מאמר - האתר הראשי להפצת מאמרים וקידום מקצועי
כניסה למערכת כותבי מאמרים כתיבת מאמר חיפוש מאמר מאמרים
 
 
 

עונות השנה רפואה סינית

בריאות טובה ועונות השנה על פי הרפואה הסינית

/ גיא קארו-סיגל

בריאות טובה ועונות השנה רופאה סינית

כבר לפני אלפי שנים, הסינים הקדמונים הביטו סביבם על בני האדם, על הטבע, על העולם, על החי, על הצומח, ועל הדומם, וראו שבכולם קיים מאפיין משותף: שינוי.
הכל בתנועה, כל הזמן משתנה, לא קבוע. כל מה שנוצר, גדל, נשחק, ונעלם. תמיד בתנועה מתמדת. הדבר נכון לגבי בני אדם - נולדים, גדלים, מזדקנים, מתים. הדבר נכון לגבי כל החיות, כמו גם לגבי כל העצים והצמחים. אותם חוקים פועלים גם על הדומם - ההרים, הנחלים, הימים. הכל בתנועה. נוצר, ונעלם עם הזמן. מכך למדו הסינים שגם בני האדם הם חלק מהטבע. לא מעל הטבע, לא מחוצה לו, אלא חלק מהטבע, חלק מהיקום.
הסינים סברו שכמו שבטבע רואים צמחים או בעלי חיים שהסתגלו היטב לסביבה שלהם והם חיים בטוב, גם בני האדם צריכים להסתגל לטבע ולהתאים את האופן שבו הם מנהלים את חייהם לטבע שסביבם, ואם במקביל לכך יחזקו את גופם, יוכלו בני האדם לחיות חיים בריאים וארוכים יותר.
מונחים על ידי הנחות ותובנות אלו, הסינים פיתחו שיטות לשימור וחיזוק הבריאות, האטת תהליכי הזדקנות, והארכת תוחלת החיים. שיטות אלו התפתחו לאורך השנים, כאשר משנה סדורה התגבשה ככל הנראה בין המאה השמינית למאה השנייה לפני הספירה, והמשיכה להתפתח לאורך השנים, כאשר רופאים שונים תורמים רעיונות חדשים, ובמרוצת השנים התפתחו שיטות שונות ומגוונות, הנשענות כולן על אותה התיאוריה של
הרפואה הסינית. במאמר זה אתייחס לשיטה אחת מתוך השיטות המסורתיות האלו-

אורח חיים בריא בהתאם לעונות השנה: השינויים בעונות השנה משפיעים באופן ישיר על חלק ניכר מהפעילות על פני כדור הארץ, וכן גם על בני האדם. לכן, על מנת לשמר את הבריאות, צריך לזהות את השינויים המחזוריים אשר מתרחשים בכל עונה, כל שנה, ולהתאים את פעולותינו אליהם. הרפואה הסינית מייחסת חשיבות רבה לשינויי העונות והאקלים, ומלמדת אותנו שבכל פעם שיתרחש שינוי בעונה ובאקלים, יהיה שינוי בגוף האדם, דבר אשר נובע מהיותנו חלק מהטבע. כשהטבע שסביבנו משתנה, הוא מאותת לנו שזה הזמן גם עבורנו להשתנות.
חלוקת העונות על פני השנה משתנה ממקום למקום, מאקלים לאקלים. בחלק מהמקומות בסין (ובחלק מהזמנים) התייחסו לארבע עונות (אביב, קיץ, סתיו, חורף), ובחלקים אחרים של סין התייחסו לחמש עונות, כאשר העונה הנוספת היא העונה הלחה שאחרי הקיץ החם, או עונה לחה לקראת סופו של הקיץ, עונה זו נקראת לעיתים "קיץ ארוך". בכל ארץ ואזור האקלים יכול להיות שונה, אבל העקרונות הם אותם עקרונות - התאמת אורח החיים לאקלים.

