התמודדות עם צליאק
מדובר בהפרעה מטבולית כרונית.
הסימפטומים של מחלת הצליאק משתנה מאדם לחברו. סימפטומים שהם חמורים אצל אדם אחד יכולים לא להופיע כלל אצל אדם אחר.
השכיחות למחלה זו בא"י היא 1:1000.
במחלת צליאקו אין יכולת למערכת העיכול לעכל ולפרק חלבון מסוג אחד- גלוטן.
החלבון גליאדין מגרה את המערכת האימונולוגית בצורה לא תקינה וכתגובה לכך מערכת החיסון מתייחסת אליו כאל אויב ותוקפת את תאי רירית המעי.
מערכת העיכול מפרקת את רכיבי המזון בדרכים שונות והבסיס לפעילות תקינה של מערכת העיכול הוא ספיגה תקינה של מרכיבי המזון.
ליקוי ביכולת הספיגה עלול לגרום לתופעות מחסור ותופעות חמורות אחרות כגון- צליאק.
אבחון מחלת הצליאק היא ע"י ביופסיה של המעי הדק.
צליאק בד"כ מאובחן בשנים הראשונות(בגיל הרך), גיל ההתבגרות ולעיתים בעשור החמישי של החיים.
סימנים מאפיינים למחלת צליאק:
· שלשול או עצירות
· כאבי בטן / בטן נפוחה. נקראת גם כרסת.
· עודף גזים
· צואה שומנית ובעלת נפח
· כאבי ראש
· אי שקט ועצבנות
· עייפות כרונית
· חולשות
· עצמות שבירות, כאבי עצמות
· אנמיה / איבוד דם
· בצקות
· גירוד בזרועות וברגליים / פצעים בפה
· עיקצוץ באצבעות והבהונות
· אובדן משקל ומחסור בויטמינים, מינרלים ומלחים.
· ברוב המקרים נלווה לכך אי סבילות ללקטוז
הורדה מלאה של הגלוטן מהתפריט תביא להחלמת הציפוי הפנימי שבמעי וכך היעלמות סימני המחלה.
כמובן שהמחלה קיימת וחשיפה מחודשת לגלוטן תחזיר את תופעות המחלה.
מה אסור לאכול בצליאק?
דגנים ,מעדנים שהוספו להם קמח, נקניקים- כי מוסיפים לזה לחם.
שניצלים, דגים ועוף מצופה.
סוכר דגנים. מוצרים המכילים סוכר דגנים.
איטריות, שדקי מרק
אם קיימת גם אי סבילות ללקטוז- להוריד מוצרי חלב.
מה מותר לאכול בצליאק?
אורז, תירס שלא מכילים גלוטן.
תפוח אדמה, קטניות.
קמח נטול גלוטן- להכנת לחם.
עוגות, ביסקוויטים- נטולי גלוטן.
ביצים, בשר, שקדים, פירות וירקות.
מגבלה זו אינה מפריעה להתפתחות ילדים. אפשר לחיות ללא מוצרי חיטה- שהיא המוצר הכי אלרגני שיש.
הרי קמח חיטה לבן, לחם, איטריות ופתיתים הם קשים לעיכול גם לאדם בריא.
החלבון בתפוח אדמה הוא גדול יותר מאשר החלבון בחיטה. בתפוח אדמה יש ויטמין C ואילו בחיטה אין. גם כמות האשלגן גדולה כמעט פי 2 מאשר בחיטה.
הבעיה היא בעיקר חברתית. לילדים בגיל הרך קשה מאוד כי הם רואים את חבריהם אוכלים לחם, עוגות ואילו הם צריכים להסתפק בתחליפים.
תוספי מזון להקלה ולהבראת מערכת העיכול:
· מולטי ויטמין- השלמות תזונתיות.
· אבץ למציצה- להתחדשות רירית המעיים ולמערכת החיסון.
· אינזימי עיכול- לשיפור עיכול מזון ופירוק חלבונים. מפחית תחושת נפיחות.
· אצידופולוס- לחיזוק דופן המעי ולפעילות תקינה של מערכת החיסון.
כל טוב והרבה בריאות.