לשון קשורה ורפלוקס אצל תינוקות הינן שתי תופעות שכיחות יחסית שתינוקות והוריהם נאלצים להתמודד איתן. נבחן מהן שני התופעות הגורמים וההשלכות של שתי תופעות אלו.
מהו רפלוקס?
רפלוקס, בעצם היא תנועה של דברים מתוך הקיבה, אל הוושט ומשם היישר אל פה התינוק. זוהי בעצם פעולה הפוכה לפעולת האכילה. כשתופעה זאת מתרחשת, היא גורמת לצרבת לתינוק, האות וכאבים שונים. ברפלוקס, בעצם תכולת הקיבה יוצאת בהפרשות דרך הוושט אל גרונו של התינוק, ומשם החוצה דרך הפה. במקרים קשים של התופעה, ההפרשות הן תכופות, ומתרחשות מספר פעמים ביום.
דרכי איבחון
דרכי האיבחון של התופעה אצל תינוקות היא פשוטה יחסית, וניראת לעין. כאשר יש רפלוקס אצל תינוקות, זה מתאפיין בהרבה פליטות של התינוק, גוף נוקשה ומתכווץ של התינוק, צרבות תכופות, והתכווצויות כלליות של בית החזה של התינוק. יש נטייה לא להשכיב תינוקות שסובלים מהתופעה על הגב, מתוך חשש לפליטות שעלולות לבוא.
הגורמים
הגורמים לרפלוקס אצל תינוקות יכולות להיות שונות, נעמוד על כמה מהן:
· טונוס שרירים לא מאוזן אצל התינוק
· כאשר בית החזה של התינוק מכווץ, זה משליך גם על מערכת הבליעה של התינוק, וכך נגרמת בעיה בבליעה, שיכולה לגרום לרפלוקס
· שריר טבעתי אשר נמצא בין הוושט לבין הקיבה, ואחראי על הכנסת המזון לקיבה מתוך הוושט, ומניעת יציאת תוכן הקיבה החוצה אל תוך הוושט, אינו חזק מספיק, ולכן לא יכול לעצור את תוכן הקיבה לצאת החוצה אל הוושט. אם השריר מכווץ מדי, ולא נפתח כהלכה בעת הבליעה, יכול למנוע מהאוכל להיכנס מהוושט לקיבה, וכך הוא עולה חזרה למעלה, דרך הוושט לחלל הפה ויוצא בצורת הפרשות.
מהי לשון קשורה?
לשון קשורה הינה בעיה מולדת אצל תינוקות, שבה הרקמה אשר מחברת את הלשון לפה, ונמצאת בריצפת חלל הפה, קצרה מהנורמה שאמורה להיות. שכיחות הימצאות התופעה אצל ילדים היא כארבע מיקרים מתוך מאה תינוקות. התופעה נפוצה יותר אצל בנים מאשר אצל בנות, ואצל ילדים לאימהות מכורות לסמים.
השפעת לשון קשורה
כתוצאה מהופעת לשון קשורה אצל תינוקות, מתקצר חופש התנועה של הלשון אצל התינוק, ונפגעות יכולות בסיסיות וחשובות של התינוק כגון יניקה. לשון שאינה קשורה יכולה להישלף אל מעבר לשיניים, מגנה על פטמתה של האם ומחזקת את האחיזה בשד.
ד"ר דניאל שינהר הוא כירורג ילדים בבית חולים שיבא ומנהל פורום ברית מילה.