אביב - באביב, מזג האוויר מתחיל להתחמם, והטבע מתחיל להתעורר לחיים אחרי הקור של החורף. זוהי תקופה של נביטה, גדילה, התחלת התנועה וההתעוררות בטבע אחרי שנת החורף. בהתאם לכך הצ'י בגוף האדם, אשר בחורף זורם באזורים הפנימיים יותר, מתעורר גם הוא ומתחיל לצאת אל השכבות החיצוניות יותר של הגוף. בהתאם לכך הנקבוביות שעל העור מתחילות להיפתח אחרי שהיו סגורות במשך החורף (בחורף מזיעים פחות). על פי הרפואה הסינית, מערכת החיסון פועלת בין השאר גם על ידי פתיחת וסגירת הנקבוביות שבעור, וויסות טמפרטורת הגוף מהווה חלק ממערך ההגנה שלו. מכיוון שמדובר ב"פתחים" בגוף, מחלות יכולות לחדור אל הגוף דרך הנקבוביות. כיוון שהנקבוביות מתחילות להיפתח, אבל האוויר עדיין קריר לעיתים, הגוף יותר חשוף להידבקות ממחוללי מחלה מהסביבה. האביב הינו תקופת ביניים בין הקור לחום, והגוף עדיין נתון להשפעת החורף, כך שצריך לשמור על הגוף תמיד חם מעט יותר ממה שמרגיש שאפשר ללבוש. בהתאם לכך, גם לא כדאי לבצע יותר מידי פעילות גופנית בחוץ, למרות האקלים הנעים שיכול להיות מפתה. בעונה זו אנו רואים את היאנג שצומח מתוך היין - החמסינים של האביב הם דוגמא טובה לכך: התחלה של יאנג - חום, בתוך היין - קור.

באביב, על פי הרפואה הסינית, האדם מרגיש נינוח אבל מעט עצל, דבר שנקרא לעיתים בסינית "ישנוניות של אביב". בתקופה זו מומלץ לקום מוקדם בבוקר וללכת לישון מוקדם בלילה, וללבוש בגדים חמימים ולא הדוקים. הליכה איטית ורגועה (או פעילות גופנית איטית ורגועה אחרת) תהיה פעילות גופנית מתאימה בזמן זה. מבחינה נפשית, הסינים אומרים שבאביב האדם צריך להיות אופטימי ועם ראש פתוח לקבל רעיונות חדשים ושינויים חדשים. מבחינת תזונה, באביב כדאי לשלב בתזונה מזונות מעט חריפים וחמים, ולהימנע ממזונות קרים ולא מבושלים.

קיץ - בקיץ מזג האוויר חם.על פי הרפואה הסינית, בתקופה זו יש שיא של חום, תנועה מהירה, פעילות רבה. בתקופה זו הטבע בשיא פעילותו, אנרגיות היאנג מגיעות לשיאן, וגם בני האדם נוטים להיות בפעילות רבה. לכן, על מנת להתאים את אורח החיים לעונה, יש ללכת לישון מאוחר ולקום מוקדם- זהו הזמן בו היום ארוך מאוד והלילה קצר מאוד. אם במחשבה ראשונה זה נשמע מוזר לישון פחות בתקופה זו, אפשר להסתכל על הטבע- על הציפורים למשל - שפועלות בהתאמה לאורך היום ופעילות בקיץ יותר מאשר בחורף. אנשים רבים, במיוחד צעירים, עושים זאת גם הם מבלי להקדיש לכך מחשבה. זהו זמן שבו כדאי לבצע פעילות גופנית רבה, במיוחד בחוץ בשעות הבוקר או אחר הצהריים-לפנות ערב, כאשר פחות חם, פעילות שיכולה להיות אינטנסיבית.
בקיץ, על פי
הרפואה הסינית, יש נטייה יותר לכעוס ולהתעצבן, ולכן יש לנסות לשמור על סובלנות וסבלנות.
מבחינת תזונה, יש להפחית באכילת מזון מריר העלול לעורר יותר מידי אש (במיוחד קפה, וכן מזונות קלויים אחרים, כמו גם עישון), ולאכול מעט יותר מזון חריף המפעיל את הריאות - חריף ש"עולה לאף" דוגמת חזרת, צנון, צנונית, ווסאבי, ולא חריפות שיורדת לגרון דוגמת פלפל חריף.

