מאמר - האתר הראשי להפצת מאמרים וקידום מקצועי
כניסה למערכת כותבי מאמרים כתיבת מאמר חיפוש מאמר מאמרים
 
 
 

מיסוי ירושת נחלה

המיסוי הכרוך בירושת נחלה במושב

/ גלעד שרגא, עו"ד
 
 
הוראותיו הייחודיות של הסכם המשבצת הנוהג במושבים, המורות על אופן העברת הזכויות במשקים חקלאיים, מחייבת כיום רישום המשק על שם יורש/ת אחד בלבד.
לכן, לקבלת החלטה על זהותו של היורש אשר על שמו יירשם המשק בסופו של יום, קיימות השלכות מיסוי רחבות אשר ראוי, כי יעשו ויילקחו בחשבון כבר בעת עריכת הצוואה ע"י ההורים המורישים, ולכל המאוחר בטרם הגשת בקשת צו קיום צוואה ו/או צו ירושה לרשם לענייני ירושה.
כעיקרון, עצם העברת הזכויות במשק חקלאי מכח צוואה ו/או מכח צו ירושה, אינה כרוכה בתשלום מיידי של מס, כך שניתן להעביר את הזכויות במשק וללא  שהדבר מצריך דיווח העסקה לרשויות המס.
כמו בכל דבר גם בעניינו, תכנון מראש של חלוקת הירושה בעודם של ההורים בחיים, מביא לחסכון כספי ולהימנעות מחובת תשלום מס בגין העברת הזכויות במשק.
כאשר ההורים תכננו את חלוקת רכושם עוד בחייהם בין ילדיהם, ולמעשה ייעדו את המשק החקלאי לאחד הילדים ודאגו לפיצוי שאר האחים ממקורות כספיים אחרים, כי אז מלאכת העברת הזכויות במשק החקלאי הינה פעולה שלא תצריך התערבות רשויות המס, אולם כאשר שווי המשק אמור להתחלק בצורה כזו או אחרת בין כלל הילדים ויש צורך לפצות את האחים המסתלקים מחלקם בירושה, עשוי הדבר לחייב בתשלום מיסוי בגין אותם הכספים שהועברו ע"י האח שיקבל את הזכויות במשק למטרת פיצוי האחים.
במקרים בהם השאירו ההורים לילדיהם את מלאכת חלוקת העיזבון והמשק, קיימות 2 אפשרויות:
כאשר נעשית חלוקת נכסי העיזבון מתוך נכסי העיזבון - החלוקה אינה חייבת במס ולכן כל עוד לא בוצעה חלוקה בפועל ניתן לערוך בה שינויים, גם אם הדבר אינו תואם את האמור בצוואה או בצו הירושה.
כאשר נעשית חלוקת נכסי העיזבון מנכסים וכספים שמחוץ לעיזבון – קובע חוק מיסוי מקרקעין, כי תשלום כספים ליורשים ממקורות שאינם בתוך העיזבון, חלה עליהם חובת תשלום מס.
כלל האצבע הינו - כאשר נעשה הפיצוי מתוך מסת נכסי וכספי העיזבון, כי אז אין הפיצוי חייב בתשלום מס אולם כאשר נעשה עירוי חיצוני, העברת כספים מחוץ לנכסי העיזבון במטרה לפצות את אחד היורשים (אלו שהסתלקו מזכותם במשק החקלאי, כי אז הפיצוי יחויב בתשלום מס.
בעוד שלעניין תשלום מס שבח חלה חובת תשלום מס, כאשר משולמת תמורה ליורשים, הרי שלעניין תשלום דמי הסכמה גם אם שולמו כספי פיצוי בין היורשים ממקורות חיצוניים, לא תחול חובת תשלום דמי הסכמה למינהל מקרקעי ישראל, והתשלום פשוט יידחה למועד מכירת המשק בעתיד.
במקרים רבים, על דור ההמשך בהתיישבות, לקחת על עצמו את מלאכת ההיוועצות בגורמים המומחים בדבר, ולהביא בפני הוריהם את המידע והדרכים לתכנון חלוקת הירושה, ולא להמתין ולחכות עד לאחר מועד פטירת ההורים, כדי לגלות שבירושה שהושארה להם שותפים גם גורמים "נוספים" דוגמת רשויות המס שכידוע אינם בני משפחה מקרבה ראשונה.
 
הכותב הינו עו"ד מומחה בדיני אגודות שיתופיות, מושבים ומשקים חקלאיים.
 
