מאמר - האתר הראשי להפצת מאמרים וקידום מקצועי
כניסה למערכת כותבי מאמרים כתיבת מאמר חיפוש מאמר מאמרים
 
 
 

סעד זמני

סעד זמני - עיקולים ועוד

/ אלי דורון
סעד זמני - עיקולים ועוד
אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) - אלכסי באן, משפטן
 
סעד זמני בהליך אזרחי, כפי שמוגדר בתקנה 1 לתקנות סדר הדין האזרחי תשמ"ד- 1984 (להלן: "תקסד"א") מיועד לאחת משתי מטרות:
·        הבטחת קיומו התקין של ההליך המשפטי;
·        הבטחת ביצוע של פסק- הדין (להלן: "פס"ד");
סעד זמני יכול להיות צו עשה וצו לא תעשה (צו מניעה), צו עיקול זמני, צו לתפיסת נכסים או צו עיכוב יציאה מן הארץ. כמו כן, לביהמ"ש יש סמכות כללית להעניק כל סעד שיראה נכון בנסיבות העניין (סעיף 75 לחוק בתי המשפט (נוסח משולב) התשמ"ד-1984).
ככלל, מתן סעד זמני נובע מן הצורך לשמר את המצב הקיים בעת הגשת התובענה עד למתן פס"ד, על מנת שהנתבע לא ינצל את תקופת ביניים הנ"ל כדי להשפיע על הדיון בתובענה ו/או על אפשרות מימוש פס"ד (הברחת נכסים).
כך למשל, עיקול זמני נועד לשמש כלי בידי תובע להבטיח שנתבע לא יבריח נכסים שנמצאים תחת ידיו, ויביא לכך, שהצד שכנגד לא יוכל לממש את פס"ד, אף אם יזכה בדין.
 
תקנה 374 לתקסד"א המסדירה את נושא העיקולים הזמניים, קובעת כדלהלן:
 
(א)   לא יינתן צו עיקול זמני אלא בתובענה לסכום כסף; ואולם בתובענה לדבר שבעין רשאי בית המשפט או הרשם לצוות על עיקול הנכס הנתבע;
(ב)    בית המשפט או הרשם רשאי לתת צו עיקול זמני על נכסים של המשיב שברשותו, ברשות המבקש או ברשות מחזיק, בכפוף להוראות סימן א', ואם שוכנע על בסיס ראיות מהימנות לכאורה כי קיים חשש סביר שאי מתן הצו יכביד על ביצוע פסק הדין;
(ג)     אין לעקל נכס הפטור מעיקול אותה שעה;
(ד)    הומר נכס שעוקל בערובה של המשיב, יחולו על הערובה הוראות סימן זה;
 
שיקולים למתן הצו:

1.             קיומה של זכות לכאורה ועילת תביעה של ממש                                                   

הכלל הבסיסי הנוהג לעניין מתן צו עיקול, הינו כי על מבקש העיקול להראות לביהמ"ש קיומה של זכות לכאורה והוא חייב להוכיח עילת תביעה של ממש, המתבססת על זכות הקנויה לו.

2.             חשש להברחת נכסים

הדגש במתן צו עיקול הוא מניעת שינוי מצבו של המבקש לרעה עד למועד פסק-הדין. לעניין זה רלוונטית השאלה האם קיים חשש כי המשיב עומד להבריח את נכסיו או לעשות מעשה שיש בו כדי להכשיל את פסק-הדין, במקרה כזה ביהמ"ש יבחן את מאזן הנזקים וישקול את מאזן האינטרס בין המבקש למשיב.

3.             נקיון כפיים

תנאי הכרחי נוסף הוא נקיון כפיים של מבקש הסעד. בהקשר זה ישקלו בין היתר שיקולים הבאים:

3.1.                          ככלל לא יוענק צו למבקש הנוטל את החוק לידיו. ויודגש, כלל זה חל בעיקר על מבקש הסעד ולא על צד נגדו הסעד מבוקש.

3.2.                          לא ייתן סעד זמני שמטרתו הפעלת לחץ על הצד השני. הדבר יחשב כנסיון להשיג יתרון לא הוגן ושימוש לרעה בהליכי ביהמ"ש.

3.3.                          חוסר תום לב. מבקש, המנסה למשל, לעשות שימוש בבקשתו לסעד זמני כדי לעקוף הליכים אחרים המתנהלים באותו עניין יחשב כחוסר תום לב. בהקשר זה, הסתרת הליכים קודמים והכרעות קודמות בעניין יכולים לבטא העדר נקיון כפיים.

