כיצד לבחור חוג לילדים
חוגים הם נושא חשוב בכל בית. בין אם בגן, בצהרון או בשעות אחר הצהריים, היום ברור לכל אם ואב כי חשוב להעשיר את הילדים בתכנים נוספים לתוכניות הלימודים הפורמליות. במאמר זה נבחן את כל הנקודות אליהן חשוב להתייחס לפני בחירת חוג לילד אחר הצהריים, בגן או בצהרון.
אם כן, כיצד נבחר חוג לילד? כמובן שהקריטריון החשוב ביותר הוא העדפת הילד. לשלוח ילד לחוג בו אינו מעוניין לקחת חלק יגרום מפח נפש לכל המעורבים בדבר כולל את ההורים. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם לילד אין העדפה ברורה, הוא עוד בגיל מוקדם מכדי לבחור או שנכנסים שיקולים אחרים למערכת (כמו בטיחות, כסף, זמינות וכו') אשר אינם מאפשרים דווקא את החוג בו חפץ הילד. במקרים אלו מוטלת על ההורים האחריות לבחור לילד את החוג הטוב ביותר האפשרי מתוך אלו העומדים בפניהם. כדאי במקרים כמו אלו להתחשב בקריטריונים הבאים:
· בטיחות: ודאו כי המתקן בו מתקיים החוג הוא מתקן בטוח בעל יציאת חירום, מערכת כיבוי אש, שער נעול וכו'. אל תסתפקו בלהוריד את ילדיכם בשער, בקשו להכנס ולבחון את המקום בעצמכם. אל תתביישו לדרוש זאת גם אם מדובר בבית או מחסן פרטי. העירו למפעיל החוג במידה ואתם מוצאים ליקויים ודאגו שאלו יטופלו לפני הרשמת הילד לחוג.
· מפעיל: חפשו המלצות על המפעיל. באינטרנט, בשכונה, אצל הורים שכבר רשומים וכו'. במידה ומדובר באדם פרטי ודאו כי המפעיל מוכר היטב בשכונה או בקרב ההורים. אל תתביישו לבקש לראות תעודות זיהוי וכאלו המעידות על ניסיון והכשרה, במיוחד כאשר מדובר בחוגים המוגדרים בסיכון גבוה (חוגי ספורט למשל).
· מחיר: יכול לנוע בין 100 ל-500 ש"ח בחודש. בררו מה המחיר הממוצע לחוג בתחום אותו אתם בוחנים. ניתן לעשות זאת בחיפוש פשוט בגוגל. במידה והמחיר נמוך באופן מהותי מהשוק שאלו את עצמכם למה? על מה אני בעצם מתפשר? על איכות? בטיחות? במידה והמחיר גבוה מהשוק משמעותית בררו מה הסיבה, יתכן ומדובר במפעיל ייחודי יותר ואולי תרצו לשלם את המחיר או לחילופין תרגישו כי שירות עודף זה אינו נחוץ לכם.
· תמורה: חשוב לבדוק ולהשוות מה תקבלו בעבור כספכם. שאלות פשוטות לבדיקה יהיו - האם החוג מתקיים פעם בשבוע? אולי פעמיים? לאורך כמה זמן? האם הילד מקבל אי אלו תוצרים? האם יש פעילויות מיוחדות בחגים\חופשים? וכו'. שאלה מסובכת יותר תהיה שאלת הערך – מה הערך עימו יוצא הילד מהחוג? ישנם חוגים אשר מגיעים אליהם בכדי להעביר את הזמן בכייף ויש כאלו המקנים לילדים תוכן וערכים.
לאחרונה החלו גנים ובתי ספר מארחים את פעילויות אחר הצהריים (תמורת נתח מרווחי מפעילי החוגים) בכדי לאפשר לילדים מרחב מוגן יותר ומוכר לחוגי אחר הצהריים. המרוויחים מכך הם כולם. גם כאן יש צורך אמיתי ואולי אף גדול יותר לעבור על הפרמטרים הנ"ל שכן במקרים אלו אנו נוטים לחשוב כי הגוף המתווך (בית הספר או הגן) כבר בדק עבורינו את הדברים. אל תבנו על זה.
הילדים נחשפים לחוגים גם בתוך המסגרות אליהם הם רשומים במהלך היום – גן, צהרונית, בית ספר. הורים רבים אינם מודעים או מרגישים שלא בנוח עם יכולתם להשפיע בנוגע לבחירת החוגים אשר לוקחים חלק במסגרות אלו. גם כאן אנחנו נוטים לסמוך, ולרוב בצדק, על ברחית המערכת עבורנו. קחו בחשבון שביכולתכם להשפיע. אם אתם מרגישים כי החוג המתקיים כיום במסגרת אליה רשום ילדיכם פוגעת בו – הביאו זאת לידיעתם של האחראים. אם אתם חושבים שאתם מכירים חוגים טובים יותר מאלו המתקיימים כיום, ספרו להם גם על כך. קחו בחשבון כי בחירת חוג במסגרות אלו מבקשת בדרך כלל לקלוע לטעמם של רוב הילדים אך לא כולם וצריכה להתקיים בתוך מסגרות תקציב מוגדרות – דרישותיכם צריכות להיות הגיוניות בכדי שיתייחסו אליהן.
חברת "קטנטנים – חוגים ותוכניות העשרה לילדים" מספקת חוגים העומדים בכל הקריטריונים הנ"ל ופועלת בכל המסגרות אשר נידונו במאמר זה – גנים, צהרוניות, בתי ספר ובשעות אחר הצהריים. במסגרת פעילות החברה מוצעים חוגים מגוונים ורבים ביניהם חוג בישול חווייתי בשם "טעם הקטנים", חוג להקניית כישורי חיים הנקרא "איך עושים?" וחוג המבוסס על תיאוריית "האינטיליגנציות המרובות" של הווארד גארדנר המדגיש ונותן מקום לשוני בין ילד וילד בשם "חכם בגן".
נשמח מאוד אם תבקרו באתר ותצטרפו לפעילויות שלנו ותמליצו עלינו לאחראים על המסגרות של ילדיכם!