השפעת רישום פלילי על גיוס בני נוער לצבא
האם בני נוער בעלי רישום פלילי יכולים להתגייס לצבא?
באופן עקרוני התשובה היא – בהחלט כן.
שלטונות צה"ל בוחנים כל מועמד לגיוס, בעל רישום פלילי, באופן אישי כאשר ובהתאם לקריטריונים שונים.
צה"ל מקבל ממשטרת ישראל מידע אודות הרישומים הפליליים של מועמדים לגיוס וועדת סף צבאית בוחנת האם מדובר ב"נוער בסיכון" שהינו בעל יכולות להשתלב ולשרוד שירות צבאי.
וועדת הסף בוחנת מאפיינים מרכזיים של: תפקוד ברמה החברתית, תפקוד ברמה ההתנהגותית, תפקוד ברמה הרגשית ורקע משפחתי.
ההחלטה האם לגייס בני נוער בעלי רישום פלילי לצבא נסמכת על שיקולים ונתונים רבים ומגוונים, כגון: מוטיבציה להתגייס לצבא, פרופיל בריאות, נתוני בריאות הנפש ונתוני איכות.
צה"ל אף מתייחס להליך הפלילי עצמו – מועד ביצוע העבירה, חומרת העבירה, תדירות ביצוע עבירות פליליות, חוות דעת של שירות המבחן, פרוטוקול הדיון של בית המשפט לנוער וכן מידע אודות שיקום הקטין וחוות דעת מגורמי הטיפול.
הגיוס לצה"ל הינו שלב משמעותי בחייהם של בני הנוער אשר ישפיע על התפתחותם והתקדמותם בעתיד. לכן - מומלץ לפנות לעורך דין פלילי המתמחה בתחום הנוער לשם ייעוץ וליווי הן בהליך הפלילי והן טרם התייצבותו של הקטין בפני שלטונות צה"ל.
האם תיק פלילי פתוח מונע גיוס לצה"ל?
ככלל, תיק פלילי פתוח מביא להקפאת תהליך הגיוס לצה"ל עד לסגירתו או לסיום המשפט.
כלומר, אם לאחר החקירה במשטרה לא התקבלה הודעה על סגירת התיק או הודעה לפי סעיף 60א לחסד"פ (שימוע) או כתב אישום – התיק הפלילי פתוח.
אם זהו מצב הדברים, יש להתייעץ עם עורך דין פלילי ולבחון האם נכון לפנות למשטרה לשם זירוז טיפול וסגירת התיק או שמא בצעד זה הנזק יעלה על התועלת.
התקבל הודעה בנוגע לשימוע – יש לפנות באמצעות עורך דין בבקשה להימנע הגשת כתב אישום.
התקבל כתב אישום – יש לפנות לעורך דין ולנסות לבטל את כתב האישום או לעכב את ההליכים הפליליים.
עורך דין בעל ניסיון בטיפול בבני נוער יידע לייעץ מהי הדרך הטובה ביותר להתמודד עם ההליך הפלילי באופן שיצמצם את הנזק לקטין ויכשיר את גיוסו לצה"ל.