לתכנון נכון של טיול חשיבות מרכזית בהצלחת הטיול.
תכנון נכון כולל:
1. בניית תוכנית מסע ITINERARY שתתאים ללקוחות. כך לצליינים יינתן דגש על אתרים נוצריים כגון הר האושר, כפר קנא, ירדנית – אתר הטבילה, הר תבור, בניאס, אתרים ברחבי העיר העתיקה וסביבתה כמו כנסית הקבר ודרך העינויים, אתרים ברשות הפלשתינית כגון יריחו וכגון כנסיית המולד בבית לחם. ללקוחות עסקיים יינתן ערך מוסף כדוגמת ארוחת גורמה ביקב או בבית בד אותנטי, לקבוצות רוכבי אופנים יינתן שילוב של רכיבה באתרים מרתקים, בנופים קסומים וברמת קושי שתתאים לקבוצה בשילוב סיור באתרים קלאסיים ברחבי הארץ, לטיולים בדגש יהודי יינתן משקל עודף לאתרים יהודיים כגון בית שערים, צפת, ציפורי, עמק איילון ושאר אתרי סובבי תנ"ך ומורשת ישראל וכיו"ב.
2. בניית תוכנית מסע ITINERARY ניתנת לביצוע – סוכני נסיעות, מורי דרך וחברות תיירות נכנסת רבות שוגות בתכנון הטיול ויוצרות תוכנית טיול שאינה ניתנת לביצוע. תוכנית המסע ה ITINERARY הוא החוזה בין המארגן לתייר ועל המארגן חלה החובה לוודא כי התוכנית ישימה. כך למשל, יש להתחשב בתכנון הטיול בשעת הגעת הקבוצה – כך למשל קבוצה הנוחתת בנתב"ג בשעת לילה אין להתחשב ביום ההגעה כיום טיול היות ובשעת הגעתם ארצה כל האתרים סגורים למבקרים. כמו כן, קבוצה המגיעה ארצה ממעבר גבול עם שעות פתיחה מוגבלות (כגון טיולים מירדן – מגשר אלנבי) – תכנון הטיול חייב לקחת בחשבון את שעות פתיחת וסגירת מעבר הגבול על מנת למנוע מצב שבו הקבוצה תגיע למעבר הגבול סגור ונעול (ההשלכות עלולות להיות הרות גורל במיוחד אם בשל טעות שכזו של מארגן הטיול הקבוצה תפספס טיסה בינ"ל חזרה הביתה...). דוגמא נוספת הינה הימנעות משיבוץ אתרים בימים הם אינם פתוחים למבקרים – כך למשל יד ושם סגור למבקרים בשבת, כפר קנא סגור ביום ראשון ע"פ רוב, הר הבית סגור לאלו שאינם מוסלמים בימי שישי ובכותל לא ניתן לצלם תמונות בימי שבת – חשוב עד מאוד להימנע מטעויות כדוגמת אלו...טעות הרת גורל נוספת בה נוטים מארגני תיירות נכנסת לא מנוסים לשגות הינה בדחיסת התוכנית ביותר אתרים ממה שניתן לכלול ביום טיול (או בהכללת אתרים במרחק גיאוגרפי רב מידי דבר היוצר תוכנית בלתי אפשרית)... דוגמא אחרונה בהקשר זה הינה הכללת תוכנית מסע במהלך יום כיפור או לקיחה בחשבון של כניסת או יציאת קבוצה ביום כיפור את הארץ – טעות נפוצה שעלתה למארגני תיירות נכנסת רבים הון.
3. אשרות – על מארגן התיירות הנכנסת לדעת אם הלקוח או קבוצתו מונה תיירים החייבים בהנפקת אשרת כניסה – ויזה לישראל ואם כן – במידה ומדובר בקבוצה על מארגן התיירות לפעול בנושא אל מול משרד הפנים ובמקרה של בודדים – עליו לדעת להפנות את התייר לקונסוליה הישראלית הקוולנטית לצורך הנפקת אשרת כניסה. נושא הדרכונים הינו נושא רגיש ביותר, חושב גם לדעת כי ביקורת הגבולות של ישראל מאפשרת לתיירים שאינם מעוניינים בחותמת ישראלית בדרכונם להחתים את כניסתם בדף נפרד (וכך לא תימנע כניסתם למדינות ערביות המסרבות כניסת כאלו שביקרו בישראל).
4. בחירת הצוות הנכון – בחירת הנהג ומורה הדרך הנכונים הינם הערובה הראשית להצלחת הטיול. מורה דרך איכותי ונעים הליכות ובעל ידע רב יבטיח ע"פ רוב את הצלחת הטיול בארץ, מורה דרך שכזה אף יפתור בעיות בזמן אמת מבלי שהתייר יחוש שהתעוררה בעיה כלל. מצד שני, מורה דרך בלתי מיומן, שאינו אדיב או עם ידע חסר יוכל בקלות להפוך את הטיול לכישלון של ממש. שילוב נהג תיירות אדיב, נחמד, דובר שפות והמקפיד על ניקיון האוטובוס הינו בעל חשיבות עצומה גם כן. נהג קטנוני, ממורמר, לא אדיב ולא נחמד עשוי לגרור תלונות ומאנות רבות מצד הלקוחות ובכך לגרום לכשלון הטיול.
5. בחירת המלון הנכון – בבחירת המלון טמונות סכנות רבות. יש לקחת בחשבון בבחירת המלון את מיקומו (מרכזי או לא), כשרות (יש או אין כשרות ואיזו – למשל המלון הסקוטי בטבריה אינו כשר אם כי מדובר במלון מרהיב), האם המלון מתיר הכנסת בעלי חיים? האם המלון הינו מלון שהעישון בו אסור כליל (ראה מצפה הימים..), האם רמת המלון תואמת את צרכי ודרישות התייר?, האם המלון מספק תמורה הולמת למחיר?
לסיכום, תכנון טיול לתיירים הבאים ארצה אינה משימה קלה כלל ועיקר. לא משנה אם מדובר ב PILGRIMAGE TOUR ב- ONE DAY TOUR TO JERUSALEM בתיירות עסקית או בטיול אופנים CYCLING TOUR IN ISRAEL – כל טיול דורש תכנון, תכנון הטיול דורש ידע ומעבר לכך דורש הבנה לצרכיו של התייר עבורו הטיול מתוכנן