עבירות פליליות של קטינים על רקע שימוש באלכוהול
האם מותר לקטין לשתות אלכוהול?
בניגוד לשימוש והחזקה של סמים שהם מהווים עבירות פליליות מובהקות, שימוש והחזקת אלכוהול גם על ידי קטינים אינם עבירה פלילית, שכן החוק אינו אוסר על קטין לשתות אלכוהול.
האיסור בחוק העונשין חל הן מכירת אלכוהול לקטינים וכן על איסור עידוד או שידול קטינים לשתות אלכוהול.
לפיכך, כאשר קטין מתחת לגיל 18 קונה משקה אלכוהולי לא הם שעוברים את העבירה – אלא המוכר.
יחד עם זאת, קטינים אשר מבצעים עבירות פליליות על רקע ותוך שימוש באלכוהול נחשבים לקטינים מהם נשקפת מסוכנות שבמקרים רבים אף עשויה להביא למעצרם מאחורי סורג ובריח.
השימוש באלכוהול בקרב קטינים הפך להיות כ"כ נפוץ וכ"כ שגרתי עד שאנו עדים לתופעות פליליות של קטינים שמזייפים תעודת זהות בה נאמר שהם מעל גיל 18 בכדי לעקוף את בחוק איסור המכירה לקטינים.
מדובר בעבירות פליליות חמורות של זיוף וקבלת דבר במרמה שעשויות להביא להרשעת הקטין ולפגיעה בהתקדמותו העתידים בתחומים שונים, כגון: גיוס לצה"ל, מציאת מקומות עבודה והן קשיים חברתיים ורגשיים.
מתי אסור לקטין לשתות אלכוהול?
מקרה מובהק ביותר בו נאסר על קטין לשתות אלכוהול ניתן למצוא בחוק חדש שקובע שלנהג צעיר עד גיל 24 אסור למעשה לשתות אלכוהול. כלומר, הורידו את רף השכרות מ- 240 מק"ג ל- 50 מק"ג וזה למעשה אומר שאסור לשתות בכלל.
קטין שימצא נוהג שיכור צפוי לענישה מחמירה דווקא מפאת גילו הצעיר.
יוזכר כי לצד העבירה של נהיגה בשכרות ישנו עונש מינימאלי של שנתיים פסילת רישיון בפועל ובמקרים חמורים אף יוטלו מאסרים והרשעות פליליות.
מה צפוי לקטין שביצע עבירה פלילית על רקע שימוש באלכוהול?
שימוש באלכוהול מביא בדרך כלל לאלימות קשה ולשימוש בסכינים ובכלים אחרים שמביאים לפציעות חמורות.
קטינים שמבצעים עבירות על רקע שימוש באלכוהול צפויים להליכי חקירה ארוכים וחלקם ישהו אף במעצר מאחורי סורג ובריח. בהמשך, יוגשו נגד הקטינים הפוגעים כתבי אישום חמורים וההליכים הפליליים צפויים להימשך חודשים.
העיקרון המרכזי שנמצא בלב הטיפול המשפטי בקטינים הינו השיקום והטיפול.
יחד עם זאת, אם עולה כי הקטין שותה אלכוהול באופן תדיר או שנסיבות העבירה חמורות מאוד ולנפגע נגרם נזק גדול – שיקולי ההרתעה והגמול עשויים לגבור על האינטרס לשיקום.
יש לציין, כי התופעה של קטינים שדוקרים אחרים על רקע שימוש באלכוהול הפכה למכת מדינה של ממש וכיום הרבה יותר מבעבר בתי המשפט מחמירים עם הקטינים הן בשלבי המעצר והן בשלבי העונש.
בתי המשפט לא מהססים להטיל מאסרים על קטינים שביצעו עבירות אלימות חמורות תחת השפעת אלכוהול בפרט אם הקורבן הוא קטין בעצמו.
כיצד יכול ההורה לסייע לילדו?
את הסיוע שיכול וחייב ההורה להעניק לילדו ניתן לחלק ל- 3 פרקי זמן –
כאשר נודע להורה שילדו ביצע עבירה פלילית – ההורה צריך מיד לגשת לתחנת המשטרה ולהיות נוכח בחקירת ילדו.
