ישראל – ארץ של אפשרויות ופוטנציאל
מרק קדם (מנהל קשרי לקוחות, אושן רילוקיישן, ישראל) משתף את קוראיו במידע המייחד את המדינה, טרנדים נוכחיים ותחזיות לשנה הקרובה.
סקירה כלכלית:
בשנת 2009, ישראל סבלה מן המשבר בו-זמנית עם שאר העולם, והדבר השפיע על כל ענפי הכלכלה, כולל ניוד עובדים (רילוקיישן) ברמה הבינלאומית. הייצוא הצטמצם, ההשקעות מחו"ל צנחו, משקיעים זרים הפכו נדירים, וההיי-טק – אחת ההצלחות העיקריות של ישראל וספינת הדגל הכלכלית שלה -- נכנס לתקופה של אי-וודאות זמנית. מספר התחלות הבנייה קטן, והאבטלה גברה. בסוף שנת 2008 ותחילת 2009 ישראל נאלצה לפתוח במבצע צבאי ברצועת עזה, והדבר לא בישר טובות לכלכלת ישראל. אחת התוצאות המיידיות של צעד זה היה נפילה חדה בתיירות נכנסת. לעומת זאת, החדשות הטובות הן שהממשלה לא התבקשה להתערב ולהציל שום חברת ביטוח, שום בנק או שום חברה גדולה אחרת. פרט למקרה של בנק גדול אחד שנאלץ למחוק סכומים ניכרים בניירות ערך שהתבססו על משכנתאות-לדיור בשוק האמריקאי, בקווים כלליים הבנקים בישראל החזיקו מעמד. בישראל שפע של מיזמים בתחום התשתיות, ונמשך פיתוחם של פרוייקטים חדשים. בין אלה אפשר למנות כבישים וגשרים חדשים, המנהרה שתקשר את צידה האחד של חיפה עם הצד השני (שש מאות פועלים זרים מסין עמלים על כך), הרחבת רשת מסילות הברזל, ועוד; כאשר מטרתם המוצהרת של המיזמים הגדולים היא ליצור תעסוקה ולצמצם את האבטלה.
כלכלת ישראל הוכיחה עצמה כאחראית וגמישה, בעלת יכולת התאוששות. בין הסיבות לכך הנהגה מפוכחת ורצינית מצד הממשלה והבנק המרכזי, וכן שיתוף פעולה בין הגורמים השונים. אפשר לתאר את כלכלת השוק בישראל כגמישה, בעלת אוריינטציה גלובאלית, עם הפנים לשוק הבינלאומי, ומתקדמת מבחינה טכנולוגית. במרוצת שני העשורים האחרונים ישראל עשתה לעצמה שם בזכות היכולות הגבוהות שלה בטכנולוגיה עילית, בפרט בטלקומוניקציה, טכנולוגיית מידע, אלקטרוניקה ומדעי החיים. במשך עשרים השנים האחרונות, ישראל, בעלת אוכלוסיה של 7 מליון נפש בלבד, דורגה בין חמשת השווקים המתעוררים בעלי קצב הצמיחה המהיר ביותר בעולם.
