תמ"א 38 בלי עזרה של אף אחד?
בפרויקטים של תמ"א 38 טמון כסף רב, ישנם דיירים שלא רוצים לחתום הסכם עם שום יזם. הם רוצים לעשות את הפרויקט בעצמם ולהרוויח ממכירת הדירות. איך זה יסתיים, עוד אי אפשר לדעת.
קצת נקודות בעד ונגד.
אז נתחיל מהחיובי, כאשר הדיירים הם היזמים, הרבה פעמים קל יותר להגיע להסכמה. אין אינטרסים זרים של יזם וההתקדמות עשויה להיות יותר מהירה יותר (אני מתכוון רק להשגת הרוב דרוש).
בנוסף המוטיבציה לביצוע הפרויקט עולה וזאת בשל הרווחים הגבוהים הצפויים בגמר הבנייה.
מבחינת מימון לדיירים עשוי להיות יותר קל להשיג מימון בגלל שהנכסים רשומים על שמם ולבנקים יהיה מה לשעבד.
עד כאן הצד החיובי, ועכשיו בחזרה למציאות. להיות יזם של תמ"א 38 זה מקצוע הדורש מומחיות ברמה הגבוה ביותר. אפשר לראות עדות חיה לכך במספר הפרויקטים המצומצם שיצא אל הפועל עד היום בישראל.
היזם נדרש לעבוד מול הרשויות, לעמוד בדרישות רבות של מהנדס העיר, לעבוד מול אנשי מקצוע שונים, להשיג אישורים וזו רק ההתחלה. בנוסף המימון שיש להשיג לפרויקט בסדר גודל כזה גדול ודרוש תכנון תקציבי ברמה הגבוה ביותר. גם ניהול הדיירים עצמם דורש מקצועיות ויכולת ניווט של הקבוצה לקבל החלטות נכונות.
מעל הכל מדובר במשרה שלוקחת הרבה זמן. דייר לא יכול להחליט שהוא לוקח על עצמו פרויקט בסדר גודל כזה ומשקיע בו שעה בשבוע, מדובר על עבודה יותר אינטנסיבית ויותר דורשנית.
לסכום אני חושב שהיוזמה של דיירים להשקיע בתמ"א 38 ולבצעה בעצמם היא יפה אבל רחוקה מלהיות מעשית. חלק קטן מהדיירים אולי יצליחו אבל זה יהיה חלק קטן מאד.