הסודות מאחורי המדפים – איך הפכה החסה לירק מוביל אצלנו ?
חדי העין בוודאי שמים לב למה שקורה אצלנו בשוק החסות.
מספר הזנים גדל באופן משמעותי, זה מזמן לא רק חסה ערבית, אלא גם חסה עגולה, חסה בצבעים, חסה חתוכה, חסת גבעולים וחסה מסולסלת.
ירק בריא זה משתלב היטב במגמת הבריאות הקיימת בעולם ואצלנו, ירק דל קלוריות, רק 17 למאה גרם, נהפך מהר מאוד לפריט חובה בכל מקרר ומטבח.
קמעונאים זריזים אשר מזהים מגמה זו, עושים חיל במחלקות הפירות והירקות שלהם הכיצד ?
במחלקות מקצועיות ואצל רשתות "נבונות", נמצא את החסה הערבית בדרך במחירים נמוכים, מתחת ל 2 ₪ לראש חסה ערבית יפה ואילו את שאר מיני החסה, נמצא במחירים יחסית גבוהים.
החסה הערבית הפכה עם השנים לפריט, אשר מייצר תדמית טובה למחלקה, בדומה לעגבנייה.
ברוב מדינות העולם היא נאכלת טרייה, אם כי בסין היא נאכלת כשהיא מבושלת ונעשה שימוש לא רק בעלים אלא בכולה.
הידעתם ?
* בתקופת הרומאים, נהגו לאכול אותה בסוף הארוחה, משום שהם האמינו
שיש בה חומרים מרדימים, אשר מערפלים את החושים ומקהים את
המחשבה.
* המצרים הקדמונים ראו בה ירק מעורר את הגבריות, מאחר ובעת שהיא
נחתכת היא מתיזה נוזל חלבי.
* כדי לשמר את החסה לאורך זמן רצוי לשטוף אותה, לייבש אותה
היטב, לצרור את העלים יחדיו בצורה רופפת ולא הדוקה, לעטוף את
הצרור בנייר סופג ולאכסן בתוך קופסה אטומה.
ישנם מספר סוגי חסה, אשר מחולקים לפי צורת העלים.
*חסה ערבית – או רומאית
*חסה עגולה או אמריקאית, אייסברג
* חסת גבעולים – חסה סינית.
* חסה מסולסלת ואו צבעונית.
הירוק של הירקות הירוקים ושל הצמחים בכלל נובע מהפיגמנט הירוק כלורופיל, החיוני לתהליך הפוטוסינתזה, לייצור הפחמימות ולהפקת החמצן על ידי הצמחים. נוסף על הכלורופיל, הצמח מייצר לוטאין וקרוטנואידים נוגדי חמצון נוספים, כדי להגן על עצמו מפני השפעות מזיקות של הרדיקלים החופשיים, הנוצרים כאשר אור השמש מכה בכלורופיל. ככל שהצמח הירוק כהה יותר, כך הוא מכיל יותר כלורופיל, וזקוק ליותר הגנה של נוגדי חמצון. לכן הצמחים הירוקים ובמיוחד הכהים שביניהם, מהווים מקור עשיר בלוטאין.
החסה, בעיקר כהת העלים, היא אחד המקורות הנפוצים בתזונה לנוגד החמצון לוטאין, אשר תורם לבריאות העין.
החסה ידועה כאחד מן המקורות הנפוצים ביותר לחומצה פולית ויטמין מקבוצה B, התורם למניעת מומים מולדים במערכת העצבים של העובר, מסייע בהפחתת רמות ההומוציסטאין בדם, מה שעשוי להפחית את הסיכון למחלות לב. החסה מהווה גם מקור משמעותי לוויטמין c,a,k ואשלגן.
יובל לובנשטיין, משמש כיועץ לחברות בתחום מוצרי הצריכה, ממקימי שופרסל דיל.