הסודות מאחורי המדפים – "מדד העגבנייה ופרדוקס תפוח האדמה"
אחד המדדים המקובלים בישראל לבחון אם חנות היא טובה וזולה, היא לגשת למחלקת הירקות ולבחון את טיב העגבנייה, טריותה, צבעה וכמובן את מחירה.אם גם המלפפון והבצל נראים מתוחים, טריים וזולים, אזי מיידית קיבלה החנות "הכשר מהדרין מיוחד".
(ישנם כמובן עוד מספר מוצרים לא רב, אולי כמאה, על פיהן אנו מודדים את החנות, בהם ניתן למנות את הקולה, קוטג, קפה שחור עלית, חומוס, דגני בוקר ואת הטסטר צויס).
מה עומד מאחורי זה ואיך זה עובד ?
הישראלים אוהבים מאד ירקות וצריכתם הממוצעת נחשבת לגבוהה
כ- 185 ק"ג לנפש בשנה, בהשוואה לכ- 145 ק"ג בצרפת ו 130 ק"ג לנפש בשנה ארה"ב.
רווחיות מחלקת הירקות ברשתות, היא מעל ממוצע הרשת ועומדת על 33-35% מהפדיון, לאחר פחת.
על מנת למצב את המחלקה ולתת לה תדמית זולה, לוקחים את העגבנייה ומקבעים לה מחיר, לעיתים מחיר הנמוך ממחיר שעולה לרשת, כלומר הרשת מפסידה על המכירה כסף (בדרך כלל במצב כזה אנו נוגבל בכמות)
תשאלו ובצדק – אז מאיפה בא הרווח למחלקה ?
התשובה היא די פשוטה, מהשאר ובעיקר מתפוח האדמה !
הצריכה השנתית הממוצעת של עגבניות למאכל עומדת בישראל על כ- 25 ק"ג לנפש (לעומת איטליה 40 ק"ג) מול כ- 35 ק"ג צריכה ממוצעת לנפש של תפוח אדמה למאכל (לעומת 80 ק"ג במערב אירופה וארה"ב ו 120 ק"ג במזרח אירופה – בחו"ל תפוח האדמה מהווה חלק משמעותי בצריכת כלל הירקות, כמחצית ומעלה !).
על אף הצריכה הגבוהה ב- 40% של תפוח האדמה בהשוואה לעגבנייה, הרגישות שלנו למחירו נמוכה באופן משמעותי – אכן "פרדוקס".
מקווה שהסתדרתם עם הנתונים הרבים.
דרך אגב מתי ראיתם מבצע על תפוח אדמה ב-0.89 ₪ ? או 0.49 ?
סביר להניח שלא תיראו, משום שהוא הירק שנמכר כמותית הכי הרבה והוא הירק "המסבסד".
נוכל לקנות אותו במחיר זול יחסית, במקום אשר מוכר בעיקר תפוחי אדמה (בשוק), כי אז למוכר אין מה לסבסד.
אפשר בנקל לראות את זה גם בתלוש הקופה – תבחנו כמה כסף שילמתם על תפוח האדמה, בדרך כלל משהוא בין 13-20 ₪ לשקית.
לעגבנייה נוצרה גם תדמית של הירק "העממי" וכאשר מחירו מאמיר מעל 5 ₪, נדמה שלרגע שהכול קורס ? למרות שמשקלו הכמותי מגיע רק ל- 13% מסל הירקות הממוצע.
קצת נתונים על שני סוגי ירקות אלה
1- שניהם "קרובי משפחה" ממשפחת הסולניים ומוצאם המשוער מפרו.
2- הגיעו לאירופה ולארה"ב "רק לאחרונה" החל ממחצית המאה ה- 16.
3- עגבנייה – מייצרים בארץ כ- 450,000 טונות מעל מחצית מהכמות
לתעשייה, לרכז, אבקות, עגבניות מקולפות ולייצור ליקופן לוויטמינים
ולקוסמטיקה.הגידול למאכל מבוצע ברובו מחממות ובתי רשת ביבול
ממוצע של 30 טונות לדונם, לתעשייה בשטחים פתוחים.
חל איסור לאכול עגבנייה ירוקה, בשם ריכוז גבוה של החומר סולנין,
אשר רעיל לבני האדם.
4- תפוח אדמה – מייצרים בארץ כ- 650,000 טונות, כמחציתם ליצוא
בעיקר למזרח אירופה, כ 160מגדלים על שטח של 160,000 דונם.
יש להקפיד לאחסנו במקום חשוך, קריר, יבש ומאוורר ולא בשקית
ניילון, העלולה לייצור לחות ולעודד ריקבון.
את חלקיו הירוקים יש להסיר ובשום מקרה אסור לאוכלם, בעיקר
בשל הסולנין אשר רעיל ומזיק לאדם.
בתיאבון !
יובל לובנשטיין, משמש כיועץ אסטרטגי לחברות בתחום הקמעונאות ומוצרי הצריכה. ממקימי שופרסל דיל.