תשעה חודשי הריון
מדובר ללא ספק באחת התקופות היפות בחייה של אישה, עם זאת, הריון הוא תקופה מכוננת גם עבור חייו ובריאותו העתידיים של העובר. המשאבים הרבים הנדרשים מהאישה ההרה צריכים להיות מפוצים ע"י לא מעט חומרי בניין נכונים, בתקופה הרלוונטית, ע"מ שגם לאם וגם לעובר תהייה אפשרות מירבית להגיע להריון אופטימלי מבחינה ביולוגית,כזה שיאפשר לעובר לקבל כל מה שהוא יכול בחודשים קריטים אלו.
קיימים כיום תקנים חמורים וקפדניים המנוסחים במחלקות שונות ומעודכנים בהתאם למחקרים המתאספים. רשימת התוספים, הכוללים ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן ואבות מזון למינהם ארוכה. ואולם, ישנם 2 תוספי מזון אשר חשיבותם נזכרת שוב ושוב בכתבות ומחקרים שונים, אלו הם "אומגה 3 בהריון" ותוסף סידן. בכל מה שקשור לתוספי אלו ישנו מגוון רחב של מקורות, אשר נבדלים במידת הזמינות שלהם לגוף, התוויות השימוש בהם, התועלת ומידת הספיגה שלהם בגוף.
שמן דגים בהריון?
הדיון לגבי "נחיצות תוספי מזון בזמן הריון" מאחורינו במובן זה שכמעט ואין גורמים בתחום המקצועי אשר מתכחשים לצורך המיוחד של האישה ההרה בתזונה מותאמת לחודשי ההריון. הדיון מורחב היום לשאלה " אלו תוספי מזון בהריון צריך לקחת?".
כאמור, חומצות שומן אומגה 3 ותוסף סידן נמצאים במקום טוב ברשימה כזו, ולעיתים בראשה. נשאלת השאלה מה מועיל אומגה 3 לעובר? ומה תפקידו של הסידן?
כדי להבין טוב יותר את תפקידם עבור העובר כדאי תחילה להבין במה הם מועיליםבאופן שוטף.
אומגה 3: מהווה חלק חשוב במעטפת התא("ממברנה"), נקשר בהפרעות קשב וריכוז, כולסטרול, בריאות המוח ועוד.
סידן: מהווה את הבסיס לשלד.
מקור טוב וזמין לסידן הוא "סידן ציטראט".
קל לראות שתועלות כאלו אשר קשורות בגוף האדם הבוגר חשובות באותה מידה ואף יותר בגופו של עובר אשר נמצא בשלבי "בנייה" בסיסיים כל כך!
אם נחשוב לרגע על תוגי התאים המתהווים בגוף העובר נבין כי הם לא שונים מהתאים המרכיבים אותנו, יתרה מכך, תהליכים המתרחשים בשלבים מודקמים כאלה יכולים לעצב את המערכת הביולוגית העתידית של התינוק בעתיד.
מהן ההשלכות של חוסרים בתומרי הזנה בתקופת ההריון?
מאחר וגוף האישה מספק את התצרוכת של העובר, ייתכן והביטוי לחוסרים יהייה אצל האישה ההרה.
במחקר שבוצע בנושא "דיכאון שאחרי לידה" למשל, נתגלה כי נשים אשר צרכו אומגה 3 במהלך ההריון היו חשופות פחות לדיכאון!
דיי בהצצה במחקר כדי לקבל מושג לגבי תועלות צריכת תוסף אומגה 3.
פשתן:
יתרון: מכיל מעל 50% של אומגה 3 צמחי הנקרא גם "חומצת שומן אלפא לינולנית".
חסרונות: עשוי להכיל פיטו אסטרוגנים ובנוסף מתחמצן במהירות.
שמן דגים:
יתרונות: מכילים כמות טובה של "אומגה 3 דגי" המצוייה במוח ותורמת להתפתחות המוח.
חסרונות: שמן דגים עלולים להכיל חומרים מסוכנים שמקורם באוקיינוסים, בהם מסרטנים או גורמים למומים בלידה.
מרווה מרושתת:
מדובר במקור חדש מאוד יחסית לאומגה 3 במובן הזה שהוא נתגלה ופותח במכון ולקני רק בעשור האחרון במדינת ישראל והוא נותן מענה מצויין הן לבעיית חשש הזיהום בתוספי שמן דגים, והן לבעיית היציבות במקורות צמחיים אחרים כגון פשתן.
מרווה מרושתת מכילה בזרעיה שמן המכיל כחמישים אחוז חומצת שומן אלפא לינולנית ובנוסף ויטמינים ונוגדי חמצון נוספים.
כדי לסכם ניתן לומר היום כי ישנם מקורות רבים של אומגה 3.
כדי לתת מענה מירבי לאם ולתינוק כדאי לקחת בחשבון את כלל המרכבים של "תוספי מזון בתקופת הנקה". חשוב להיות מעודכנים ולדעת מה הבעיות של ימנו והפתרונות של הקידמה! המשמעות של שמן דגים בעידן של זיהום סביבתי משתנה בהתאם לתנאים וכדאי לדעת מציעה הטכנולוגיה החקלאית של ימנו.