פשיטת רגל – הליכים משפטיים
פשיטת רגל הינה תהליך לבעלי עסקים ואנשים אשר אינם יכולים לעמוד בחובותיהם הכלכליים שמחודש לחודש רק גדלים וטופחים. המשבר כלכלי שפקד את ישראל בשנים האחרונות רק החמיר את המצב וגררם לכך שאנשים רבים מצאו עצמם חייבים כספים בסכומים שהם אינם יודעים כיצד להתמודד איתם כולל בעלי עסקים רבים שנקלעים לחובות עתק אותם אין ביכולתם להחזיר.
כיצד ניתן להתמודד עם התופעה?
במקרה שכזה, כאשר אדם אינו מסוגל לעמוד ולשלם את חובותיו והם גדלים מחודש לחודש, הוא מכריז לאחר אישור בית המשפט על פשיטת רגל. מרגע זה מכונסים כלל נכסיו של אותו אדם ונמכרים לטובת כיסוי חובותיו או תשלום חלקי שלהם.
הוצאה לפועל ובית משפט
אדם אשר אין ביכולתו לשלם את חובותיו הרבים והן גדלות וטופחות מחודש לחודש, יגיש בקשה להכרזה עליו כעל פושט רגל. לשם כך עליו לדווח על כל הכנסותיו והוצאותיו כשהשמטת פרטים הינה עבירה פלילית לכשעצמה. בקשה זו נבדקת על ידי בית המשפט והוא מחליט האם להכריז על פשיטת רגל של אותו חייב.
בית המשפט דן בין השאר באמינותו של אותו חייב, הוא מתחשב במידע המתקבל מלשכת הוצאה לפעל וממסמכים נוספים. במידה והוכרז כפושט רגל יחולקו חובותיו הנותרים, באם יש כאלו, לתשלומים על פי הכנסותיו של החייב תוך התחשבות במחייה בסיסית שעליו לשלם עליה מבלי שייכנס לחובות נוספים.
סמכויותיו של כונס הנכסים
בסמכות כונס הנכסים להוציא צו כינוס נכסים לחייב אשר אין באפשרותו לשלם את חובו. במצב שכזה תיערך חקירה של אותו כונס נכסים בה יאסוף את כל המידע הדרוש על הכנסותיו והוצאותיו של החייב ובנוסף ייאסף מיידע על נכסיו השונים במטרה להביא לכתב את יכולותיו הכלכליות לכסות את חובותיו לנושים השונים.
הליך פשיטת רגל אינו הליך פשוט והוא דורש מכונס הנכסים בדיקה מעמיקה וקפדנית ביותר על נכסיו ויכולותיו הכלכליות של החייב לרבות כניסה לפרטים אישיים כגון חשבון בנק, נכסים, ביטוחים ועוד. פשיטת רגל אינה הליך שגרתי וחייב פסיקה של בית המשפט על מנת לקבל זכאות להכרזה על פשיטת רגל.