"קיץ ארוך" - באזורים הטרופיים קיימת עונה נוספת שהינה חמה, אך גם לחה - עונת המונסונים. עונה זו נקראת לעיתים "קיץ ארוך". בארץ, כמו גם במקומות רבים אחרים, אומנם אין מונסונים, אך בחודשים אוגוסט וספטמבר הלחות גבוהה מאוד בחלקים נרחבים מהארץ, ולכן יתאימו במיוחד להגדרה זו - העונה הלחה. בעונה זו, בעוד היאנג (חום) מגיע לשיאו, היין (נוזלים) מתחיל לצמוח מתוך היאנג. בעונה זו יש שפע של פירות, וזה זמן טוב ליהנות מהם. בעונה זו מומלץ להפחית במזונות לחים וחמים כגון מזונות מטוגנים, מזונות שמנים וחריפים. הפעילות הגופנית צריכה להיות מעט יותר מתונה, יותר רגועה, ולתזונה מומלץ להוסיף מזונות בעלי ארומה חזקה, המעידה לרוב על יכולת להקל על הלחות.

סתיו - בסתיו, מזג האוויר מתחיל להתקרר, והטבע מתחיל בתהליך של התכנסות והכנה לקראת החורף. זוהי עונה של מעבר מחום לקור, ובדומה למה שקורה באביב, הגוף צריך להסתגל בהדרגה לשינוי. בקיץ אנרגיות היאנג זורמות באזורים החיצוניים של הגוף. עם בוא הסתיו, היאנג מתחיל להתכנס לאזורים היותר פנימיים של הגוף. מכיוון שהנקבוביות עדיין פתוחות, בזמן שבחוץ לעיתים קריר ולעיתים חם, הגוף חשוף יותר להידבקות ממחוללי מחלה מהסביבה. מסיבה זו מומלץ לנהוג הפוך מאשר באביב - ללבוש בגדים פחות חמים ממה שנראה נחוץ, ולבצע הרבה פעילות גופנית אינטנסיבית בחוץ. הדבר יתרום לעמידות הגוף ולמעבר חלק לחורף. מובן שיש להיזהר עם המלצה זו ולא לקחת אותה לקיצוניות. בסתיו יש ללכת לישון מוקדם ולקום מוקדם, כפי שמראה לנו השמש. מבחינה נפשית, עונת הסתיו קשורה לריכוז ורוגע. כשם שהטבע מתחיל להתכנס, להתארגן לקראת החורף אחרי ה"חגיגות" של הקיץ, כך הריכוז של בני האדם צריך להשתפר בתקופה זו - תקופה פרקטית, בה יש לעשות הכנות לקראת החורף (זה הזמן לתקן את הגג, לפני שנירטב בחורף).
מבחינת תזונה יש לצרוך מזון חם, מעט חמוץ, מעט מתוק ופחות חריף. כאשר החמיצות נועדה לעזור לתנועה של צ'י הריאות בגוף. במתוק הכוונה למתוק טבעי כגון אורז,תפוח אדמה, בטטה, לא סוכר...

