מאמר - האתר הראשי להפצת מאמרים וקידום מקצועי
כניסה למערכת כותבי מאמרים כתיבת מאמר חיפוש מאמר מאמרים
 
 
 

עסק משפחתי

איך לנהל את כניסת דור ההמשך לעסק משפחתי

/ חדוה יוסף

איך לנהל את כניסת דור ההמשך לעסק משפחתי

מאת: חדוה יוסף, יועצת ארגונית לעסקים משפחתיים

 

לפני מספר חודשים פגשתי חבר שסיפר על עזיבת העסק המשפחתי, שאותו ניהל עם אביו, "עזבתי כבר לפני שבע שנים את העסק ואנחנו עדיין עוסקים בשיקום היחסים בינינו".

פעמים רבות, אני עדה לסיפורים משפחתיים העוסקים בניסיון להכניס את דור ההמשך לעסק המשפחתי ובחוויית הקושי (ולעיתים הכישלון) הנובעים מניסיון זה.

עומס עבודה, רצון לסוכך על הילד, ורצון ליצור המשכיות הן חלק מהסיבות להכנסת דור ההמשך לעסק, אך המציאות מוכיחה שלא תמיד החלטה זו היא ההחלטה הנכונה והטובה לילד ולעסק. 

אין ספק שהכנסת הדור החדש היא עניין מורכב שיש להתייחס אליו ברגישות, אך לדעתי, באמצעות תכנון נכון, ניתן לעשות זאת בצורה שמונעת סכסוכים, מריבות ועוגמת נפש.

 

לפניכם מספר הצעות אשר יכולות לשפר את הסיכויים לתהליך מוצלח עבור שני הצדדים:

 

הגדירו תפקידים וגבולות

יש להגדיר סמכויות וגבול אחריות לתפקיד שאותו ישא בן המשפחה בעסק. אם מדובר בבן משפחה חסר ניסיון (ואולי אף חסר השכלה מתאימה) – כדאי לדאוג לכך שתפקידיו וסמכויותיו יתאימו למי שזה עתה התחיל את חייו המקצועיים. הטלת עודף סמכויות יכולה לשמש עבור בן משפחה אחד כקרש קפיצה וכאתגר מעניין בחיים, אך לבן משפחה אחר היא עלולה להוות מעמסה ואף לגרום לכישלון בתפקיד. אתם מכירים את ילדכם ולכן השתדלו להתאים את הסמכויות ליכולותיו באותה העת.

בנוסף לכך, על שני הצדדים לדעת מראש את משך הזמן שבו ישא בן המשפחה תפקיד זה ואת התפוקות המצופות ממנו, כך ניתן יהיה להימנע מאי-הבנות מיותרות.

 

תנו מרחב מחיה

אפשרו לילדכם את מרחב המחיה והעצמאות שיביאו לידי ביטוי את יכולות היוזמה והיצירתיות שלו. מכאן נובע שלפחות בשלבים הראשונים יינתן לו המרחב לעשות טעויות אך גם להביא לעסק נקודת מבט חדשה ו"נקיה". רק כך תאפשרו לו להביא את עצמו לעסק הקיים. רצוי לקיים ישיבות צוות בזמנים קבועים, שבהן תינתן לכם ההזדמנות לדון בהצעותיכם לשיפור / ייעול התנהלותו המקצועית.

הינכם יכולים לראות בזמן הזה תקופה המאפשרת  לילדכם לגבש את זהותו המקצועית.

 

תנו זמן להחלטה

הגדירו פרק זמן, אשר בסופו תחליטו האם ההצטרפות מתאימה. פרק זמן זה יהיה סביר ומקובל על שני הצדדים.

מערכת יחסים בבית שונה ממערכת יחסים בעסק משפחתי ולכן קיימים נושאים רבים אותם לא ניתן לצפות מראש: איך ישתלב הדור השני בעסק הקיים, כיצד יבצע את התפקיד והאם הוא יהיה מרוצה מעמדתו. לכן מומלץ להגדיר מראש את תקופת זמן "ההרצה" שלו בעסק (כ 6 חודשים לפחות) ולאחריה יוחלט ביחד עם אב / אם  המשפחה כיצד להמשיך. הגדרת פרק זמן זה מאפשרת לשני הצדדים להחליט נכונה כאשר טובת העסק והילד ניצבות מול עיניהם.

 

שוחחו, נהלו מו"מ, הגיבו

קבעו זמן מוגדר (שיחה שבועית) אשר תאפשר לשני הצדדים לדון בכל הנקודות שעולות במהלך שבוע העבודה. השיחה תאפשר לפרוק את המטענים שנצברו ותחסוך את הבאתם  לשולחן המשפחתי בערב שבת . רצוי  להיות גלויים בשיחות אלה כמה שרק אפשר, לשתף, להגיב לדברים שנאמרים והעיקר לא לטאטא דברים מתחת לשטיח.

 

לסיכום, מחשבה, תכנון והמון רצון טוב הם ערובה להצלחה בהכנסת הדור השני לעסק. בידיכם הבחירה והאפשרות להפוך זאת לחוויה טובה.

 

 

כותבת המאמר: חדוה יוסף, יועצת ארגונית לעסקים משפחתיים ולמגזר השלישי, חונכת מטעם מט"י / תמ"ת. מייל [email protected], נייד 054-9039990, טל 077-5020819

חדוה יוסף
יועצת ארגונית לעסקים משפחתיים
יועצת ארגונית לעסקים משפחתיים
עסקים - עסקים משפחתיים
תאריך: 22/2/2011
תגיות:   עסק משפחתי    דור ההמשך    יועצת ארגונית   


ממומן

מאמרים נוספים בתחום עסקים - עסקים משפחתיים

איך לנהל את כניסת דור ההמשך לעסק משפחתי / חדוה יוסף
עומס עבודה, רצון לסוכך על הילד, ורצון ליצור המשכיות הן חלק מהסיבות להכנסת דור ההמשך לעסק, אך המציאות מוכיחה שלא תמיד החלטה זו היא ההחלטה הנכונה והטובה לילד ולעסק. אין ספק שהכנסת הדור החדש היא עניין
גישת " אמץ יועץ" לעסק זעיר/קטן/בינוני / עוזי פלג
מיתית, בארגונים כאלה המנכ"ל שהוא גם הבעלים, חובש מספר כובעים והוא למעשה מתייעץ ומתחבט עם עצמו,ההתחבטות וההתלבטות במקרים כאלה נובעים מאי הסכמות בינו לבין עצמו, סימני השאלה לא מרפים וצצים בתדירות גבוהה.
מאמרים תפריט ראשי
שאלות ותשובות
יתרונות
אודות
הסבר
צור קשר
 
 
 
אודות | צור קשר | מפת האתר | אינדקס אתרים | sitemap | סניפים