לימודי משפטים כבסיס לקריירה לא משפטית
מאת: איה גרינברג גושן, מנהלת שיווק בקודקס.
עורכי דין בעמדות השפעה
מה המשותף בין נוחי דנקנר, רם אורן, יורם מוקדי, עפרה שטראוס, זוהר גושן, יורם טורבוביץ' וגבריאלה שלו (שגרירת ישראל באו"ם)? פרט לעובדה כי הם כולם אנשי מפתח מתחומים שונים במשק הישראלי, ישנו מכנה משותף נוסף, כולם יכולים להוסיף את התואר עו"ד לפני השם שלהם. לקראת סיכום העשור כל עיתון שמכבד את עצמו ערך רשימה זו או אחרת של האנשים המשפיעים בישראל, מבט חטוף ברשימות אילו מגלה לא מעט "משפיעים" שהם עורכי דין בהשכלתם. עורכי דין אשר התברגו בעמדות מפתח ובעמדות השפעה במשק הישראלי בתחומים שונים ומגוונים, בין אם זה בעסקים, בחברות בינלאומיות, במשרדי הממשלה או בארגונים חברתיים.
לימודי המשפטים וניסיון בתחום כבסיס לקריירה בתחומים מגוונים
נראה כי היום, יותר מתמיד, מקובל לחשוב כי לימודי המשפטים וניסיון בתחום זה מהווים בסיס איתן ואיכותי לפיתוח קריירה בתחומים מגוונים שאינם מוגבלים בהכרח לתחום המשפטי. בסקר שנערך לאחרונה באתר קודקס בו נשאלו 195 עורכי הדין אם ישקלו הסבת מקצוע מתחום עריכת הדין, ענו 42% כי הם אכן מתכננים לבצע הסבה מקצועית לתחום אחר בהמשך הקריירה שלהם. 24% טענו כי פסגת השאיפות הקרייריסטיות שלהם כעו"ד כלל אינה בתחום המשפטי. בין אם מדובר בקריירה בתחום העסקים, בתחום התוכן, בתחום הפוליטי, או בתחומים הפיננסיים, נראה כי תואר עו"ד אינו מגביל את הנושא אותו לזירה המשפטית בלבד ובהחלט יכול להועיל ולפתוח דלתות בעולם העסקי והציבורי.
יותר ויותר סטודנטים לומדים משפטים כהשכלה בסיסית לקריירה בתחומים, כיום, חלק ניכר מהם, מתחילים את הקריירה שלהם עם יותר מתואר אחד במשפטים. כ- 30% מהמתמחים למשפטים שהחלו או מתעתדים להתחיל את התמחותם ב- 2010 יתחילו את ההתמחות שלהם עם תואר נוסף בתחום אחר בנוסף לתואר במשפטים.
מדוע להשכלה וניסיון כעו"ד יש השפעה חיובית על קריירה שאינה משפטית?
תדמית המקצוע - בקרב כלל האוכלוסייה מקצוע המשפטים נושא עמו תדמית של מכובדות , ידוע הוא, עוד מקדמת דנא, כי צאצא עורך דין מהווה מקור גאווה עבור אמו. תדמית זו עדיין שרירה וקיימת בקרבינו ובהחלט מסייעת לפתיחת דלתות בכל תחום שהוא.
שילוב של יכולות - תחום המשפט משלב בין יכולות ריאליות ובין תפישה הומאנית, שילוב כזה מסייע לעוסק בו לפתח נקודת מבט רחבה ומקנה לו את היכולת לנתח מצבים, להפיק מהם מידע ולהסיק מסקנות מהסיטואציה. יכולת שהיא הכרחית ומועילה בכל עמדה של ניהול ושליטה.
פרופיל עורך דין – אם הנך עורך דין טוב סביר להניח כי חוננת ביכולת הפשטה, כריזמה אישית, יכולת ביטוי גבוהה בכתב ובעל-פה, יכולת ניתוח, יסודיות, יצירתיות, כמו גם, סקרנות ועניין בבני אדם. אין ספק כי סל תכונות זה יועיל לאדם בכל עמדת מפתח בכל מגזר.
כלים לאיזון ומציאת פתרונות – באופן טבעי תחום עריכת הדין עוסק בעימותים ומתחים בין בני אדם, ארגונים וחברות. מצבי קונפליקט הם הזירה המרכזית בה פועל עורך הדין, כאשר תפקידו להתמודד מולם ולמצוא איזונים, פשרות אפשריות ופתרונות יצירתיים. התמודדויות יום-יומיות בסיטואציה של קונפליקט נפוצות גם בתחומי השפעה אחרים. ניסיונו של עורך הדין והכלים שהוא מסגל לעצמו במהלך פעילותו בזירה המשפטית תורמים ליכולותיו להתמודד גם בסיטואציות קונפליקט שאינן משפטיות.
חשיפה לתחומים מגוונים במהלך העבודה – עצם העבודה כעורך דין מול לקוחות וגורמים מתחומים שונים ומגוונים חושפת את עורך הדין לזירות המשק השונות, חשיפה זו יכולה להוות כר פורה למציאת קשרי מסחר ועבודה והזדמנות לפיתוח הקריירה בנתיב חדש.
האם יש תחומים לא משפטיים שמתאימים יותר לעורכי דין?
לדברי עו"ד אלינור מור סיטבון,מנכ"ל קודקס:
לא קל לקבוע מהו התחום ה"נכון יותר" או ה"מתאים יותר" באופן כוללני לבעלי השכלה משפטית. מהניסיון שלנו בקודקס, קשה להצביע על תחומי עיסוק ספציפיים המתאימים יותר לעו"ד המעוניין לעשות הסבה מקצועית, בחירת התחום המתאים תלויה רבות בנתוניו האישיים של המועמד ובנטיית לבו. יש הפונים לתחום העסקי, יש הפונים לתחום הפרסום והשיווק, לתחומי בתוכן, לתחומים פיננסיים או לתחום משאבי אנוש (לצורך העניין, בקודקס עובדים לא מעט עורכי דין). אין ספק כי הכשרתו והשכלתו של עורך הדין פותחת בפניו מגוון רחב של נתיבי קריירה, בעלי ההשכלה המשפטית משגשגים בכל אחד מתחומי החיים ורבים מהם מבורגים היטב בצמרת המשק הישראלי. לכן, למעסיקים המגייסים עובדים למשרות בכירות אני ממליצה בחום להרחיב את היריעה ולבדוק אם מועמדים איכותיים בעלי השכלה משפטית יכולים להתאים. לא אחת, פעולה זו אפשרה למעסיק להגיע למאגר איכותי וחדש של מועמדים מתאימים ובכך להרחיב ולהשביח את מקורות הגיוס העומדים בפניו.