ריבית בנק ישראל
ריבית בנק ישראל היא הנגזרת מהמדיניות המוניטארית של בנק ישראל, הריבית נקבעת ומשתנה על-ידי החלטת נגיד בנק ישראל בכפוף למדיניות המוניטארית ויעדי האינפלציה שנקבעו מראש.
מטרתה של המדיניות המוניטארית של בנק ישראל היא להשיג יציבות מחירים באמצעות קביעת יעד אינפלציה לתקופה מסוימת, שנקבע על-פי תחזית פיננסית. כדי שבנק ישראל יעמוד ביעדי האינפלציה, הוא מגדיר את "ריבית בנק ישראל". נגיד בנק ישראל יכול בכפוף למדיניות המוניטארית ויעדי האינפלציה שנקבעו, להעלות ולהוריד את הריבית כדי לעמוד במטרות.
על-פי הגדרת בנק ישראל תגרום העלאת הריבית לריסון יחסי של הפעילות הכלכלית במשק ולהקטנת האשראי. ואילו הורדה של הריבית תביא לידי הגדלת האשראי במשק ולעידוד הצמיחה.
כאמור, הריבית הנקבעת על-ידי בנק ישראל היא הריבית שהבנקים המקומיים משלמים לבנק ישראל על גיוס ההון מבנק ישראל. לכן הפחתת הריבית תעודד את הבנקים "לקנות" כסף. ראוי לציין כי הבנקים המקומיים משתמשים בריבית בנק ישראל כבסיס על הלוואות, קרי הלוואת הפריים.
למעשה, נגיד בנק ישראל יכול לשנות את הריבית בכל יום עסקים על-פי צורכי השוק, ריבית בנק ישראל היא ריבית יומית. אך המגמה היא לפרסם את השינוי בריבית (אם יש שינוי) פעם בחודש. ביום שני האחרון של כל חודש, כאשר הריבית נכנסת לתוקף ביום חמישי של אותו שבוע.
כעת נציג שתי דוגמאות בעניין החלטת נגיד בנק ישראל בנוגע לריבית.
דוגמה א':
נגיד בנק ישראל החליט על-פי המדיניות המוניטארית כי בחודש אוגוסט 2008
תעלה הריבית מ- 3.5% ל- 4%.
הסיבות להחלטה:
- חריגה מיעדי האינפלציה.
- יציבות המערכת הפיננסית.
- יציבות מחירים.
דוגמה ב':
בסוף חודש ינואר 2009 החליט הנגיד להפחית את הריבית במשק מ-1.75% ל- 1%, רמת הריבית הנמוכה ביותר זה שנים.
הסיבות להחלטה:
1. תוספת כוח למשק כדי להתמודד כיאות עם המשבר הכלכלי.
2. הוזלת עלויות האשראי.
3. שמירה על יעדי האינפלציה.
4. עידוד התעסוקה והצמיחה במשק.
כאמור, מדינת ישראל נפגעת באופן ישיר ועקיף מהמשבר הכלכלי הגדול שפקד את ארה"ב ואת מדינות העולם כולו (2008). כל מדינה ומדינה על-פי המדיניות המוניטארית שלה מנסה "להחזיק מעמד" בסערה הכלכלית ולקבל החלטות מתאימות כדי להחזיר את אמון הציבור במשק ואת האיזון הפיננסי.
ההחלטה לקבוע את גובה הריבית היא החלטה כבדת משקל בעיקר בזמנים קשים. יש לציין כי הוזלת הריבית תגרור בעקבותיה השלכות כלכליות עתידיות.
כיצד משפיעה ריבית בנק ישראל על ההלוואה שקיבלנו?
ריבית בנק ישראל היא הריבית שמשפיעה באופן ישיר על גובה ריבית הפריים. כלומר, הלוואה במסלול הפריים מושפעת מערך ריבית בנק ישראל. ככל שריבית בנק ישראל תעלה, כך תעלה באופן יחסי גם ריבית הפריים, ולהפך. ריבית הפריים היא הריבית של בנק ישראל בתוספת של 1.5% (נכון להיום).