מאמר - האתר הראשי להפצת מאמרים וקידום מקצועי
כניסה למערכת כותבי מאמרים כתיבת מאמר חיפוש מאמר מאמרים
 
 
 

אלימות ילדים

טיפול באלימות בקרב ילדים- באמצעות הקבוצה

/ כלים לשינוי
טיפול באלימות בקרב ילדים- באמצעות הקבוצה
 
אין ספק שאלימות מהווה נושא קריטי וחיוני בחינוך ילדים. בשנים האחרונות אנו רואים עלייה דרמטית במספר הילדים החשופים לאלימות בבית הספר, והמספר גם גודל בכל הקשור באלימות כלפי הצוות החינוכי.
קודם כל עלינו לברר את מושג האלימות. בעבר כשהתייחסו לאלימות, עסקו בעיקר באלימות פיזית, בהמשך הכניסו להמשגה גם אלימות מילולית. אך תופעת האלימות לא נגמרת כאן, מכיוון שכשמדובר באלימות מדובר בכל התנהגות שתגרום לצד השני להרגיש פגוע, חלש, מנוצל, לא אהוב ולא אהוד וכדומה. יוצא מכך, שלתוך המושג אלימות נכנסות התנהגויות נוספות כמו חרם, התעלמות מכוונת מילד מסוים, סרקאזם קבוע ופוגעני ועוד. מסתבר כי היריעה רחבה הרבה יותר ממה שאנו באופן אינטואיטיבי חושבים.
לרב, הפגיעה בילד מצד חבריו לכיתה נעשית בכוונה תחילה, מתוך ידיעה שההתנהגות הזו תפגע בו, אך לא תמיד פגיעה זו היא מכוונת. לפעמים הילדים כ"כ רגילים להתנהג לילד מסוים כמו "אויר", או להעליב ילדה מסוימת, שהם לא עוצרים לחשוב מה זה יכול לעשות לכל אחד מהם. אולי אם הייתה לילדים יותר מודעת לרמת הפגיעה ולתוצאותיה, היינו מצליחים להפחית ואף לצמצם במידה משמעותית את התופעה הקשה הזו של אלימות בקרב ילדים.
 
האדם הוא יצור חברתי
נדירים המקרים, ואפילו יש לומר פתולוגים, בהם לילד או לאדם הבוגר אין כלל תחושה או רצון להיות חלק מהחברה. אנו יצורים חברתיים, וככאלו אנו מושפעים רבות מסביבתנו ולומדים מהם את רב ההתנהגויות שלנו. עם ההתפתחות של הילד אנו רואים שהסביבה שלו תופסת מקום נכבד יותר בחייו, ועל כן הוא גם הופך להיות מושפע ממנה יותר ויותר. בשלב מסוים לסביבה החברתית בה הילד חי, יש השפעה גדולה יותר על התנהגותו וערכיו, מאשר למשפחתו. לכן, כדי לשנות תופעה התנהגותי לא ראויה, יש לטפל בכלל הסביבה החברתית, משמע בכיתה כולה.
 
כאשר ילד לומד או צופה בהתנהגות החדשה לו, הוא יחליט אם ליישמה לאחר שיתנסה בה וירגיש את תוצאותיה בעצמו, כך שאם למשל ראיתי בן כיתתי, שנחשב "מקובל" בחברה, מעליב ילדה אחרת שנחשבת דחויה, יש סיכוי גבוה שעל מנת להגיע למעמדו (והרי אין ילד שלא רוצה להיות מקובל על חבריו) הוא ינסה גם כן את ההתנהגות הפוגענית והאלימה הזו כלפיה. כצפוי, אם תגובה זו לא תגונה על ידי החברה ואולי אף תשובח, אמשיך להתנהג כך עד מבלי משים, עד שהתנהגות זו תהפוך להיות חלק מרפרטואר ההתנהגות שלי מבלי שאשים ליבי על כך.
 
מטרת הלימוד במסגרות חינוכיות
בבית ספר ובגן אמור להתחנך האדם "החדש", ילד אמור למסגרת החינוכית, ולקבל מעבר לידע אודות מספרים ואותיות, גם ידע אודות המצופה ממנו כאדם בוגר בחברה. ברור שלהורים יש תפקיד מכריע, וכך גם לערכים המונחלים בבית, אבל- לא פחות חשובה המעבדה החברתית שמהווה בית הספר והכיתה בפרט.
 
ומה יקרה אם לא נשנה את תופעת האלימות בקרב הדור הצעיר? נגדל דור אלים, חסר התחשבות בזולת, הרואה אך ורק את צרכיו האישיים, ומזלזל בכל מה שקשור לאחרים.
לכן, אנו צריכים לעשות ככל יכולתנו כדי ליצור עבורם ובעזרתם סביבה לא אלימה, חברה שלא מעודדת אלימות.
 
כלים לאנשי חינוך
ברור שאלימות היא תופעה כואבת עבור כל אנשי החינוך, המבוגרים והילדים באשר הם. ניתן ללמוד את הטיפול בבעיה בצורה שיטתית ומתוכננת. הטיפול, כפי שנאמר קודם לכן, צריך להיות ברמה הכיתתית, קבוצתית ולא בהכרח רק ברמה הפרטנית. למה הכוונה? אם למשל ילד יחווה דחייה של התנהגותו האלימה מצד כיתתו, או שירגיש שההתנהגות שלו לא מכובדת ע"י שאר חברי הכיתה, הוא לאט לאט ישקול לפתח דפוסי התנהגות נוספים. הילדים מטבעם, לא יכולים לעשות זאת לבד, אלא הם זקוקים להכוונה מבוקרת מצד המבוגר האחראי עליהם: מורה, יועצת, הורה.
 