מייל: [email protected]
אתרwww.gilad-law.co.il
            משק.קום
 
רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה. כמו כן, אין להעתיק, לפרסם ולהפיץ מבזק זה, כולו או חלקו, ללא קבלת אישור מאת עו"ד גלעד שרגא
 
גלעד שרגא, עו"ד
1
משרד עורכי דין המספק חבילה של שירותים משפטיים בעיקר בתחום דיני המגזר החקלאי. המשרד מספק שירותי ייעוץ וייצוג שוטפים לאגודות שיתופיות, מושבים, וחברי מושבים.
בן ממשיך, עו"ד
משרדנו מתמחה בתחום המגזר החקלאי, ייצוג מושבים וחברי מושבים. המשרד מעניק ייעוץ במינוי "בן ממשיך" וכן ייצוג בהעברת זכויות במשק החקלאי, ברכישה ובמכירה.
רחוב י.ד ברקוביץ
תל אביב
03-6935310
חוק ומשפט - דיני ירושה
תאריך: 29/7/2010
תגיות:   נחלה    מושבים    מושב    אגודה שיתופית    בן ממשיך    בית במושב    משק במושב    משק למכירה    תנועת המושבים    משק חקלאי    דמי הסכמה    מכירת נחלה    שימוש חורג    בית מקצועי    גלעד שרגא    עו"ד   


ממומן

מאמרים נוספים בתחום חוק ומשפט - דיני ירושה

המטפלת שהשתלטה על הקשיש שערך צוואה לטובתה / מירי כהן
זוג קשישים טופלו במשך שנים רבות על ידי מטפלת, הקשישה הלכה לעולמה זה מכבר והמטפלת המשיכה לטפל בקשיש במשך מספר שנים עד שנפטר. במהלך השנים הקשיש ניתק כל קשר עם בניו וכל עולמו סבב סביב המטפלת.
ידועה בציבור תבעה לקבל מחצית הזכויות בעיזבון בן זוגה / מירי כהן
מקרה מעניין שניתן בו פסק דין לאחרונה מספר על אישה גרושה עם 2 ילדים מבת ים שהכירה איש גרוש אף הוא עם 2 ילדים מחולון.
כל מילה חשובה – למה התכוון המצווה בצוואתו? / מירי כהן
במקרה שלפנינו: בני זוג גרושים הכירו זה את זה כאשר לאישה, הייתה דירה בבאר שבע ולאיש דירה בירושלים. האישה הייתה מגיעה לבקר את בן זוגה בביתו בירושלים ושוהה בביתו מספר ימים וחוזרת לביתה בבאר שבע . האיש נ
למה בכלל צריך לעשות צוואה ? / מירי כהן
צוואה בין בני זוג שהיא למעשה דומה בתנאיה נקראת: "צוואה הדדית" לפיה בני הזוג מורישים את כל רכושם איש לרעהו ובבוא זמנם הם מעבירים את רכושם לילדיהם. בסוג צוואה זו, קיים עיקרון ההסתמכות לפיו צד אחד מסתמך
האם צוואתו של אדם המוכרז כחסוי תהיה צוואה תקפה? / מירי כהן
שאלה מעניינת זו עמדה להכרעתו של בית המשפט לענייני משפחה בחיפה בפני כבוד השופטת אלה מירז. חשוב להבין כי חסוי הכוונה לאדם שאינו כשיר או מנטלית או פיזית לנהל את ענייניו, כאשר ניתן למנות לו אפוטרופוס ה
סעיף 114 לחוק הירושה והבן הממשיך / גלעד שרגא, עו"ד
הבן הממשיך החזיק והפעיל את המשק במשך עשרות שנים גם לאחר פטירת ההורים, ובחלוף כ- 30 שנה "נזכרו" אחיו להגיש כנגדו תביעה לפיצוי כספי ולדמי שימוש ראויים בגין השימוש שנעשה בנחלה ע"י הבן הממשיך, במשך השנים.
מינוי בן ממשיך במשק בהסכם דו צדדי / גלעד שרגא, עו"ד
ברבים מהמושבים בארץ, בהם הסוכנות היהודית לארץ ישראל, כבר אינה צד להסכם המשבצת, ממשיכים להתקיים הליכים למינוי בן ממשיך, כאשר כוונת הצדדים הינה להחיל את תוקף המינוי שהיה קיים בעבר, גם על ההסכם הדו צדדי.
מה הזכויות של הנותר מבין השניים בעת מותו, / מירי כהן
מה הזכויות של הנותר מבין השניים בעת מותי.
המיסוי הכרוך בירושת נחלה במושב / גלעד שרגא, עו"ד
כמו בכל דבר גם בעניינו, תכנון מראש של חלוקת הירושה בעודם של ההורים בחיים, מביא לחסכון כספי ולהימנעות מחובת תשלום מס בגין העברת הזכויות, דבר הנכון שבעתיים כאשר המדובר בירושת נחלה במושב.
הליך הירושה תחת החוק הרומני / אלי דורון
ההליך יחל ע"פ בקשתו של כל אדם אשר מביע בכך עניין או ע"פ בקשתו של מזכיר המחוז באם הירושה כוללת בתוכה נדל"ן.
מאמרים תפריט ראשי
שאלות ותשובות
יתרונות
אודות
הסבר
צור קשר
 
 
 
אודות | צור קשר | מפת האתר | אינדקס אתרים | sitemap | סניפים