חורף - בחורף, מזג האוויר קר, העולם כולו סטטי, מכונס, מוסתר. זהו הזמן שבו היין נמצא בשיאו, וזהו הזמן בו אנרגיות היין מוזנות ומתחדשות. כפי שקורה בטבע, כך גם בני האדם צריכים לנהוג: ללכת לישון מוקדם, ולקום מאוחר, לשהות יותר בבית ובמקומות סגורים ומוגנים ופחות בחוץ. ללבוש בגדים חמים ונוחים, ולהגן במיוחד על הצוואר, העורף, והגב העליון - האזור שהוא הכי פגיע לקור. מבחינת תזונה יש לאכול מזון מזין, עשיר, וחם (כמו מרקי חורף). הפעילות הגופנית בחורף צריכה להיות מתונה ולא אינטנסיבית, עם עדיפות לפעילות גופנית במקומות סגורים על פני פעילות בחוץ.

היום, בעולם המודרני, אנשים רבים מבלים את עיקר זמנם בתנאי מזג אוויר מלאכותי - מיזוג אוויר, תנורי חימום וכו', כך שמזג האוויר לא תמיד מתאים לעונה, ולכן זו תופעה נפוצה להיות חשוף לחימום מוגזם בחורף, או לקירור מוגזם בקיץ. כמו כן, מעברים חדים בין תנאי האקלים בפנים ובחוץ - חום לעומת קור, יובש לעומת לחות, הפכו גם הם לדבר נפוץ מאוד כתוצאה מהשימוש במיזוג אוויר. מעברים חדים אלו אינם מאפשרים לגוף להסתגל בצורה נאותה לאקלים, ויכולים ליצור "בלבול" בהסתגלות הגוף לאקלים. יש לקחת בחשבון שמיזוג האוויר משפיע בדומה לאקלים הטבעי ויכול באותה המידה לפגוע בעמידות הגוף בפני מחלות, ליצור מחלות של חורף בקיץ, או של קיץ בחורף. לכן, מומלץ לא להפריז במיזוג האוויר, ולמזג בצורה מתונה.

מקורות:

  • Giovani Macioca, (1989), The foundations of Chinese medicine, Churchill Livingstone, UK
  • Yuan Liren and Liu Xiaoming, Beijing College of Traditional Chinese Medicine (1993), Traditional Chinese methods of health preservation, Journal of Chinese medicine number 41 (January 1993), UK
  • Zhejiang Provincial Hospital of TCM, Hangzhou, China,
    (2006) שיחות עם ד"ר לי
  • Jeremy Ross (1985), Zang Fu, the organ systems of traditional Chinese medicine, second edition, Churchill Livingstone, UK
גיא קארו-סיגל
גיא קארו-סיגל, מטפל ברפואה סינית (Dipl. Ac), מטפל באמצעות דיקור סיני וצמחי מרפא בבעיות אורטופדיות, כאב, עייפות ועוד. מטפל בנס ציונה וחיפה
גיא קארו-סיגל, מטפל ברפואה סינית (Dipl. Ac), מטפל באמצעות דיקור סיני וצמחי מרפא בבעיות אורטופדיות, כאב, עייפות, ועוד. מטפל בקליניקות פרטיות בנס ציונה ובחיפה, וכן בשיר"ם בבית החולים אסף הרופא.
054-5435434
קישור לאתר
טיפולים - רפואה משלימה
תאריך: 1/11/2010
תגיות:   דיקור    דיקור סיני    רפואה סינית    רפואה משלימה    רפואה אנטרנטיבית    רפואה מונעת    אקופונקטורה    עונות השנה ודיקור סיני    קיץ    אביב    סתיו    חורף   