כלכלת ישראל – מבט מהיר |
מטבע |
שקל חדש – ש"ח - NIS |
שנת כספים |
שנה קלנדרית |
ארגוני סחר |
BIS, EBRD, IADB, ICC, IMF, ISO, ITUC, OECD התקבלה ביוני) 2010), WCO, WFTU, UNWTO, WTO |
תוצר מקומי גולמי |
206.9 מיליארד דולר ארה"ב |
צמיחה בתוצר מקומי גולמי |
4.2% |
תוצר מקומי גולמי לנפש |
US$ 28,900 (שנת 2008) |
אינפלציה (מדד המחירים לצרכן) |
3.9% (שנת 2009) |
כוח העבודה (לפי עיסוק) |
חקלאות (2%), תעשייה (16%), שירותים (82%), אבטלה: 7.2% (נכון ל- 2010) |
ענפי ייצור עיקריים |
מיזמי טכנולוגיה עילית (כולל תעופה, תקשורת, תכנון וייצור ממוחשבים, מכשור טכנולוגי רפואי, סיבים אופטיים), מוצרי עץ וניר, אשלג ופוספטים, מזון, משקה וטבק, מלט, בנייה, מוצרי מתכת, מוצרים כימיים, פלסטיק, עיבוד יהלומים, טקסטיל והנעלה. |
תחזית כלכלית לשנת 2011:
ישראל, אשר שרדה את המשבר הכלכלי הגלובאלי טוב יותר מהרבה ארצות אחרות, תהייה אחת המובילות בצמיחה כלכלית של שנת 2010-2011, לדעתם של בכירי האנליסטים של שוק ההשקעות. סביר להניח שערכו של השקל ימשיך לעלות כנגד מטבעות חשובים אחרים. שיעור הצמיחה בתוצר הלאומי הגולמי צפוי לזנק ל- 3 אחוז בשנת 2010 בהשוואה לכמעט אפס בשנת 2009 . האנליסטים גם צופים שהצמיחה בישראל תזנק ב- 50 אחוזים נוספים בשנת 2011 ותגיע לקצב בריא של 4.7%, בעזרת גידול בצריכה והגידול המצופה בייצוא ויבוא. רוב האנליסטים סבורים שקצב האינפלציה ימשיך לעלות ויגיע לשלושה או ארבעה אחוזים במרוצת השנתיים הקרובות. בנק ישראל חוזה ששער ההמרה של השקל מול הדולר ירד ל 3.40, רק מעט גבוה יותר מהשער הנמוך ביותר מזה 12 שנה כפי שהיה בשנה שעברה. האנליסטים לעומת זאת מצפים שהשער יעלה מעל ארבעה שקלים לדולר, ובעת כתיבת שורות אלה הוא עומד על קצת מעל 3.8 ש"ח לדולר. שער נמוך יותר עלול להשפיע לרעה על הייצוא, כיוון שלחברות יהיו פחות שקלים על כל דולר או יורו שהם מקבלים מחו"ל.
שוק הנדל"ן
עד כה, ניסיונות הממשלה לעצור את העלייה במחירי הנדל"ן בישראל לא הוכתרו בהצלחה. הנתונים שפורסמו על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מראים שמחירי הדירות בישראל טיפסו בהדרגתיות ובעקביות ב-18 החודשים שחלפו מאז תחילת 2009, ועלו ב-17.4%. בחודשים האחרונים הודיעה הממשלה על תוכניותיה להלחם במצוקת הדיור, במחסור בדירות בשוק הנדל"ן, שגרם לעליית מחירים בשל ההיצע שלא מדביק את הביקוש. במסגרת מאמצים אלו, יצאו מכרזים לקבלנים וקבוצות רכישה לצורך קניית קרקעות במטרה להציף את השוק, בשלב הראשוני, ב 6,533 דירות חדשות, במטרה להוריד את המחירים ולהפוך את המגמה. במבט אל המגמות העתידיות בשוק הנדל"ן בישראל, יזמים וקבלנים צופים שמחירי הדיור יעלו בצורה מתונה יותר במרכז הארץ בהשוואה לשנה שעברה, ויעלו יותר בפריפריה. מתווכי דירות, סוכני מקרקעין וקבלנים צופים שמחירי יחידות דיור יעלו בממוצע ב 10% עד 15% השנה, כיוון שתעבורנה כמה שנים עד שמאמצי הממשלה להתמודד עם המחסור בהיצע ישאו פרי ויהיו בעלי השפעה ממשית מתמשכת. כתוצאה ישירה של המצב בשוק קניית הדירות, חלה גם עלייה מתמשכת בשוק הדירות להשכרה, מאחר שאנשים רבים יותר מוכרים את דירתם (בשל הביקוש המוגבר) במקום להציע אותה להשכרה. מחירי דירות להשכרה בערים תל אביב וירושלים זינקו לשמיים בשנה האחרונה, בשעה שערים אחרות כמו חיפה, הרצליה ואשדוד חוו עלייה מתונה יותר. דו"ח מן התקופה האחרונה הצביע על כך שהמחירים בחלקים מסויימים של תל אביב עלו אפילו על המחירים במנהטן, ניו יורק. השפעות עונתיות מורגשות אף הן, כאשר המחירים מגיעים לשיא ביולי ואוגוסט.
