טיפול בעודף כולסטרול בשיטות טבעיות
למרות התדמית הרעה שנוצרה לו, כולסטרול הוא קודם כל מרכיב חיוני לפעילות תקינה של גוף האדם, ודרוש בין היתר לפעילות של הורמונים, קליטת ויטמינים ותהליכים נוספים בגוף.
ואולם, במצבים מסויימים, בעיקר של עודף בכולסטרול (ובעיקר עודף ב"כולסטרול רע", עליו נרחיב עוד מעט), הוא נוטה לשקוע בדפנות העורקים, מה שמגביר את הסיכון למחלות ולהתקף לב (במקרה של סתימת עורקי המובילים ללב) ולשבץ מוחי (במקרה של סתימת עורקים המובילים למוח).
נהוג להפריד את הכולסטרול לשני סוגים: "כולסטרול טוב" ו"כולסטרול רע". למעשה, הכולסטרול הוא אותו הכולסטרול, אלא החלבון שעוטף אותו ומשנע אותו לאורך העורקים, הוא שיוצר את ההבדל. חלבון ה-LDL ("הכולסטרול הרע") משנע את הכולסטרול, אך בצורה לא יעילה מספיק, כך שחלק מהכולסטרול שוקע בעורקים. לעומת זאת, חלבון ה-HDL ("הכולסטרול הטוב") משנע את הכולסטרול, ובנוסף גם אוסף את הכולסטרול ששקע בעורקים, ובכך מנקה אותם.
נזקי הכולסטרול (שקיעתו בעורקים) נובעים אם כן, לא רק מעודף בכמות הכולסטרול, אלא גם תלויים ביחס שבין LDL ("הכולסטרול הרע") לבין HDL ("הכולסטרול הטוב").
במאמר זה נסקור מספר שיטות טבעיות המתבססות על שיטת הרפואה הנטורופתית (הרפואה הטבעית) לטיפול בנזקי הכולסטרול.
הטיפול הרפואי בכולסטרול
הרפואה הקונבנציונאלית מכירה בכך שניתן לטפל בבעיות כולסטרול בדרכים טבעיות כגון תזונה ופעילות גופנית, אך בפועל הטיפול המקובל הוא תרופתי, באמצעות כדורים ממשפחת הסטטנים.
כדורים אלו גורמים להפחתת ייצור הכולסטרול בכבד, ומפחית את כמות ה-LDL בדם. בשנים הראשונות לאחר שפותחו, נחשבו הסטטנים ל"תרופת פלא" והומלצו אף לאנשים בריאים. רק לאורך השנים, התגלו תופעות הלוואי הקשות שנגרמות מהן, כולל חולשה, כאבי שרירים, בעיות זיכרון וקוגניציה, ועוד. כ-25% מהמטופלים נאלצים להפסיק להשתמש בסטטנים כתוצאה מתופעות הלוואי.
בניגוד לטיפול התרופתי, הרי שהטיפול הטבעי בכולסטרול איננו יוצר כל תופעות לוואי, ואף להיפך, כפי שנראה מייד, יש בו השפעות חיוביות נוספות מעבר לטיפול בכולסטרול בלבד.
הפחתת צריכת כוסלטרול
אצל בן אדם בריא, למעלה מ-70% מהכולסטרול מיוצר בגוף עצמו, ע"י הכבד. כמות זו שמיוצרת בגוף, היא בדרך כלל מספיקה, ואין צורך בכולסטרול נוסף מעבר לכך.
למרות זאת, התזונה בעולם המערבי היא יחסית משופעת במזונות שמכילים כולסטרול (כולסטרול נמצא רק במזונות שמקורם מן החי).
הן לאנשים בריאים והן לאנשים שסובלים מעודף כולסטרול, מומלץ להפחית בצריכת מזונות כגון ביצים (החלמון - "הצהוב"), איברים פנימיים (בעיקר כבד), העור בבשר העוף, גבינות שמנות, ואופן כללי שומן רווי.
לפי מחקרים שנעשו בנושא, שינוי הרגלי הצריכה עשויים להפחית בין 5% ל-15% בכמותה הכולסטרול בגוף, וזהו בהחלט שינוי מכובד לטוב.
שומן טראנס ו"כולסטרול רע"
שומן "טראנס" הוא אותו שומן מזיק, שרופאים נוהגים לדבר בגנותו, וישנן אף מדינות שבהן הוא הוצא מחוץ לחוק (לא בישראל). יש סיבות רבות להימנע מצריכת שומן זה, אך סיבה חשובה נוספת קשורה לכולסטרול.
מסתבר שצריכת שומן טראנס, למרות שהוא כלל איננו מכיל כולסטרול, גורמת לעלייה ברמות ה-LDL ולירידה ברמות ה-HDL בדם. כלומר, שומן טראנס איננו מעלה את רמות הכולסטרול הכולל, אך הוא גורם לכך שחלק גדול יותר ממנו ישקע בדפנות העורקים.
לכן, על מנת להתמודד מול נזקי הכולסטרול, מומלץ מאוד להפחית עד כי להימנע לחלוטין מצריכת שומן טראנס.
איך מזהים שומן טראנס? בדרך כלל, הוא איננו מוזכר בשמו ה"רע", אלא נקרא "שומן מוקשה" או "שומן מוקשה חלקית".
מוצרים רבים, החל ממרגרינה, וכל בעוגות, עוגיות, קרקרים, סופגניות, ואפילו צ'יפס מטוגן, מכילים שומן טראנס.
מאכלים שמסייעים בהפחתת רמות הכולסטרול
ישנם מאכלים מסויימים, שמסייעים להפחית את רמות הכולסטרול, ובמיוחד מפחיתים את רמות הכולסטרול הרע (LDL).
3 רכיבים תזונתיים עיקריים זוהו כמסייעים לכך: נוגדי חמצון, סיבים תזונתיים (בעיקר סיבים מסיסים) ו"שומנים בריאים" (שומנים לא רוויים).
כמה מהמאכלים המומלצים להפחתת כולסטרול הם:
· שיבולת שועל (סיבים מסיסים)
· אגוזים, אבוקדו וזיתים (שומנים בריאים)
· שעועית, אפונה ועדשים (סיבים מסיסים)
· תפוח, ענבים ופירות יער (נוגדי חמצון)
· דגים המכילים אומגה 3 (שומנים בריאים)
מחקרים מראים שכל אחד מסוגי המאכלים הללו מפחית מספר אחוזים מכמות הכולסטרול הרע וכן את רמת הכולסטרול הכוללת בגוף.
פעילות גופנית
מסתבר, שפעילות גופנית היא לא רק בריאה באופן כללי לשמירה על אורח חיים בריא, אלא גם מסייעת בטיפול בבעיות כולסטרול.
פעילות גופנית, היא הדרך היחידה שבה ניתן באופן אקטיבי להגדיל את כמות הכולסטרול הטוב (HDL) בדם.
מחקרים מראים שפעילות גופנית בעצימות בינונית (הליכה מהירה, ריצה קלה) לאורך זמן ומספר פעמים בשבוע, היא דרך מצויינת להפחית את כמות הכולסטרול הרע ולהגדיל את כמות הכולסטרול הטוב בגוף.