3.4.                          כמו כן על מבקש הסעד לפרוס בפני ביהמ"ש את כל העובדות הרלוונטיות, ע"מ שהסעד לא יושג על בסיס עובדות חלקיות.

4.             מאזן נוחות

שיקול נוסף שיבדק בפני בית המשפט הוא מאזן הנוחות. זהו מבחן, אשר בוחן מחד מהו הנזק לנתבע במידה ויוטל עיקול זמני על נכסים של הנתבע, ומאידך שיעור הנזק שיגרם לתובע, במידה וביהמ"ש לא יעתר למבוקשו של התובע- עיקול זמני. כמו כן ישקול ביהמ"ש את הנזק שעלול להיגרם למחזיק או לאדם אחר.

חשוב להבין כי שילוב של שני התנאים למתן סעד זמני (סיכויי התובענה ומאזן נוחות) אינם עצמאים, והם בבחינת "הא בהא תליא": ככל שמאזן הנוחות נוטה יותר לכיוונו של מבקש הסעד (כך שקיימת סכנה ממשית בעניין היכולת להחזיר את המצב לקדמותו באם הסעד הזמני יסורב ובסופו של הליך עיקרי טענותיו של המבקש תתקבלנה), כך הדרישה להתקיימותו של התנאי הראשון בדבר סיכויי התביעה או קיומה של שאלה רצינית לדיון מתמתנת.

 עוד בעניין מאזן הנוחות, הכלל הוא כי ככל שהזכות לכאורה טובה וחזקה יותר, כך נדרש פחות שמאזן הנוחות יטה אל עבר הצד המבקש; ולהיפך – ככל שהזכות לכאורה קלושה וחלשה יותר, כך על המבקש את צו המניעה הזמני להראות, כי מאזן הנוחות נוטה באופן ממשי לטובתו.

 
פקיעתו של צו העיקול
סעד זמני יפקע בתנאים להלן:
1.      עם הפסקת התובענה (לרבות דחיה ומחיקה) או עם בצוע פס"ד;
2.      אם הצו ניתן לפני הגשת התובענה, והתובענה לא הוגשה במועד (תקנה 363(א));
3.      אם הצו הזמני ניתן במעמד צד אחד ולא הומצא לצד השני כאמור בתקנה 367(ב);
4.      עם ביטולו ע"י ביהמ"ש;
 
ויובהר, במידה וצו העיקול ניתן למבקש במעמד צד אחד, רשאי הצד השני, נגדו ניתן הצו, לבקש מביהמ"ש ביטול צו העיקול, תוך שלושים יום ממועד קבלת הצו לידיו, וככלל ביהמ"ש יקיים דיון במעמד שני הצדדים בהקדם האפשרי ולא יאוחר משבעה ימים ממועד הגשת הבקשה לביטול.
ברצוננו להדגיש כי עצם קבלת צו עיקול זמני מבימ"ש, הפוגע מטיבעו בצד שכנגד, מקום בו המבקש הפסיד בהליך בסופו של יום, עקרונית יכולה להקים לנפגע עילה לתביעה נזיקית  ו/או לחילוט הערבויות אשר הופקדו במסגרת בקשה לצו זמני.
 
אין לראות באמור לעיל כחוות דעת משפטית ו/או כייעוץ משפטי ואין להסתמך על האמור לעיל בביצוע פעולה כזו או אחרת ומומלץ להיוועץ עם עו"ד הבקיא בתחום בטרם ביצוע הפעולה האמורה. 
 
רמת גן: רח' החילזון 12, (בית הקריסטל)
טל':        03-6127446, פקס: 03-6127449
חיפה: שדרות המגינים 58
טל':        04-8526693 פקס: 04-8555976

רומניה: רח' סטפאן פרוטופופסקו 6 בוקרסט
שאלות לגבי המאמר ניתן להעביר למייל:
www.taxlawyers.co.il
[email protected]
 