היי טק
הפריחה של הסקטור הטכנולוגי בישראל זיכתה את הענף בכינוי "עמק הסיליקון השני", הודות לשילוב רב-העצמה של חברות היי-טק וחברות פארמקולוגיות חדשניות ופורצות דרך, ומוסדות מחקר בעלי שם בינלאומי כמו מכון וייצמן למדע והטכניון. ישראל מהווה אבן-שואבת לענקי הטכנולוגיה בעולם כגון אינטל, י.ב.מ ןמיקרוסופט שמחזיקים כאן מרכזי פיתוח גדולים, אך גם הצמיחה מקירבה חברות מקומיות כמו טבע – יצרנית התרופות הגנריות הגדולה בעולם – וכן אלביט, אמדוקס ונייס, לדוגמא. בישראל נמצא הריכוז הגבוה ביותר של חברות היי טק בעולם כולו אחרי עמק הסיליקון, ומספר גדול יותר של חברות רשומות בנסד"ק מאשר בכל מדינה אחרת להוציא צפון אמריקה. את העובדה הזו אפשר לזקוף, חלקית לפחות, לזכות מאגר כוח האדם המיומן והמשכיל – המשאב הטבעי היקר ביותר של ישראל.
מדיניות הגירה והעובדים הזרים
בשנים האחרונות השלטונות פתחו במאבק נגד העובדים הזרים הבלתי חוקיים, שמספרם מתקרב, על פי הערכות אחרונות, ל 300,000 . בישראל עובדים זרים מארצות רבות, מאפריקה ואסיה בעיקר, אך גם ממזרח אירופה. מבחינה חברתית, תופעה זו יצרה מצבים מעניינים בחברה הישראלית ומוסדות החוק והמשפט שלה, כמו למשל, לאחרונה, העצומה נגד גירוש ילדי עובדים זרים, שנולדו בישראל, לארצות המוצא של הוריהם. אחד מעמודי התווך שעליהם הוקמה מדינת ישראל הוא עיקרון לפיו אזרחי ישראל אמורים להיות יכולים לפרנס את עצמם בכבוד ולמלא את צורכי התעסוקה של המדינה. המציאות הנוכחית בה יש שפע של עובדים זרים, חוקיים ובלתי חוקיים כאחד, מערער עיקרון זה. הממשלה בטוחה שכאשר העובדים הזרים יעזבו את הארץ, המשכורות יעלו וישראלים צעירים, שאין בהם מחסור, יעבדו בכל מיני עבודות שכיום הם נרתעים מהם. אם אמנם כך יקרה, אין לדעת. עובדים זרים בתעשייה (בהיי-טק בעיקר) חייבים להיות בעלי אשרת עבודה (ב'1) כדי לעבוד בישראל, ומעסיקיהם הישראלים נדרשים לתת חסות לבקשה ולעבור תהליך קפדני ויקר כדי לקבל היתר העסקת מומחה זר. אחד הדברים העיקריים שעל המעסיק להוכיח הוא שלא ניתן לאייש את המשרה בעובד ישראלי. ואחרי שהוכיחו זאת, עליהם להתחייב התחייבויות שונות, כולל תשלום שכר שהוא לפחות כפול מהשכר הממוצע במשק, להעמיד לרשותו מגורים הולמים ולהסדיר בעבורו וביטוח רפואי. האשרה שניתנת היא לשנה אחת, ויש לחדש אותה בתום השנה, אך לא יותר מאשר לתקופה כוללת של חמש שנים. אי ציות לחוקי ההגירה גורר תוצאות חמורות הן לעובד והן למעסיקו, ועשוי לכלול הן קנס והן גירוש.