במקביל יש ליצור קשר עם עורך דין פלילי ואם ההורה לחוץ או מפוחד מידי עליו לפנות לבן משפחה קרוב שיעשה זאת עבורו.
חקירת הקטין במשטרה הינו שלב קריטי שבו ברוב המקרים יוכרע האם פניו של הקטין למעצר או למעצר בית וכיו"ב ולכן יש לפנות לליווי וייעוץ של עורך דין פלילי המתמחה בטיפול בקטינים
במהלך המשפט הפלילי – קטין שהוגש נגדו כתב אישום זקוק לתמיכה של הוריו. נפשו של הקטין עדינה וחסרת בשלות ועל אף הרושם הקשוח שייתכן הוא מציג מבחוץ – מדובר באדם קטן שמפחד מהלא נודע ובמרבית המקרים מתבייש במעשיו.
התמיכה והרגשת הביטחון שההורה יעניק לילדו תשפיע אף היא על ההליך הפלילי ותוצאותיו ועורך דין פלילי המתמחה בעבירות נוער יידע להדריך ולנתב את הקשר המשפחתי להצלחה במשפט.
לפני או אחרי העבירה הפלילית שביצע הקטין – הורה שיודע שילדו שותה אלכוהול (ואין המדובר בשתייה של היין בקידוש...) יכול וחייב להשפיע על ילדו.
השפעה חיובית של הורה על הילד תפעל על ידי הידוק הקשר המשפחתי, קרבה בין ההורה לילדו, חיבור וקשר בין ההורים לילדיהם.
המלצתי להורים היא להיות מעורים יותר בחיי ילדיהם, להכיר את חבריהם, את הוריי חבריהם, את מקומות הבילוי ובאופן כללי לבלות ולשהות עימם יותר זמן.
כך למשל, בערים בהם פועל הפרויקט "עיר ללא אלימות" הקימו הורים סיירות שיוצאות בשעות הקטנות של הלילה למוקדי בילוי פעילות של קטינים וצעירים במטרה ליצור עימם קשר חם, פתוח ומזמין תוך העברת מסר ברור המתנגד לכל התנהגות אלימה ולשתיית אלכוהול.
מניסיוני הרב בטיפול בקטינים ובני נוער, חיבור בגובה העיניים בין הורה לילד ו/או מבוגר וצעיר והבנת הצרכים, הרצונות והרגישויות של האדם הקטין מביא לתוצאות חיוביות ושיפור בתפקודו של הקטין ושני הצדדים יוצאים נשכרים.
כיצד עורך דין פלילי יכול לסייע לקטין?
עורך דין פלילי המתמחה בטיפול בקטינים ילווה וידריך את הקטין והוריו לאורך כל ההליך במטרה להביא לתוצאה הטובה ביותר, בנסיבות העניין.
ייתכנו מקרים בהם ניתן יהיה להביא לביטול כתב האישום או עיכוב ההליכים ושלם כך יש צורך בהתגייסות של הקטין והוריו ובגיוס שלהם את סביבתו של הקטין – בית ספר, חוגים, גורמי טיפול וכיו"ב.
במידה והקטין לא ביצע את אשר מיוחס לו יש צורך לנהל משפט, לרבות חקירת עדים, הבאת ראיות הגנה וכיו"ב.
דרך נוספת לסיום משפטו של קטין היא אי הרשעתו בעבירה הפלילית בה הודה או שנקבע שביצע.
עורך דין פלילי אשר מתמחה בטיפול בקטינים, מתמחה אף בטיפול בהוריהם ומקצועיותי ניחנת גם ברגישות, סבלנות והבנה לנפשו של האדם הקטן.
מתי חשוב לפנות לעורך דין?
כאשר מדובר בפלילים מומלץ לפנות לעורך דין בהקדם האפשרי ועוד בטרם החקירה במשטרה.
אי אפשר להגזים בחשיבות ובתועלת שיש בייעוץ והכוונה לפני החקירה במשטרה.
וכאשר המדובר בקטינים – הייעוץ וההכוונה הוא גם להורה המתלווה אליהם.
לבסוף יש לזכור שפנייה מוקדמת לעורך דין מקנה לקטין ולהוריו תחושת ביטחון וכלים להתמודד עם ההליך הפלילי.