אלי דורון
דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי - עורכי דין ונוטריון,מתמחה במגוון תחומי משפט ומספק שרותים כגון: מיסים, נדל"ן, משפט ימי, משפט מסחרי, אזרחי
דורון, טיקוצקי, צדרבוים - עורכי דין ונוטריון,מתמחה במגוון תחומי משפט ומספק שרותים כגון:מיסים, נדל"ן, משפט ימי, משפט מסחרי, אזרחי
דורון, טיקוצקי, צדרבוים עורכי דין
רמת גן: רח' בן גוריון 2, (מגדל ב.ס.ר 1) טל': 03-6127446, פקס: 03-6127449 חיפה: שדרות המגינים 58 טל': 04-8526693 פקס: 04-8555976 רומניה: רח' פרנקלין 7, סקטור 1, בוקרסט
בן גוריון 2. ב.ס.ר 1
רמת גן
036109100
036127449
חוק ומשפט - אזרחי
תאריך: 2/8/2010
תגיות:   עיקולים   


ממומן

מאמרים נוספים בתחום חוק ומשפט - אזרחי

מיהו אויב, מהי מלחמה / אלי דורון
לכאורה, "מלחמת הסנקציות" העכשווית מול איראן מספקת לסוחרים חוקים וכללים ספציפיים וברורים: מועצת הביטחון של האו"ם מטילה סנקציות, מדינות שונות מחוקקות חוקים ובהם שלל עונשים ואיסורים, "רשימות שחורות" מתפר
תנאים להכרה בעמותה כמוסד ציבורי וכמלכ"ר / אלי דורון
השאלות העומדות לבחינה בנושא זה הינן: האם העמותה עומדת בתנאים הנדרשים על מנת להיחשב "מוסד ציבורי" לפי סעיף 9(2) לפקודה? האם העמותה עומדת בתנאים הנדרשים על מנת להיחשב "מלכ"ר" לפי סעיף 1 לחוק מע"מ?
דיני חוזים - עושק/ כפייה כעילה לביטול חוזה / אלי דורון
סעיפים 17-18 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973 (להלן: "חוק החוזים") מתייחסים לאפשרות של ביטול חוזה שנכרת עקב "כפיה" או "עושק".
שטר בטחון- כיצד לפעול / יוסף ויצמן
כיצד מוסרים "שיק בטחון"? מה הסיכונים הכרוכים בזה? מאמר שנכתב ע"י עו"ד יוסף ויצמן אשר מתמחה בתחום ההוצל"פ בו מתומצת ומוסבר הסיכונים הכרוכים במסירת שיק בטחון וכיצד לבצע זאת ולא לסכן את המוסר
על מי חלה החובה לשאת בדמי מזונות הילדים? / מירי כהן
על פי החוק, דמי מזונות הילדים נקבעים בהתאם לדין האישי החל עליהם, לומר אם בני הזוג הם יהודים, הדין החל עליהם הוא הדין הרבני, ואם הם בני זוג מוסלמים יחול עליהם הדין השרעי וכך הלאה .
מי זכה לקבל אפוטרופסות הבן או הנכדה? / מירי כהן
טיבעו של אדם הוא להתבגר ולהזדקן וכתוצאה מכך כוחו נחלש וכך גם קטנים יכולותיו לטפל בענייניו. ברוב המקרים הילדים הם אלה אשר נוטלים את המושכות ועוזרים להוריהם לטפל בעניינים הכספיים שלהם
יוסף אלברק – משרד עורכי דין / לילך כהן
להיות עורך דין נחשב למקצוע מאוד מכובד ובעל יוקרה. נראה שלאחרונה ישנו פיחות במעמדו של עורך דין, וזאת עקב העובדים שנפתחו לצד האוניברסיטאות גם מכללות, ורף הקבלה ללימודים ירד.
למי שייך האוצר שבים? / אלי דורון
מצאתם אוצר באניה טרופה – למי שייכים האוצר והאנייה? לבעלי האנייה? ליורשים? לחברה המבטחת? ומהן הזכויות שלכם כמוצאי השלל? גם בעניין איתור אניות טרופות וחילוצן חלים כללים משפטיים.
עבירות על פי חוק המים / אלי דורון
עבירות על פי חוק המים אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) - רותם סלע, משפטנית מקורות המים במדינה הינם קניין ציבורי, ככאלה הינם ניתנים לשליטתה של המדינה ומיועדים לצרכי תושביה. חוק המים
סמכותה של ועדת ערר לפסוק הוצאות / אלי דורון
במאמר קצר זה, נטען כי ככלל, ערכאת ערעור לא תתערב בשאלה של לפסיקת הוצאות אשר הוחלטה על ידי ועדת ערר.
מאמרים תפריט ראשי
שאלות ותשובות
יתרונות
אודות
הסבר
צור קשר
 
 
 
אודות | צור קשר | מפת האתר | אינדקס אתרים | sitemap | סניפים