ענף הרילוקיישן
רילוקיישן – ניוד עובדים אל ישראל וממנה – הוא תהליך נפוץ בישראל ומתרחש בקנה מידה גדול. אצל חברות רבות, מרכזי המחקר והפיתוח נמצאים בישראל בעוד שמרכז המכירות נמצא באירופה, אסיה או ארה"ב. בשנים האחרונות קיימת גם נטייה להעביר את ההנהלה והמשרד הראשי אל מחוץ לישראל. כתוצאה, רילוקיישן הוא תהליך נפוץ, אך אין להסיק מכך שנעשה שימוש נרחב בשירותי רילוקיישן. גם המצב הכלכלי בשנים האחרונות תרם לכך שחברות שוקלות מחדש את אופציית הרילוקיישן בחפשן אחר פתרון אחר לתהליך המקובל של העברת משפחה שלמה לארץ אחרת לתקופה של שנתיים-שלוש. רילוקיישן לישראל מושפע מאד מאירועים פוליטיים וצבאיים באזור ברמת המיקרו והמאקרו כאחד, ובשנים האחרונות היה שפע של אירועים כאלה, החל במלחמות בעירק ופקיסטן וכלה בהתקוממויות בשטחים הפלסטינאים והמלחמות עם חמאס ברצועת עזה ועם החזבאללה בלבנון. הן העובד המיועד והן החברות נאלצות לשקול מחדש את אפשרות הרילוקיישן בעתות משבר בישראל, ואם כי פעילות הרילוקיישן מעולם לא נפסקה לגמרי, אופיו של התהליך השתנה ותדירותו השתנתה בתקופות קשות. למעשה, עובד מחו"ל שמגיע לישראל לעתים מופתע מכך שישראל היא מקום נורמלי לחיות בו, נעדר סכנה ומתח מן הסוג המתואר בעיתונות ובתקשורת הבינלאומית. לישראל כל המרכיבים הנחוצים להפוך אותה למקום לרילוקיישן מוצלח ומספק – מזג אוויר טוב, נופים יפים ושפע של מקומות לתור בהם, מקומות קדושים לכל שלוש הדתות, אפשרויות דיור מעולות, בתי ספר טובים, שירותי בריאות מצויינים, וכן הקירבה לאיי הים התיכון ולאירופה. לפעמים קשה לשכנע את המועמד להסכים לרילוקיישן לישראל, ולפעמים נחוצה לשם כך עבודת-הכנה ואף ביקור מקדים. לעומת זאת קשה הרבה יותר לשכנע את העובד לעזוב את הארץ בתום התפקיד.
לסיכום
ישראל היא ארץ קטנה שלאו דווקא משפיעה על הכלכלה העולמית, אך לעומת זאת היא מדינה שמושפעת רבות ממצב הכלכלה העולמית. אם תשאל אדם שמבקר בישראל לראשונה מה היא התרשמותו, הוא עשוי לומר שהיא ארץ שטרם גמרו לבנות אותה! ואכן, בונים כאן כל הזמן, בכל מקום, כולל כבישים וגשרים חדשים, ערים חדשות, מסילות ברזל נוספות, בתים ובנייני דירות, קניונים ומרכזי קניות. עם זאת, אנו חיים במדינה הפכפכת בה אין לדעת מה יילד יום. מצד אחד אין מחסור באיומים על הקיום היומיומי, ומאידך יש הזדמנויות אינספור בתחום העסקים וההשקעות. מרק קדם (מנהל קשרי לקוחות, אושן רילוקיישן, ישראל) עובד בתחום הניוד הבינלאומי מזה עשר שנים, ומילא תפקיד מרכזי בפיתוח תחום הרילוקשיין בחברה שבאופן מקורי עסקה בשילוח ימי מקובל – אושן רילוקיישן. כיום, אושן רילוקשיין מגישה מגוון רחב של שירותי רילוקיישן תחת גג אחד, כך שהלקוח יכול לעבור את התהליך בידיעה שכל צרכיו מטופלים בצורה המקצועית והיעילה ביותר, וכי הוא מקבל תמורה מלאה לכספו. מוצאו של מרק מדרום אפריקה, אך הוא חי בישראל מזה 30 שנה. הוא בעל תעודת הסמכה GMS ומשתתף בקביעות במפגשים וקונגרסים בינלאומיים בנושא הרילוקיישן.