כדאי ורצוי להנחיל ערכים של סביבה לא אלימה כבר מגיל הגן, לכן מאמר זה מכוון לכל אנשי החינוך וההורים שרוצים לחנך ילדים על ערכים שלא מעודדים אלימות ובעיקר לא אלימות בקרב ילדים.
 
צרו קשר כדי לקבל כלים לשינוי האקלים הקבוצתי, ולצמצום בעיית האלימות בקרב הילדים.
 
כלים לשינוי
כלים לשינוי- קליניקה בגישה קוגנטיבית התנהגותית, וסדנרות לאנשי מקצוע מתחום החינוך. www.kelim-shinuy.co.il 052-8910910
כלים לשינוי- קליניקה בגישה קוגנטיבית התנהגותית, וסדנאות לאנשי מקצוע מתחום החינוך. www.kelim-shinuy.co.il 052-8910910
כלים לשינוי
טיפול בחרדות, פחדים, OCD, דימוי עצמי, קושי ביצירת זוגיות ועוד. סדנאות לאנשי חינוך: יצירת סביבה לא אלימה, יצירת אקלים כיתתי, בניית מערכי שיעור חברתיים ועוד.
מרכז הארץ
052-8910910
חינוך ולימודים - כללי
תאריך: 24/6/2010
תגיות:   cbt    ילדים    בית ספר    ילד    חינוך    הורים    מורים    אלימות    אלים    סדנא    חינוך ילדים    מניעת אלימות    אלימות ילדים    כלים לשינוי    גני ילדים   


ממומן

מאמרים נוספים בתחום חינוך ולימודים - כללי

לימודי עיצוב גרפי פיתוח הדמיון / סלביק גבריאלוב
בכל מקום שאנו הולכים אנחנו משתמשים בעניים שלנו, כדי לחפש ולקטלג את הסביבה שבה אנו נמצאים.
לימודי רפלקסולוגיה: מה העבר לובש? / אביב יועצים
לימודי רפלקסולוגיה מלמדים לא מעט דברים חשובים. אחד מהדברים הפחות צפויים שניתן ללמוד באמצעות לימודי רפלקסולוגיה הוא כיצד העבר מתלבש: כיצד משהו שמקורו בעבר לובש צורה מודרנית בגלגול העכשווי שלו.
חוגים לילדי הגן / עמרי אימבר
אז מה באמת אומר לכם המשפט – "בגן שלנו הילדים משתתפים בחוג __X__"? בדרך, רק את השם של החוג. מה עושים בחוג תנועה? מה זה ריתמוסיקה? ומי היא ה"מנגנת"? המשיכו לקרוא כדי לגלות...
תאוריית האינטיליגנציות המרובות של גארדנר ושימושה במסגרות חינוכיות / עמרי אימבר
תאוריית האינטיליגנציות המרובות של האוורד גארדנר פרצה דרך בתפיסת הערכת האינטיליגנציה האנושית. התאורייה עומדת בניגוד לתפיסת ה"חוכמה" עד כה שהיתה נמדדת ע"י מבחני איי.קיו בלבד ולמעשה מציעה שיטה שהיא אומנם
חוגי העשרה לגיל הרך / עמרי אימבר
במאמר זה נתייחס למגוון החוגים לגיל הרך ולמחיריהם המשתנים בשוק, אך ראשית חשוב להבין כי בתחום החוגים לגיל הרך ישנם מספר עולמות שונים, נתייחס כאן לשניים מהם.
כיצד לבחור חוג לילדים / עמרי אימבר
חוגים הם נושא חשוב בכל בית. בין אם בגן, בצהרון או בשעות אחר הצהריים, היום ברור לכל אם ואב כי חשוב להעשיר את הילדים בתכנים נוספים לתוכניות הלימודים הפורמליות. במאמר זה נבחן את כל הנקודות החשובות בתחום.
הדרכת הורים בשילוב פענוח ציורי ילדים / מיכל וימר
פענוח ציורי ילדים הינו כחלק בלתי נפרד מהדרכת הורים ומאפשר לשלב בין נקודת המבט והחוויות של ההורים לזה של הילד – הילדים מציירים פעמים רבות גם את הקושי שמוכר להורים, אך גם את 'הפאזל האישי'.
ללמוד וללמד לחשוב - תהליך להוראה ולמידה אקטיבית / תמיר חכם
כתיבת מאמר זה נובעת מהמצוקה האישית שלי כהורה בראותי את ילדיי לא לומדים לא קוראים
לימודים – מגוון רחב של אפשרויות / קופירטיינג פלוס
בוגרי התואר הראשון ישנה תחרות גדולה ולכן פעמים רבות יש כאלו שיבחרו לימודי תואר שני כדי להשיג יתרון על המתחרים. יש גם מי שבוחר בכך מתוך רצון להתקדם באקדמיה או למשרות שמחייבות סיום בהצלחה של תואר שני.
בתי ספר פרטיים בישראל / איל פטרן
בשנים האחרונות יותר ויותר הורים בוחרים לשלוח את ילדיהם לבתי ספר פרטיים. משנות השמונים קמו בישראל יותר מ-200 התארגנויות להקמת בתי ספר פרטיים. בשנים האחרונות ישנה עליה מתמדת בקצב של רישום ההתארגנויות.
מאמרים תפריט ראשי
שאלות ותשובות
יתרונות
אודות
הסבר
צור קשר
 
 
 
אודות | צור קשר | מפת האתר | אינדקס אתרים | sitemap | סניפים