ממומן

מאמרים נוספים בתחום טיפולים - רפואה משלימה

טיפולים אלטרנטיביים במודיעין / לילך כהן
המזגן עבד כל הלילה, או אולי המאוורר היה צמוד אליכם. בכל מקרה, הצוואר נתפס בבוקר ועכשיו צריך לנסות לתפקד כשבקושי אפשר להזיז את הראש. שלל מטפלים אלטרנטיביים במודיעין יעזרו לכם לשחרר את הצוואר התפוס.
תת פעילות בלוטת התריס / עדנה שלום
מרגישים עייפים? עלייה מהירה/ איטית במשקל? דיכאון? עצירויות? – זה הזמן לבדוק את תיפקוד בלוטת התריס. הבלוטה הקטנה הזו אחראית על מנגנון שלם של פעילויות בגוף ואל לנו להזניח אותה....
תקשור - מאז ועד היום / לני נזרי
למרות שהמילה תקשור בהטייתה זו לא הופיעה במפורש, האמונה בנוכחותם של כוחות מיוחדים קיימת משחר ההיסטוריה. בתקופות מסוימות בהיסטוריה אנשים אלה נחשבו למוקצים ואף נרדפו, ובתקופות אחרות הם תפקדו כמוקד עלייה
הסוד / פנינה סדרינה
סוד הינו הכוח הפנימי החבוי בנו, הסוד הינו כוח המשיכה, אנו מושכים את כל שנכנס לחיינו, כל מה שנכנס לחיינו אנו המושכים אותו. הכל נמשך אלינו מכוח הדימויים שאנו משמרים במוחנו, מה שאנו חושבים הוא הקובע.
אימון לבריאות ולשינוי באורחות חיים / עדנה שלום
מעותי באורחות חייהם כגון- הפסקת עישון, התמדה בפעילות גופנית, תזונה נבונה ובריאה, ירידה במשקל, לחיות בגוף בריא יותר וטיפול במחלות ובבעיות מהן סובל המתאמן בגישה אלטרנטיבית ושונה מזו היה רגיל במהלך חייו.
שמן עץ התה מאוסטרליה באהבה / ניר חוכיימה
נשים רבים בישראל סובלים ממחלות עור שונות כגון:פטרת בציפורניים בכפות רגליים,גזזת,גירודים בכפות רגליים,פטריות וגנליות,קנדידה אלביקנס,אקזמה,ניתן לפתור מחלות אלה ומחלות אחרות ביעילות רבה עם שמן עץ התה.
עיסוי מקצועי קחו פסק זמן ממסע החיים / ניר חוכיימה
,המצב הכלכלי, העבודה ,התקדמות בחיים,קשיים מנטאלים,מסע החיים מזמן לנו לחץ,מתח,התרוצציות במרוצת הזמן . מרבית האוכלוסיה בישראל חיה במרוץ אחרי הזמן ולא תמיד שמים לב לעצמם,לגופם,ולצרכים החשובים בחיים .
רפואת תדרים / נמרוד בן-איש
רפואת תדרים מתבססת על התפיסה שבאדם פועמים מגוון רב של תדרים, המאפשרים את זרימת החיים בנו ודרכנו. הם הכוח החשמלי שמניע את האיברים בגוף הפיזי, את המחשבות והרצונות בגוף הרגשי והמודעות בגוף הרוח. לכל תדר
טיפול בבעיות קשב וריכוז והיפראקטיביות – ADHD / יוסף רחמים
תופעת קשב וריכוז מתרבה בתקופה זו של חיינו,הגידול בתופעות זו מרובות חלקם קשורות לכך שילדים אינם מסוגלים להתגבר על עומס המידע,רעש,והצורך בהתעסקות עם מספר גורמים מפעילים בו זמנית .
סגולות פרי האסאי / עדנה שלום
וא עשיר באנטיאוקסידנטים , בויטמינים ובמינרלים מהטבע, עשיר בסיבים תזונתיים ועוזר בריפוי והחלמה מקשת נרחבת של מחלות ובעיות ע"י כך שהוא מסלק ומנקה רדיקלים חופשיים מהגוף אשר הורסים את רקמות הגוף שלנו.
מאמרים תפריט ראשי
שאלות ותשובות
יתרונות
אודות
הסבר
צור קשר
 
 
 
אודות | צור קשר | מפת האתר | אינדקס אתרים | sitemap | סניפים