חשבון ריבית.
5. סך-כול החזר חודשי בתקופת ההלוואה.
6. סך-כול החזר על חשבון הקרן.
7. סך-כול החזר על חשבון הריבית (מחיר הכסף).
8. סך-כול החזר ההלוואה.
כעת נבדוק כיצד אנחנו יכולים לבחור את צורת ההחזר האידאלית ביותר בעבורנו על-פי הפרמטרים שפורטו לעיל:
1. תקופת החזר - תקופת החזר ההלוואה היא פרק הזמן שבו אנחנו בוחרים לשלם את ההלוואה. הריבית היא ריבית שנתית והחזר ההלוואה הוא על-פי חודשים.
2. יתרת הקרן - יתרת הקרן בכל תקופה היא הקובעת כמה עלינו עוד לשלם בעבור הלוואה, וזאת אם נרצה לפרוע את ההלוואה לפני תום התקופה. בשני לוחות הסילוקין, ככל שתקופת ההלוואה מתקרבת אל סיומה, כך תקטן יתרת הקרן של ההלוואה.
מההחזר הראשון של ההלוואה ועד תום תקופת ההלוואה, היתרה על ההלוואה בלוח סילוקין רגיל נמוכה יותר מלוח סילוקין שפיצר. פרמטר זה חשוב לאלה החושבים שקיים סיכוי שאת ההלוואה ירצו "לחסל" בשלב מסוים בתקופת ההלוואה.
3. החזר חודשי על חשבון הריבית - הריבית על ההלוואה יקרה יותר בלוח סילוקין שפיצר מלוח סילוקין רגיל. וזאת משום שהריבית תהיה תמיד על יתרת הקרן. כפי שכבר ציינו, יתרת הקרן בכל תקופה ותקופה בלוח סילוקין שפיצר גבוהה יותר מלוח סילוקין רגיל.
4. החזר חודשי על חשבון הקרן - ההחזר החודשי על חשבון הקרן בלוח סילוקין רגיל הוא קבוע בכל תקופת הלוואה. בלוח סילוקין שפיצר, לעומת זאת, יש עלייה הדרגתית בהחזר החודשי על חשבון הקרן, ובשלב מסוים בתקופת ההלוואה התשלום החודשי על חשבון הקרן בלוח סילוקין שפיצר גבוה יותר מלוח סילוקין רגיל.
נקודת המפנה מבחינת ההחזר החודשי על חשבון הקרן היא באמצע תקופת ההלוואה.
5. סך-כול ההחזר החודשי - בלוח סילוקין שפיצר ההחזר החודשי שווה בכל תקופת הלוואה. ההחזר החודשי בלוח סילוקין רגיל, לעומת זאת, פוחת באופן הדרגתי ככל שתקופת ההלוואה מגיעה לסיומה.
בתחילת תקופה ההלוואה ההחזר החודשי בלוח סילוקין שפיצר נמוך יותר מלוח סילוקין רגיל ובשלב מסוים ההחזר החודשי בלוח סילוקין רגיל הופך לקטן יותר ויותר. פרמטר זה חשוב מאוד בעבור תכנון ההלוואה, בעיקר כשאנחנו מוגבלים בכושר ההחזר שלנו ואין אנחנו מעוניינים לשלם הרבה בתחילת תקופת ההלוואה.
6. סך-כול ההחזר על חשבון הקרן - בשני לוחות הסילוקין, סך-כול ההחזר על חשבון הקרן בסוף תקופת ההלוואה שווה תמיד לגובה ההלוואה שקיבלנו.
7. סך-כול ההחזר על חשבון הריבית - ידוע כי הריבית שאנחנו משלמים היא מחיר הכסף של ההלוואה. ניתן לראות על-פי הדוגמאות ועל-פי מאפייני לוחות הסילוקין, כי הלוואה מסוג שפיצר עולה תמיד יותר כסף.
8. סך-כול ההחזר על ההלוואה - סכום המחבר בין סך-כול החזר הריבית לסך-כול החזר הקרן לאורך התקופה.
המסקנה, לוח סילוקין רגיל עדיף כמעט בכל פרמטר על פני לוח סילוקין שפיצר. עם זאת כשאנחנו מתכננים לקחת הלוואה ולבנות אסטרטגיה, עדיף לעתים להתחיל לשלם יותר על ההלוואה כדי שיהיה לנו קל יותר לעמוד בהחזריה. לעומת זאת, אדם המעוניין לקחת הלוואה למטרה מסוימת ויודע שירצה לפרוע את ההלוואה בשלב זה או אחר, יעדיף לקחת הלוואה על-פי לוח סילוקין רגיל.
אם נדע לתכנן את ההלוואה באופן נבון, נדע גם לבחור את אופן ההחזר המשתלם לנו ביותר. לכן לכל לוח סילוקין יש מאפיינים אישיים ולכל לוח יש יתרונות וחסרונות משלו.