המלצות לתחזוקה נכונה של המחשב (חלק א')
שלום לכולם, במאמר זה אפרט קצת על כיצד ניתן לתחזק את המחשב הביתי\משרדי בצורה בסיסית ויעילה אשר כל משתמש יוכל לעשות זאת בעצמו ללא הזמנת שירות של טכנאי מחשבים ועל ידי כך לשמור על עבודה תקינה של המחשב לטווח יותר ארוך ולשימוש יותר יעיל וכמובן לצמצם את תדירות הזמנת טכנאי המחשבים הביתה.
נתחיל בעניין אשר מטריד הרבה אנשים והוא עניין האבק אשר מצטבר בתוך המחשב ומחוצה לו, רוב המשתמשים דואגים לנקות את חלקו החיצוני של המחשב כדי שיראה נקי וחדש אך אין בזה תועלת ללא ניקיון אבק פנימי אשר מצטבר בתוך המחשב.
לא רק המשתמשים אינם דואגים לנקות את האבק המצטבר אלא גם טכנאי מחשבים "עצלנים" אשר בהרבה מהמקרים אינם בודקים כלל את מצבו הפנימי של המחשב.
אז על מה האבק המצטבר משפיע אתם שואלים? ברוב המקרים הרבה מאוד פעמים האבק מצטבר בעיקר במאווררי המחשב היות והם אלה שיונקים ומוצאים אוויר (לכל מאוורר תפקיד שונה, חלקם מוציאים אוויר כדי להקל על החום, וחלקם מכניסים אוויר כדי לקרר את הרכיב הספציפי אליו הם מחוברים).
עם הזמן ועם הכמות האבק המצטברת עבודת המאוורר נחלשת ונהיית קשה יותר, עוצמת הרוח אשר אמורה לצאת מהמאוורר נחלשת ולכן אין הוא מבצע את העבודה אותה הוא אמור לעשות בצורה תקינה, בהרבה מקרים המאוורר גם מפסיק לעבוד כלל.
במחשבים ובמארזים סטנדרטיים קיימים בדרך כלל 3 סוגי מאווררים:
מאוורר למעבד, מאוורר למארז ומאוורר לספק הכוח (במידה ויש במחשב כרטיס מסך ייתכן כי גם לו יש מאוורר).
מאוורר המעבד - אפשר להגיד כי זהו המאוורר הכי חשוב, וגם הכי "אוהב אבק" במחשב, הבעיה הנפוצה ביותר במאוורר של מעבד היא סתימת המאוורר על ידי אבק שהצטבר והיות ולא כל המאווררים של המעבדים ברמה גבוה ישנם סוגים (מאווררים פשוטים) אשר נסתמים מאבק הרבה יותר בשל צורתם וחומרתם לאומת מאווררים "איכותיים", לכן כאשר פונים לטכנאי המחשבים שלכם לצורך הרכבת מחשב או החלפת מאוורר מסיבה כזו או אחרת מומלץ מאוד לדרוש מאוורר טוב ולא פשוט מדי.
כאשר מאוורר המעבד נסתם מאבק יכולת הקירור שלו יורדת בהרבה ונוצרת בהרבה מקרים ממש שכבת אבק אשר מונעת מהרוח לעבור אל גוף הקירור ולהגיע למעבד ובמצב זה המעבד מתחיל להתחמם הרבה יותר מרמת החום המומלצת ואז הבעיה המאוד מוכרת לנו מתחילה – המחשב זז לאט, והביצועים שלו יורדים היות ורמת החום של המעבד משפיעה מאוד על הביצועים.
אז המלצה ראשונה שלי אחרי כל ההסברים היא ההמלצה הבאה – קנו מיכל ספריי עם אוויר דחוס לניקוי אבק, מוצר זה נמכר כמעט בכל חנות לכלי בית, או ברשתות הגדולות כמו "הום סנטר", במידה ואתם מתקשים למצוא צרו אתנו קשר על ידי הפרטים בסוף המאמר, (המוצר עולה בממוצע בין 30-50 ₪).
אחת לשבוע פתחו את הדלת הצדדית של המחשב (כמובן שהמחשב יהיה מכובה ומחוץ לחשמל), ובעזרת הספריי אוויר דחוס רססו על המאווררים השונים ובעיקר על מאוורר המעבד, שימו לב כי מומלץ לא להפוך את מיכל האוויר הדחוס בזמן הריסוס היות ועלול לצאת ממנו נוזל (יש בתוכו גז) אשר יכול להרטיב את רכיבי המחשב, במקרה כזה אנא אל תפעילו את המחשב עד שלא יהיה יבש לגמרי.
האופציה השנייה במידה ואין באפשרותכם לרכוש מיכל אוויר דחוס, היא להשתמש בשואב אבק ביתי במקום ספריי האוויר ולעשות את אותה פעולה אחת לשבוע -שבועיים, ע"י פעולה בסיסית זו ניתן לשמור על אורך החיים של המאווררים השונים במחשב ועל שמירת ביצועים יעילים.
את הפעולה בצעו על כל המאווררים אשר נראים לעיין ושימו לב כי בחלק מהספקי בחשמל (בדרך כלל בפשוטים יותר) המאוורר שלהם חשוף בחלקו האחורי של המחשב ולא בחלקו הפנימי (במידה וברשותכם כרטיס מסך עם מאוורר בצעו את הפעולה גם עליו), השתדלו לא לגעת בצורה פיזית בחלקים השונים ולא לנתק שום דבר לצורך מניעת בעיות עתידיות.
עניין חשוב נוסף הוא בנושא מאוורר המעבד, על גוף המעבד לפני הרכבת המאוורר המיועד לו נמרחת משחה מיוחדת אשר מיועדת להעביר את קירור המאוורר בצורה יעילה ולהוליך את חומו של המעבד אל גוף הקירור, משחה זו מומלצת למריחה על ידי טכנאי מחשבים לכן אין אני ממליץ לפרק את מאוורר המעבד לבד!, אך כן אמליץ כי במידה וטכנאי מחשבים מתעסק במחשבכם דרשו ממנו לבדוק את מצב המשחה היות והרבה פעמים היא מתייבשת מעומס החום וגורמת לירידה בביצועים.
אלו ההמלצות לחלק א' של המאמר בנושא תחזוקת מחשב נכונה, לקבלת המלצות נוספות ניתן לקבל ייעוץ חינם ולפנות אליי במייל או בטלפון המופיעים מטה , אנא צפו בחלק ב' של המאמר לתחזוקת מחשב נכונה לקבלת הדרכה וטיפים נוספים.
כותב המאמר: יוגב מזרחי
לייעוץ טלפוני חינם לפני כל קנייה או הזמנת שירות של טכנאי מחשבים, תחזוקת מחשבים וקניית מחשב אתם מוזמנים להתקשר
[email protected] | 0544-57-47-35
קומפי פתרונות מחשוב – טכנאי המחשבים שלך, בקרו באתר:
WWW.COMPY.CO.IL
או בבלוג שלנו: www.blog.compy.co.il
יוגב מזרחי